Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

()
Początkujacy
Tytuł kolejnej rozpętanej burzy "pilnie potrzebna pomoc" - paraliżujący, albo kompletnie bez sensu.
Człowiek w wieku powyżej osiemnastu lat ma jakieś problemy. Doznał krzywdy. Został upokorzony i zdyskryminowany. To fakt nie podlegający dyskusji. Jednak czy na pewno? Cóż robi ten nieszczęśliwy jegomość? Najzwyczajniej ma wszystko w d..ie. Uruchamia dyskusje na forum i angażuje dziesiątki ludzi do tego by zajęli się jego sprawą, bo ja nie mam na to czasu pracuje do 17.00 czasu lokalnego. No więc pozwolę sobie rozwalić ten problem na czynniki pierwsze.
1 - Nie tylko Ty kolego pracujesz do 17.00. Wielu ludzi pracuje o wiele dłużej.
2 - Doznałeś krzywdy spowodowanej przez ????? w kraju gdzie takie sprawy nie pozostają bez echa i to w okresie kiedy jest rozpętana przeciwko nam nagonka upośledzonych polityków. Nie robisz sam w tym kierunku nic tzn oficjalnie nie zgłaszasz takiej sprawy nigdzie poza NN. Jest to Twoim zasranym obowiązkiem sprawę nagłośnić w odpowiednich instytucjach, a to dlatego, że żyjemy w czasach teroryzmu i prześladowań. Że jest to prześladowanie nie ulega żadnej wątpliwości. A może jest to coś więcej? Nie chciałeś zgłaszać na Policję to dlaczego nie wziąłeś telefonu do ręki i nie zadzwoniłeś do pierwszej lepszej redakcji. Oni pracują 24 godziny na dobę. Nie miałeś telefonu. To kup sobie do jasnej cholery książkę telefoniczną.
3 - Zniszczono Ci jakąś tam część i nie wiesz gdzie można to dostać? A wiesz przynajmniej gdzie można kupić "skręty" Kolego jest w Holandii taka instytucja jak ANWB i ta instytucja świadczy wszelaką pomoc drogową 24 godziny na dobę a może nawet jedną godzinę dłużej. Jednak warunkiem aby udzielono Ci pomocy jest wykupienie u nich tego rodzaju polisy. Możesz mieć auto na innych blachach. Nie jest to żadną przeszkodą z tym wyjątkiem, że auto na naszych blachach podnosi nieco cenę tej polisy. Jednak w/g mnie są to groszowe sprawy bo na rok taka składka wynosi dla auta o innych numerach rejestracyjnych w granicach 200 euro na rok. Takie coś gwarantuje Ci spokój i bezpieczeństwo, gdyż w przypadku samochodowego nieszczęścia po wykonaniu telefonu - bez książki telefonicznej - w przeciągu kilkunastu minut są przy Tobie i problem rozwiązany.
4 - I ostatnie - ale to moje zdanie i moja opinia - albo ten opisany przez Ciebie fakt to fikcja, albo próba zwrócenia na siebie uwagi. Za nim powiesz A to pomyśl nad tym, że alfabet ma dużo więcej liter. Skoro tacy ludzie jak Ty doznający jakichś tam krzywd i upokorzeń milczą i nie robią nic w tym kierunku to niech Was biją opluwają i palą i nie zaracajcie innym gitary.
Może to ostre i przykre, ale trochę wyżej podsumował Cię mój przyjaciel Bziq.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Viooltje napisał:
MalutkaNiepokorna napisał:
(...) proby wlamania np do mieszkania tez nie zglosisz?? Czy np. proby gwaltu powiedzmy dziewczyny,zony badz siostry tez nie ??(...)

Jeżuuu, ale poleciałaś Mała! Kurna, aż mi się sierść na głowie zjeżyła!

Ostro, ale bardzo obrazowo Bo tak jest.

Bziqś, Twoje: "Człowieku,masz atuty w ręku,zgłos to na policji-nagłosnij sprawe;użyj słowa dyskryminacja,strach...niech coś się zacznie dziać.Nie siedźcie wygodnie w fotelach qrwa..."
też trzeba powtarzać jak mantrę. I uczyć się jej na pamięć

Ej! Śpiochy!... Hallo!... Pobudka!... Zacznijmy widzieć i słyszeć świat wokół nas?. A.u.b...

Kurna, niechże ludzie zrozumieją wreszcie, że są PEŁNOPRAWNYMI obywatelami Unii, ze wszystkimi uprawnieniami, ale również MORALNYMI NORMAMI.
Nie zapominajmy, kim jesteśmy, proszę.

Wszyscy aktywni na forum próbują - każdy na swój sposób - nam to przypomnieć.
Chwała Wam za to, kochani!

Violu z całym szacunkiem dla Ciebie falubazowska przyjaciółko, z całym szacunkiem dla Twojego obecnego zaangażowania w ten "smród" jaki zaczyna coraz bardziej doskwierać.
Tak to prawda, że jesteśmy pełnoprawnymi obywatelami i członkami tego tworu Unia Europejska. Tylko to wszystko co nam ten klan gwarantuje jest na papierze a jak wiesz papier jest do d..y i w praktyce to odczuwamy. Unia Europejska dla Polaków to nic innego jak RWPG - bis. Trochę to przypudrowane podmalowane i upiększone na na miarę współczesności nie mniej jednak to taka sama kicha. Ja wierz mi naprawdę tęsknie za czasami z przed 2003 roku za czasami gdy płaciliśmy guldenami. Dlaczego? Odpowiedz sobie sama. Pozdrawiam
p.s. a kto w tym roku zajmie najwyższe miejsce na pudle z tymi nowymi tłumikami?
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Nie powiem daliscie mi troche do myslenia, jestem w holandii od niedawna nei wiem o tym kraju praktycznie nic, i niedlugo tez wyjezdzam, dlatego nie chcialem robic sobie klopotu, przed samym wyjazdem. Macie racje nazywajac mnei przez to egoista, ale zreflektowalem sie, sprawa trrafila juz w rece prasy i do zeznan osob poszkodowanych dorzuce takze swoje, a te wszystkie komentarze zwrocone w moja strone... pozostawie "bez komentarza".

ps temat byl zalozony glownie aby pomoglo mi to znalesc ow czesc, lecz zdalem sobie sprawe ze to nie o to tu glownie chodzi.

pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Tornado a mnie z kolei zaczyna powoli wnerwiac ta ogolna histeria na forum jakoby nas tak
strasznie dyskryminowali. Zgadzam sie ze EU to nic innego jak Eurokołchoz i kryzys bedzie sie poglebial. To tez bezposrednio wplywa na reakcje mieszkancow nie tylko Holandii. Prosci ludzie
wierza w demagogiczne hasla takich ludzi jak Wilders, Le Pen czy nasz mlaskajacy Jarek.
Zgodze sie rowniez ze duzo lepiej bylo przed 2003, a potem weszlismy do UE i nie chce generalizowac ale naplynely tu cale masy "sezonowcow", "cofki" z Angli, Irlandii etc. Nasuwa
mi sie tylko jeden wniosek. Za co nas niby maja podziwiac? Za nasz udzial w wyzwoleniu?
To bylo tak dawno a zyjemy tu i teraz wiec nasz patriotyczny etos jest najdelikatniej mowiac niezrozumialy. Moge mowic za siebie, ale mam kontakt z tym krajem ok 20 lat i nie bede wnikal
w polskie relacje z holenderskimi turkami czy marokancami bo sam mam pare szwow na glowie ale musze szczerze przyznac ze nie doswiadczylem dyskryminacji od Holendrow. Co do zwolennikow Wildersa...coz...traktuje sprawe cieplym porannym... Nie bede im nakrecal kampani wyborczej bo o to wlasnie chodzi PVV, a koalicja z Rutte istnieje tylko na papierze i gwarantuje ciaglosc rzadzenia. Stad tez sadze reakcia Rutte na PVV-meldpunt bo chyba nie sadzicie ze w sytuacji kryzysu rzad NL jest obie w stanie pozwolic na zerwanie koalicji. A co do nas. Szanujmy sie to i inni nas poszanuja.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Marku. Nic dodać nic ująć. Obiema rękoma podpisuję się pod tym co napisałeś. Odezwałem się w tym temacie bo mnie już to doprowadziło do kresu wytrzymałości. To co u Ciebie można wyczytać w pod tekście przeżyłem na własnej skórze. Cały nasz obecny problem jest właśnie w tym, że nie potrafimy sami siebie szanować i co najgorsze pokazujemy to na zewnątrz z wielkim krzykiem żądając by szanowali nas inni. Nie miałem nie mam i oby tak pozostało zatargów z tubylcami.Zawsze mam na uwadze to, że to ja tu przywędrowałem a nie Oni.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Tornado ja zdaje sobie sprawe ze zaraz Shat_ie zacznie cos pisac o wielkosci jaj powiedzmy.
Zapraszam...moge nawet dac dotknac Nie tedy droga kolezanko a jajami nie zbudujemy
naszego dobrego imienia. Milego weekendu zycze.
Zgłoś wpis
214 Posty
Rafał G
(ragusek)
Doświadczony forumowicz
Świetnie napisane Marku! Podobnie uważam. Liczy sie tu i teraz. Też swoje już tu przeżyłem pomimo, że jestem tu tylko/aż 4 lata. Nie doświadczyłem dyskryminacji, bo nie dawałem nikomu ku temu powodów. Walczyć o godne traktowanie hołoty też nie zamierzam, bo dobrze wiem jak jest. A o odsieczy wiedeńskiej można sobie poczytać w wolnych chwilach, by sie lepiej poczuć.

Fajnie Radziq, że zdałeś sobie sprawę, że jak ktoś ponoć nieudolnie chce Ci wysadzić auto w drobny mak, to należy to gdzieś zgłosić. Rozumiem, że jesteś tu przelotem i nie bardzo ogarniasz co sie dzieje, ale jednak facet przynajmniej z jednym jajem powinien poruszyć ten problem w organach ścigania. Powodzenia w szukaniu części.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
właśnie w rmf w faktach byla poruszona sprawa, wiec uwazam ze spelnilem swoj niderlandzki obowiazek, a w szukaniu czesci idzie kiepsko, tych pomp jest "milion" roznych rodzajow, jesli ktos ogarnia strony holenderskie prosil bym o pomoc i podeslanie linkow do stron z czesciami, na markpatz nic nie znalazlem a innych znalesc nie umiem ;/
Zgłoś wpis
214 Posty
Rafał G
(ragusek)
Doświadczony forumowicz
http://maps.google.nl/maps?q=hillegom&hl=pl&ie=UTF8&ll=52.307109,4.580017&spn=0.001402,0.003543&hnear=Hillegom,+Holandia+Po%C5%82udniowa&gl=nl&t=h&z=19&layer=c&cbll=52.307103,4.580156&panoid=uPWxlGn0Eeiqjf6vQhkMzQ&cbp=12,222.3,,0,7.76
Spróbuj tutaj. Nie masz daleko. Miałem problem ostatnio ze swoją bryczką i tam mi pomogli, a próbowałem w kilku innych miejscach zanim tam trafiłem. Sami znajdą dla Ciebie cześć, o ile będą wiedzieli czego szukać.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Radziq91 a moze bedzie prosciej podjechac do serwisu fiata
a przed tym zadaniem wystarczy wpisac w google "fiat service noordwijkerhout"
Zadzwon, naswietl sprawe zeby na darmo nie jechac i po klopocie. W NL jest
2211 punktow serwisowych tej marki i nie jest to Jeep Willys z okresu II w.sw.
Ja rozumiem ze kazdy chce kupic taniej ale stary mowimy o przewodzie do pompy
do jednego z bardziej popularnych aut w EU.
Zgłoś wpis

Bliżej nas