Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

Wiekówka w Holandii - Holandia

Czytali temat:
Daniel Wróblewski Adek Nieznany (4619 niezalogowanych)
5 Postów
Paweł paweł
(XMasterX)
Początkujacy
Witam Serdecznie ! rok temu byłem w Holandii przez 2 miesiące, niestety pracowałem na wiekówce, teraz mam 19 lat i dalej mnie obowiązuje zarabiałem 5,50 za rączkę tragedia bo trafiłem na okres gdzie pracowałem tylko 5h/dziennie...

Sprawa wygląda tak, że za miesiąc planuje znowu wyjechać ale teraz już na dłużej, na rok !

Ale przy okazji byłem u pośredniczki pracy, pogadaliśmy, pożaliłem się na te 5,50 a ona uważała, że osoby na wiekówce mogą nawet lepiej wyjść niż inni...mianowicie płacimy mniejsze podatki niż np zarabiający 10e/h i za rok po odliczeniu sobie wszelkiego podatku możemy nawet więcej zyskać ;p

I teraz mam do was pytanie, czy to ma wgl chociaż 1% prawdy ? czy nie szukać czegoś za 7-8eu i trzymać się tej wiekówki ?

Proszę o pomoc
Zgłoś wpis
8 Postów
Agnieszka G
(blond385)
Początkujacy
No tak mniejszy podatek to fakt, ale nie wychodzisz lepiej, a sa firmy, ktore nie Maja wiekowek.
Zgłoś wpis
5 Postów
Paweł paweł
(XMasterX)
Początkujacy
Czyli na pewno się wychodzić gorzej ?

Powiem szczerze, że ja nie mogę znaleźć bez wiekówek a z tego co słyszałem co lepiej omijać polskich pośredników pracy...jak uważacie ? w Holenderskich dogadam się po polsku albo komunikatywnym angielskim ?

A i jeżeli chodzi o mieszkanie, czy jest szansa dostania dofinansowania w moim wieku ? czytałem, że do 23 roku życia można dostac ale wynajmując mieszkanie do bodajże 350euro ? ale przeciez to nie możliwe ;/
Zgłoś wpis
8 Postów
Agnieszka G
(blond385)
Początkujacy
Czynsz mieszkania w tej chwili nie moze przekroczyc okolo 670€, a Ty nie mozesz przekroczyc zarobkow rocznych 21376€, a dofinansowania mozna dostac do 300€, nie wazne czy polskie czy holenderskie biuro wszedzie musisz sie pilnowac, bo tylko patrza zeby Cie oszukac. Pracy mozesz szukac zakladajac konta bezposrednio w biurach, przykladowo randstad.nl, manpower.nl, tempoteam.nl,
Zgłoś wpis
8 Postów
Agnieszka G
(blond385)
Początkujacy
Aaa przepraszam niedoczytalam, nie masz 23lat, wiec czynsz nie moze przekroczyc 389€.
Zgłoś wpis
5 Postów
Paweł paweł
(XMasterX)
Początkujacy
Dokładnie 389Euro a przecież nie ma szans na wynajęcia mieszkania za taką kwotę;D to trochę śmieszne xd tak myśleliśmy żeby się dogadać z facetem aby wpisał 389 a resztę dawalibysmy mu do ręki ale nie wiem...

O dziekuję bardzo za nazwy biur ! to się okaże czy się dogadam po angielsku heh wątpię XD
Zgłoś wpis
8 Postów
Agnieszka G
(blond385)
Początkujacy
Do zameldowania w gminie potrzebujesz umowe, a mozesz sie dogadac, ze stworzycie dodatkowy aneks do umowy, wlasciciel musi miec na pismie wszystko, raczej ustna umowa nie przejdzie, a w biurach nie ma problemu, wiekszosc firm ma wymogi jedynie jezyka angielskiego..
Zgłoś wpis
5 Postów
Paweł paweł
(XMasterX)
Początkujacy
Rozumiem, normalnie mieszkałem w Haga ale czy jesteś mi może w stanie powiedzieć w której części Holandii najlepiej o prace/życie ? wiem trochę trudne pytanie ale po prostu nie wiem czy wracać do Hagi czy szukać czegoś nowego
Zgłoś wpis
8 Postów
Agnieszka G
(blond385)
Początkujacy
Moim zdaniem najwiecej firm logistycznych jest w Tilburg, Breda, Waalwijk( noord Brabant).
Zgłoś wpis

Bliżej nas