Hey Panowie,
chyba doszło tu do nieporozumienia. Ragusek wychwycił rezonans, ale nie w wypowiedzi Zwyczajnego, tylko w samym apelu, jako takim, a raczej jego treści.
Mam rację?
Jeśli chodzi o apel:
osobiście jestem za, ale na pewno nie w takiej formie, w jakiej przedstawił to Darek.
Postaram się to wyjaśnić z punktu widzenia nie Polaka, ale osoby stojącej z boku:
cyt: "My Polacy mieszkający, i pracujący w tym kraju, i dla dobra tego kraju, nie życzymy sobie, aby porównywano Nas, w mediach (TV,Radio,oraz portale internetowe) z takim, mniejszościam narodowymi, jak Turcy, Marokańczycy."
Przede wszystkim - niekonsekwencja: jak można zarzucać komuś dyskryminację, dyskryminując równocześnie innych, hallo!
Osoba stojąca z boku:
- A dlaczego? Czym różnią się Polacy od innych, "gościnnie" tu mieszkającymi przedstawicieli innych nacji?
Język - inny, kultura - inna, wyznanie - inne.
cyt: "Pragnę przypomnieć, że to my przed wiekami, uratowaliśmy europę od niewoli Imperium Osmanskiego ( Tureckiego) budując tym samym, podwaliny wolnej i demokratycznej Europy."
Polacy są dumni (nie bez przyczyny) z Sobieskiego. A Holendrzy z żyjącego mniej więcej w tym samym okresie Hugo Grocjusza, właść.: Huig de Groot. Czy przeciętny Polak o nim słyszał?...
Osoba stojąca z boku:
- XVII wiek?... Wtedy jeszcze dobrze miało się niewolnictwo, także w Polsce.
cyt: "To nie my, stwarzamy dogodne warunki do emigracji z poza Europy, i nie tylko.My płacimy podatki z których gminy, wypłacają zasiłki rodzinne, na "Wirytualne" dzieci emigrantów z poza Europy."
Poniekąd prawda, ale dzięki temu, zanim Polska znalazła się w Unii Europejskiej, korzystaliśmy z tych samych przywilejów.
Itd, itd...
Dlatego powtarzam: Darek, jestem za apelem, jak najbardziej, ale nie w tej formie.
Bziqu, trza odpowiednio zredagować, ot co!
( i nie klnij na forum, juchu! Na dodatek jeszcze z bykami klniesz!).