Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
1988 Postów

()
Latający Holender
karl29 napisał:
Chyba sie nie zrozumieliśmy ......To nie jest kwestia wiary , a jedynie oczywisty fakt .... hehehe

Ja Cie doskonale zrozumialam, Karl, mowimy o tym samym.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Viooltje napisał:
karl29 napisał:
Chyba sie nie zrozumieliśmy ......To nie jest kwestia wiary , a jedynie oczywisty fakt .... hehehe

Ja Cie doskonale zrozumialam, Karl, mowimy o tym samym.

Oj sorki to było do Henia
Zgłoś wpis
169 Postów
Henryk Owsianko
(HenrykO)
Stary wyjadacz
Religia dla swoich wyznawców jest właśnie takim oczywistym faktem. ! Niezaprzeczalnym, niepodważalnym, najprawdziwszym z prawdziwych, fundamentalnym. Jak każde credo Inaczej nie byłoby religii.
Gdybyś rozumiał znaczenie słów, inaczej traktowałbyś dyskusję.
Howgh
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
HenrykO napisał:
Religia dla swoich wyznawców jest właśnie takim oczywistym faktem. ! Niezaprzeczalnym, niepodważalnym, najprawdziwszym z prawdziwych, fundamentalnym. Jak każde credo Inaczej nie byłoby religii.
Gdybyś rozumiał znaczenie słów, inaczej traktowałbyś dyskusję.
Howgh

I tym właśnie się różnimy , dla mnie święte jest życie a dla Ciebie księgi .... bez komentarza ...
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
HenrykO napisał:

EnricO!

Nie watpie, ze z religia jest wlasnie tak, jak mowisz. Dla jej wyznawcow.
Ale religii jest tak wiele, ze trudno je zliczyc. Jak dla mnie - rowniez zrozumiec.
Wiem, ze wiara w boga polega wlasnie na tym, by wierzyc bez dowodow. Ale jej dogmaty sa jedynie wygodna ucieczka przed niewygodnymi pytaniami, zwyczajna asekuracja.
Uczono mnie (no, nie tylko mnie), ze prawda jest jedna. Wiec ktora prawda dotyczaca wierzen jest prawdziwa?
Dla kazdego odlamu inna? Subiektywna? Bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia?
Wiem, ze pytanie jest naiwne, ale przeciez proste.

Pozdrawiam cieplutko.
Zgłoś wpis
52 Posty
Arkadiusz W
(vadeer1)
Gaduła
Hmmm, nie pamiętam czego dotyczyła dana informacja, ale przypomina mi się, iż ostatnio naukowcy byli zdumieni jakimś faktem, który poważnie teorię Darwina podważał ( niestety nie pamiętam co to było).
Opis stworzenia świata w Biblii jest tylko obrazem, a nie faktem jego stworzenia.
Patrząc na świat i to co wokół, zawsze wierzycie tylko szkiełku i oku??Myślę, że ten kogo ja nazywam Bogiem, inni raczą nazywać intuicją, przeczuciem, szczęśliwym trafem...Popatrzmy na zwierzęta, ssaki, ryby, płazy, gady, ludzi. Każda forma życia spełnia swoje funkcje. Weźmy pod uwagę stonkę, która niszczy ziemniaki, ale jednocześnie jest skuteczną obroną przeciwko mszycom. Czy nie dziwne jest jajo znoszone przez kury, mleko od krowy, drzewa rodzące owoce, czy morza, oceany pełne ryb? Przyjrzyjmy się wreszcie naszemu ciału: konstrukcja idealna, każda część ciała, każdy organ ma sobie przypisaną funkcję.Każdy ma swój mózg, wolną wolę i wiedzę, i dzięki temu jest w stanie ułożyć swoje życie. Można oczywiście rozważać i zastanawiać się nad kazirodczym związkiem Adama i Ewy, nad wyginięciem dinozaurów, potopem, wszechświatem czy novą - wybuchem, który doprowadził do istnienia obecnego rozkładu planet. Zawsze jednak dojdziemy do pewnego pytajnika. Kto to wszystko stworzył???Według mnie Bóg. A kto stworzył Boga?Nie wiem. W tym momencie dla mnie wkracza wiara. Pozdrawiam...
Zgłoś wpis
750 Postów
Latający Holender
A to tak na wyluzowanie
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Nie wiem dlaczego poruszany jest temat Jezusa na portalu takim jak MojaNiderlandia, jest do tego bardziej właściwy,"Nasz Dziennik", Niedzielne Słowo", Radio Maryja", "Telewizja Trwam" i temu podobne obłudne instytucje na czele z kościołem. Chyba bardziej fałszywej instytucji jak kościół nie ma. Wiadomym jest jedno, iż religia jest to tylko psychiczny stosunek człowieka do świętości przez niego utworzonej i kształtowany na danym etapie rozwoju społeczeństwa. Z Twoich wypowiedzi wynika, że zostałeś na jakimś tam stadium zatrzymany. Słowo jako religia jest jedno i nie ma odmian, występuje jedynie różna wiara. Tu na tym portalu wszyscy zainteresowani są druga osobą, na pewno nie religią. Ten temat powinieneś poruszać w swoim kółku różańcowym, a nie na forum publicznym na emigracji. Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Takich tematów na w/w programach itp raczej nie ma i nie bedzie A niektórzy nie uważali na lekcjach religii w szkole

pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
niech zstapi duch swiety i wyleczy mozgi- wasze mozgi
Zgłoś wpis

Bliżej nas