Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

Holenderskie ubezpieczenie a leczenie w Niemczech - Holandia

Czytali temat:
Dariusz Guppert beata31 (7112 niezalogowanych)

()
Początkujacy
Jestem ubezpieczona w CZ , ktory wspolpracuje z niemiecką kasą AOK. Byłam ostatnio u lekarza i pani w recepcji powiedziala mi , ze musze wyrobić jakąś kartę z chipem czy coś takiego.Poszłam więc do AOK , a tam odesłali mnie do CZ. Dzwoniłam do CZ i niby tą kartę mieli mi przyslać pocztą , czekam już miesiąc a tu nic. Był ktoś z Was w podobnej sytuacji ?Jak to jest z leczeniem poza Holandia?
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Leczenie poza NL na tutejsze ubezpieczenie tylko w wypadkach naglych lub po uwczesniejszym uzgodnieniu z ubezpieczeniem. Karty z chipem nie ma w ubepzieczeniach ale jest europejska karta .
Zgłoś wpis
475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
Heja
Jezeli dobrze zrozumialem to chodzi ci o ubezbiecznie w CZ jako i lekarza w Holandii
Jak jestes ubezbieczona to powinnas miec nr. polisy ,jak ten numer masz to wszedzie ci elegacko pomoga , nawet bez karty ,sami sa w stanie jakby co zadzwonic do nich i sprawdzic
a ta karta gdzie byla wyslana ? na twoj adres czy na uitzendbureau?
Bo jak jest ubezpieczenie kolektywne to moze byc i roznie
Ja w twojej sytuacji zworcil bym sie do bura zeby oni ci to zalatwili i tyle,
oni sa w koncu odpowiedzialni za swoich pracownikow
succes
Patboy
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Nie Patboy tak jka wielu spraw nie rozumiesz tak i tej nie rozumiesz,
Dziewczyna ma ubezpieczenie w NL z ubezpieczalni CZ ale leczy sie ( chce sie leczyc ) w niemczech . Ale w DE kazali jej wyrobic karte z chipem . Tylko ze w NL nie ma w ubezpieczeniach karty z chipem . A dziewczyna moze sie ciezko rozczarowac jak bedzie musiala za leczenie sama z wlasnej kieszeni zaplacic bo CZ jak i wiele innych Holenderskich ubezpieczen pokrwa koszta zrobione za granica tylko w naglych wypadkach lub uwczesniejszym pozwoleniu na dane leczenie. Sa tez formularze dla rodzin ubezpieczonych , przebywajacych w ich ojczyznie ale to tez sie nie tyczy Oli.
Wiec jedyne co moze zrobic to poprosic w CZ o europejska karte , bo na karte z chipem moze bardzo dlugo czekac. Po drogie to ltu chodzic do lekarza i zadzwonic do CZ zobaczyc co sie da w tej sprawie zrobic.

Wydaje mi sie ze Ola mieszka w DE a pracuje w NL w takim razie radze jej ubezpieczyc sie w DE i rozwiazac holenderskie ubezpieczenie jako ze jest pracownikoem przyranicznym.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Ola91 napisał:
Dzwoniłam do CZ i niby tą kartę mieli mi przyslać pocztą , czekam już miesiąc a tu nic.

..Wychodzi na to,ze w tej sytuacji ta karta EHIC nie dojdzie do Ciebie nigdy.Mozesz zlozyc wniosek tutaj a wszystko sie ulozy.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Odnosnie do wczesniejszych postów . to nie bede musiała pokrywać kosztów leczenia w DE ,od pól roku leczę się w Niemczech i wszystko jest w porzadku.Wystarczylo wykonac jeszcze jeden telefon . okazało się po prostu , że kobieta która przyjeła zgłoszenie nie zrozumiała o co dokladnie chodzi. W ciągu tygodnia otrzymam tę kartę .Dziekuje wszystkim za pomoc.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Aha i nie chodzi o Eurpejską kartę. Chodziło o to www.cz.nl/internationale-zorgpas
Zgłoś wpis

Bliżej nas