Litwo! ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. - A .Mickiewicz
Ziemia ojczysta jest ziemią, z której pożywienia utworzone jest ciało moje, która skropiona jest krwią przodków moich, której powierzchnia zroszona jest znojem i potem ziomków moich, której części zmieszane są z prochami ojców moich, i gdyby przyrodzenie cofnęło się z granic swoich, a ja gdybym ścisnął garść ziemi ojczystej, wytrysnęłaby z niej krew ta sama, która płynie w żyłach moich; więc częścią tego jestestwa, którym jestem ja, jest moja ojczyzna
"Prawda jest naszym najdroższym skarbem i widocznie dlatego obchodzimy się z nią tak ostrożnie"
"Piękne kobiety zostawmy mężczyznom bez wyobraźni"
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe"
"Miłość pięknym uczuciem jest, to ona nadaje naszemu życiu sens."
"Serce nigdy nie ma zmarszczek... ono ma blizny"
"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego"
"Nie istnieje miłość od pierwszego wejrzenia, od pierwszego wejrzenia może budzić się tylko pożądanie"
"Łzy nie są oznaką naszej słabości, ale dowodem na to, że nasze serce nie wyschło i nie stało się pustynią"
"ile trzeba mieć siły, by móc płakać z obcym człowiekiem"
"Największe zło to tolerować krzywdę"
"Najbardziej odczujesz brak jakiejś osoby, kiedy będziesz siedział obok niej i będziesz wiedział, że ona nigdy nie będzie twoja "
"Kiedy wskazujesz kogoś palcem, aż trzy wskazują ciebie"
"Kiedy widzimy ciągle tych samych ludzi, staja się oni w końcu częścią naszego życia. A skoro są już częścią naszego życia, to chcą je zmieniać. Jeśli nie stajemy się tacy, jak tego oczekiwali, są niezadowoleni. Ponieważ ludziom wydaje się, że wiedzą dokładnie jak powinno wyglądać nasze życie. Natomiast nikt nie wie, w jaki sposób powinien przeżyć własne życie"
"Są ludzie, którzy swym charakterem niszczą to co zbudowali rozumem."
"Nie można stać się dorosłym, jeżeli nigdy nie było się dzieckiem."
"Najpiękniejsza rzecz na świecie-to znaczyć dla kogoś wszystko"