Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
Jaroslaw Janik slawek lewandowski Mario12 panDoe Doe (8738 niezalogowanych)
1988 Postów

()
Latający Holender
Łojojoj, spokojnie, przecież zawsze tak jest, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie .

A temat w sumie ciekawy. Stąd opinii trzysta!

Myślę, że wszędzie da się żyć, trzeba tylko liczyć się z tym, że wszędzie jest jakieś 'ale'. Pewnie inne 'ale', niż to, do którego się przyzwyczailiśmy. W Polsce np. wkurza niestabilna polityka czy nieuczciwość pracodawców. W Holandii nowoprzybyłych przerażają ceny żłobka czy "wypożyczenia" książek w szkołach ponadpodstawowych. Tak, bo książki na koniec roku trzeba oddać, ale zanim dziecko pójdzie do szkoły, rodzice płacą średnio - w zależności od poziomu edukacji - od 500 (chyba, nie chcę kłamać) do 1500 euro za każdy rok. Może i więcej.

Baileys próbuje przedstawić obraz potencjalnych (i nie tylko) niebezpieczeństw czyhających na niezaznajomionych z tutejszymi realiami entuzjastów. Nie boczcie się na nią, bo dziewczyna ma złote serce, choć notorycznie opier-tralalala ludzi.

Osobiście daleka jestem od hurra-optymizmu, jeśli chodzi o życie w Holandii w dobie kryzysu, ale jednak jest łatwiej niż w Polsce. Przede wszystkim nie gnębi się tak ludzi przedsiębiorczych, dzieciaki mają kolorowiej, stosunek cen żywności do zarobków jest o wiele korzystniejszy, w przeciwieństwie do cen usług.

Życzę powodzenia, i miło byłoby, gdyby Starosta82 powiedział, co o tym myśli .

Pozdrowionka!
Zgłoś wpis
1 Post
Agnieszka Dalkowska
(schoonheidssalon.aga)
Początkujacy
Dziewczyny stoczyly tutaj zaciety dialog.
Respektujcie wlasne opinie!!!

Co do pytania, czy tyle wystarczy...?
Mysle, ze wystarczy.
Napewno nie zaszalejesz, ale bedziesz zyc normalnie, jak kazdy z nas, kto ma tutaj prace.
Standard zycia napewno Ci sie nie polepszy, wiec jesli ja mialabym wybierac zostalabym w Polsce, bo masz tam normalna prace itp. Wyjezdzajac tutaj, przy tych zarobkach napewno nie osiagniesz wyzszego poziomu niz w Polsce.

Jest jeszcze jedna kwestia, odnosnie zmiany kraju, obyczaju, jezyka itp.
To tez musisz wziasc pod uwage. Bedzie trudno na poczatku.

Decyzje musisz podjac jednak sam, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi.
Takze ja zycze powodzenia i mam nadzieje, ze obojetnie w ktora strone sie udasz, bedzie to wlasciwa strona!
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
Nou... Nie zaszaleje. Fakt.
Ale: Aga, jeśli chodzi o zarobki, pamiętaj, że 2100 jest bramką, przez którą Starosta wchodzi. Są jeszcze promoties. Na początek nie jest to ani zachwycająca ani zniechęcająca kwota, prawda?

Dziuby wszystkim!

P.S. Ciotka na starość durnieje.
Bo kiedy ma, kurna, durnieć?
Zgłoś wpis
167 Postów

()
Stary wyjadacz
mi sie wydaje, ze teraz wyjazd za granice w celach zarobkowych jest bez sensu, jest kryzys, zarobki sa mniejsze, ceny wyzsze, to nie sa juz lata 90. kiedy sie nie wiedzialo co zrobic z tymi guldenami czy markami zarobionymi na zachodzie....przyjezdzajac do holandii trzeba zaczac od nauki jezyka i kultury - nie kazdemu sie chce, albo nie wszyscy maja czas i potem jest bieda...poczatki za granica sa ciezkie, wiec jezeli ktos ma dobra prace w polsce to powinien w niej zostac. ja np. od ZAWSZE chcialam wyjechac do holandii, nie ze wzgledu na pieniadze , ale ze wzgledu na wolnosc, obyczaje....itp. mieszkam tutaj juz dosc dlugo, pieniedzy specjalnie nie mam, ale tutaj czuje sie jak w domu, ksiadz mi nie lazi po koledzie, nie ma glupich pytan, czemu moje dzieci nie przystepuja do komunii...jednym slowem nikt sie nikomu do zycia nie wtraca i nie osadza, a taka wolnosc jest , przynajmniej moim zdaniem, wiecej warta niz pieniadze.....
groetjes
Zgłoś wpis
7 Postów
Tomasz Lisowski
(starosta82)
Początkujacy
Hey, może inne pytanka:

" W Holandii nowoprzybyłych przerażają ceny żłobka " - a ile za żłobek ? W PL 150-200 eur, o publicznym nie ma co mówić (20 os na 1 miejsce)

1.Interesuje mnie ile kosztuje przedszkole (w jakim wieku są dzieci)
2. Ile kosztuje żłobek (od - do) i w jakim wieku dzieci uczęszczają
3,Ile kosztuje szkoła podstawowa (nic ?) od którego roku życia?
4. Domniemam , że mieszkanie ok 80 m2 zamykam z rachunkami w 900 eur na obrzeżach większych miast ?
5.Na dodatek rodzinny dla dzieci można liczyć na 2 dzieci? jeżeli tak to ile? bo w DE jest to ustawowo regulowane i niezależnie ile zarabiasz to i tak masz miesiąc w miesiąc
6, ile kosztuje ubezpieczenie auta / rok
7, jak oprocenowane sa kredyty konsumenckie np na auto - chodzi mi o stopę rzeczywistą
8.jakie jest oprocentowanie dla kredytów hipotecznych - bo euribor strasznie niski jak widze
8, Czy pensje 13-tki i kasa na wczasy pod grusza jest ustawowo regulowane i ile wynosi ?
9, W BE np można liczyc na zwrot z podatku z racji zaciągniętego kredytu hipotecznego i zazwyczaj jest to równowartość 3 rat miesięcznych i rozliczany jest po roku
10,Ile kosztuje opieka medyczna w pakiecie all in/rok dla dzieci i dorosłych- w PL mam np wykupiony pakiet priv dla rodziny.
11,polookałem sobie na ceny żywności na gazetkach z LIDLA i ceny są podobne jak w PL więc raczej tragedii nie będzie chyba z żywnością , z ubraniami tym bardziej - jest dużo taniej jak w PL (promocje istnieją)
12, czy w NL ryczałt na paliwo na dojazdy do pracy jest ustawowo regulowany i przysługuje każdemu jak w BE na dojazd dom-praca ?
13, może jakieś ciekawostki na temat co jest a czego nie ma - co przysluguje a co nie przysluguje dzieciom/ rodzicom, dodatki jakies jeszcze zwroty podatku , albop np czy tak jak w BE nie istnieje problem/kolejka na przeszczep ? W BE kursują takie żółłte karetki z organami- pobór organów jest np ustawowo regulowany
14. Jak są naliczane emerytury? czy można wcześniej przejsc na emeryture zanim się osiągnie wiek emerytalny i czy można wypłacic sobie całą kase za 1 zamachem? - ogólnie jak ktoś ma info to może naszkicuje kwoty wypłacanych emerytur , zasady etc - to chyba powód nr 2 dla którego wyjeżdżam - mi naliczyli jakbym za 37 lat chciał przejść na emeryture to bym dostał z 900 zł przy zarobkach, nie wspomnę że nie ma możliwości 1-razowej wypłaty swojego kapitału
Zgłoś wpis
167 Postów

()
Stary wyjadacz
wszystkiego chyba mozesz sie dowiedziec w holenderskiej ambasadzie, albo tutaj w konsulacie...sprawdzic samemu na necie....chcesz tyle informacji i porad prawno-finansowych i co, tak za gratis???
Zgłoś wpis
7 Postów
Tomasz Lisowski
(starosta82)
Początkujacy
dla kogoś kto żyje w tym kraju i normalnie funkcjonuje jak biały człowiek płącący podatki i legalnie zatrudniony te odpowiedzi to 4 min roboty. Chciałem info od ludzi którzy praktycznie egzystują z tym na codzień a nie z dziennika ustaw. A jeżeli nie wiesz to na pisz sorry- nie mam pojęcia, a nie wyjeżdżasz z tekstami dla dzieci z gimnazjum.
Czy są na tym forum jakieś osoby z rodzinami , które normalnie funkcjonują, zatrudnieni na umowę o pracę i płącący podatki w NL i mogą rozwinąć mi temat?
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
1.Zalezy gdzie poslesz swoje pociechy srednio gastouder koszytuje 5.10€ za godzine panstwowe przedszkole okolo 6€ /h .Moje wyliczenia zrobilam na bazie 2 dzieci a 180h miesiecznie u gastou. A 5.10€/h. 2x918=1836€ dostaniesz dodatku do przedszkola okolo 1450€ (jak by zona poszla na 40 godz do pracy )

2.Zlobek/przedszkole trwa tu od 0do 4 lat . W wieku 4 lat dzieci ida do szkoly/zerowki . Koszta zlobka/przedszkola patrz pkt 1.

3.Hmmm niby nic nie kosztuje ale zawsze jakies cos a to wyjscie na basen a to jakas wycieczka a to urodziny nauczycielki itd .Znajoma z dwojka dzieci w wkieku 7 lat wydaje okolo 350 € na rok szkolny . Tu w wieku 12 /13lat oda do szkoly ponadpodstawowej i wtedy zaczynaja sie koszta i to nie male

4.Raczej nie zmiescisz sie w 900€ . Liczsie z kosztami mieszkania od 800€ w zwyz plus media okolo 175€ . Mozesz zerknac na ponizszy link wpisac interesujaca ciebie miejscowosc i porownac ceny . Nie zapomnij ze musisz sie liczyc z podatkami gminnymi jakies 1000 € rocznie do tego ubezpieczenie mieszkania okolo 20€ miesiecznie , internet 25€ . www.funda.nl/huur/

5.Jakies 128€ miesiecznie , dodatek jest wyplacany co kartal w wysokosci 191€ na dziecko. W ponizszym linku masz tabele ile i kiedy .Ten dodatek nie jest zalezy od dochodow .Jest jeszcze dodatek z U.Podatkowego i ten jest zalezny od dochodow dybys ty i zona pracowali dostawalibyscie( przy dochodach +/- 44000brutto rocznie ) okolo 16€ miesiecznie www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/betaling...derbijslag_krijgt_u/

6.Ubezpieczenie auta jest zalezne od wielu faktorow . NP : wartosc auta , lata bezwypadkowej jazdy , jak chcesz je ubezpieczyc ile km jezdzisz na rok . Ja jezdze ponad 100 tys rocznie mam ciezkiego diesla place za full casko 50€ miesiecznie przy wartosci auta 18k-20k . Ale mam tez malutaka korse D benzynke i lace 18€ . sumy przy plenych znizkach 80%.
JEst tez male ale o ktorym moze nie wiesz ae w NL jest cos takiego jak podatek drogowy a wysokosc tego wylicza sie na podstawie ciezau auta i paliwa . Jazda tu na PL blachcach odpada bo ... poprostu nie mozna i teraz opracowuja prawo by nawet ci sezonowi pracownicy oplacali grzecznie podatek drogowy za auto na PL tablicach . Juz konce tego roku chca to wprowadzic ale jak znam zycie bdzie to gdziec poczatkiem 2014roku .
Ile kosztuje taki podatek ? mozesz sobie wyliczyc w ponizszym linku , musisz znac jednak wage twojego auta .
www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/

7.Jak narazie nie masz szans na takowe to i nie ma sensu na rozpisywanie sie bo za kilka lat moze sie wszystko zmienic.

8.W ponizszym linku masz przyklady oprocentowania w roznych instancjach/bankach i w roznym czasie zamrozenia . W NL wychodza z zalozenia ze biezesz hipoteka na 30 lat co nie oznacza ze mozna ja wziasc na np 15 lub 20 lat . www.hypotheek-rentetarieven.nl/hypotheek...SSy7cCFc3HtAodJF8AZw

8a 13 zalezy tylko i wylacznie od twojego kontraktu i/lub cao pod jaki bedziesz podlegac . O ile takowy bedziesz mial to jest on w wysokosci twojej podstawowej miesiecznej wyplaty.

9.W NL tez mozna ubeigac sie o zwrot . Wysokosc zwrotu zalezy od twoich dochodow , wysokosci hipoteki, czy to jest pierwszy i jedyny oraz od wartosci domu w danym roku itd
.
10.Nie wiem co masz na mysli All-in , czy z wlasnym ryzykiem czy nie . Zalezy tez jakia ubezpiecznie wezmiesz. Np.: Zekur masz rozszezone ubezpieczenie juz za 116.25€ miesiecznie dla doroslego ale sa tez ubezpieczalnie gdzie mozesz sobie sam ustawiac pakiet dodatkowy i bedzie ciebie kosztowac okolo 180€ miesiecznie . Wychodze z zalozenia ze wezmiesz zekur czyli 116.25x2 = 232.50 dopisujac dzieci dolicza ci jakies 20€ miesiecznie . czyli okolo 250€ miesiecznie na wasza rodzine . Dodatkowo licz sie z ryzykiem wlasnym a 350€ rocznie za dorosla osobe . Ryzyko wlasne placisz tylko jak kozystasz z opieki zdrowotnej . Po wykozystaniu tego ryzyka cala reszte placi za ciebie ubezpieczenie .

11.Nie mam porownania bo w Lidli nie robie zakupow a jak jestem w PL to tylko restauracje ewen. Napoje w jakims butiku.

12.Nie ma , czy ci pracodawca wyplaci zadojazdy to juz jego dobra nieprzymuszona wola. Jak dostaniesz firmowe auto dostaniesz najprawdopodobniej tez karte do tankowania . Nie ciesz sie za szybko bo jezeli bedziesz jezdzil tym autem tez prywatnie to bedziesz do podatku odprowadzal okolo 20% na rok od wartosci auta .

13. co jest a czego nie ma to temat rzeka. A dodatki ?
Bazuje teraz wszystko na tylko twoich dochodach , zona nie pracuje
Dodatek do mieszkania nie nalezy sie zarabiasz za duzo . Dodatek dostajesz jak wasze wspolne dochody nie przekraczaja 28550€ brutto na rok i/lub czynsz nie moze przekraczac 261€ miesiecznie. ty bedziesz mial okolo 32.000€ brutto na rok . Dodatek do u.zdrowotnego jakies 15-17€ miesiecznie tenze dodatek jest tez zalezny od dochodow . Dodatku do przedszkola/zlobka nie dostaniecie bo zona nie pracuje , w chwili jak podejmie prace dostaniecie okolo1450€ na dwoje dzieci oile poslecie je do gastouder . Rodzinne podalam ci juz wyzej . W przyszlym roku przy rozliczeniu mozesz sie ubiegac o zwrot podaku na niepracujaca / nisko zarabijajaca zone . Im wiecej zona zarobi tym mniej dostaniecie . Zona nie moze zarobic powyzej 6200€ brutto na rok , jesli zarobi wiecej nie masz zadnej znizki na nisko zarabjacego partnera. Dodatke z UP na dzieci ci przepada masz za wysokie dochody . Przeszczepy sa tak samo jak na calym swiecie i jak na calym swiecie sa kolejki . organ to nie rekawiczka ze mozesz sobie jak ci sie spodoba ja wymienic . Bycie donorem jest tu tez prawnie uregulowany ale nadal dobrowolny .

14.Emerytury sa naliczane w chwili jak pracujesz i/lub jestes zameldowany . Za pelny rok doliczaja ci 2% od podstawowej emerytury. Mozesz tez brac udzial w zakladowej skladce emerytalnej Tzw.: II filar. JEst tez III filar i ten mozesz sobie sam prywatnie oplacac . Ty nie wypracujesz pelnej emerytury poniewaz musial byc tu w NL pracowac 50 lat . dlatego tez powstanie w twoim wypadku ( i wielu innych imigrantow) tzw dziura emerytalna. Mozna ja sobie wyplenic wkplacajac do SVB brakujace lata. Jednak jak chcial bys wyjechac masz mozliwosc jedno wyplacenia wplaconych juz skladek lub jak ich nie wyplacisz beda one wyplacane w chwili osiagniecia wieku emerytalnego . w ponizszym linku masz podstaowe sumy emerytury . W twoim wypadku gdybys mial przepracowane 50 lat dostal bys podstawy jakies 707€ netto miesiecznie. Dal osob samotnych wynosi 1023€ netto miesiecznie . www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/ . ile bys dostal oplacajac dodatkow filary zalezy od skladek i lat oplacanych skladek .

Masz wiecej pytan , pytaj . Kto pyta nie bladzi a bacia mi mowia zawsze nie ma glupich pytan sa tylko idiotyczne odpowiedzi .
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Starosta juz pisalam wczesniej nie patrz na nia , nie warto . A co do czasu odpowiedzi to w 4 min tego sie nie zrobilo :-P no chyba ze chciales napisac 44 min to juz blizej
nie kazdytu mieszkajacy jest w temacie z powodu nieznajomosci jezyka .
Fak jest faktem za porady u kogos takiego kto sie zna na tym zaplacil byc conajmniej 50€ ex za godzine.
Zgłoś wpis
7 Postów
Tomasz Lisowski
(starosta82)
Początkujacy
Super extra.
Dzięki za odpowiedź, teraz sobie mogę na spokojnie skalkulować temat finansowy
Zgłoś wpis

Bliżej nas