Ja po ponad 3 latach emigracji wracam w sobotę do Polski na stałe. Mam bardzo dobrze płatną pracę i mieszkam razem z holendrem z którym również pracuje. Nie wspomnę, że mieszkam w bardzo dobrych warunkach w pięknym mieszkaniu. Postanowiłem wrócić ponieważ chce spróbować w Polsce. Nie łatwo mi było podjąć taką decyzję czytając różne komentarze polaków mieszkających za granicą nie koniecznie tylko na tej stronie. W listopadzie będę miał 24 lata wyjechałem jak miałem 21. Chciałem po prostu spróbować czegoś nowego niekoniecznie uciekłem z Polski. Zobaczyłem i mile się przekonałem do tego kraju bo naprawdę warunki jakie daje ten kraj przeszły wszystkie moje oczekiwania. Problem jest taki, że nie chce najlepszych lat życia spędzić tutaj, w środku nie czuje, że chce tutaj na stałe zostać. Holendrzy mnie bardzo cenią i byli zszokowani jak im oznajmiłem, że odchodzę z pracy. Jak już wcześniej napisałem nie czuję się tu dobrze przez tęsknotę za krajem, rodziną, przyjaciółmi oraz polską mową i kuchnią. Nikt mnie nie traktował inaczej i nie dyskryminował wręcz przeciwnie stawiali mnie na równo z holendrami przyjęli mnie do siebie jak swojego. Czas pokaże czy postąpiłem dobrze ale jak to mówią dla odważnych świat należy. Kto nie ma głowy na karku i charakteryzuję się typową mentalnością polską i z góry sobie założy, że mu się w Polsce nie uda to na starcie jest przegrany i do końca swoich najlepszych lat pozostaje mu wegetacja na emigracji. Pozdrawiam wszystkich rodaków i życzę powodzenia w Holandii