Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Menopauza - Holandia

Czytali temat:
od86 (13 niezalogowanych)
197 Postów
od86
(od86)
Stary wyjadacz
Mam 42 lata i od jakiegoś czasu zauważam u siebie różne dziwne objawy – uderzenia gorąca, problemy ze snem, zmiany nastroju. Okres mam jeszcze w miarę regularny, ale coś mi mówi, że to może być początek menopauzy. Czy faktycznie to teraz przychodzi wcześniej niż kiedyś?
Zgłoś wpis
214 Posty
Natalia Verka
(Netke)
Doświadczony forumowicz
Z wiekiem, ale też przez styl życia, stres czy geny, wiele kobiet wchodzi w okres okołomenopauzalny już po 40-tce. I to zupełnie normalne. Objawy, które opisujesz, brzmią znajomo i mogą być właśnie początkiem tych zmian hormonalnych. Dobrze byłoby zrobić badania, np. FSH, żeby sprawdzić, na jakim etapie jesteś. Ale nawet bez tego – warto zadbać o sen, dietę i może włączyć coś, co wspiera gospodarkę hormonalną. Na zdrowa-ona.pl/ jest sporo materiałów o tym, co się dzieje z ciałem w tym czasie i jak można sobie pomóc bez od razu sięgania po HTZ. Fajnie, że się tym interesujesz wcześniej, bo można dzięki temu złagodzić sporo objawów i lepiej przygotować się na ten etap.
Zgłoś wpis

Bliżej nas