Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

()
Początkujacy
Patboy napisał:
tak tak wlasnie przez te sztuczne dofinansowanie dokladnie.
A Fajnie ze masz duze plany ale czy masz racje ...huhu chlopie jak bys tak umial przepowiadac to bys prawdopodobnie juz miljonerem byl bo nikt wlasnie niewie kiedy jest odpowiedni moment na inwestycje ,na kupana nieruchomosci u sam
12 lat temu swoj kupowalem i wtedy juz mnie ostrzegali ze ceny za wysokie i ze moment niedobry hahah a to jeszcze byly guldeny i teraz sie z nich smieje

No widzisz sam sobie odpowiedziales. Jak ty kupywales 12 lat etmu kiedy byly guldeny musze tobie przypomniec Pat ze w polsce mamy zlotowki. wlasnie teraz jest dobry okres aby brac hipoteke w euro miedzy innymi ze kurs stoi wysoko, druga sprawa w momencie wprowadzenia euro w PL kurs musi byc nie wyzszy niz 3,20zl sam widzsz wziecie kredytu przy kursie nawet i 4 zl jestesmy duzo do przodu juz w momencie wprowadzenia w PL euro poniewaz wartosc kredytu sie zmiejsza jesli zmiejsza sie kurs euro. Nadwyzki gotowki euro warto teraz wymieniac aby za pare lat przy spadku kursu nawet na 3.50 dokonac zakupu mozna tu na przykladc dokonac wczesniejsza splate hipoteki, ale czy warto?? Jesli inwestycja przynosi nam odpowiednia zadawalajaca stope zwrotu z wynajmu mieszkania. Warto nadwyzke znowu zainwestowac aby osiagac kolejne zyski. Musze powiedziec tutaj ze od nowego roku zaostrza sie warunki otrzymywania kredytu nie bedzie tak jak teraz udielany kredyt przy branym pod uwage 65 % przychodu tylko 42% jest to duza roznica. Tym samym ceny z wynajmu podskocza w gore. No i na koniec musze napisac ze wzrosnie wartosc nieruchomosci w momencie wprowadzenia euro. Pat prawda jest taka ze ceny mieszkan przez kilke ostatnich lat byly zawyzone.
Widzisz ja juz wiem ze jesli cos tanieje to kiedys musi podejsc do gory a takie rzeczy jak nieruchomosc lub ziemia moga sobie byc bo jesc nie wolaja I w takich sytuacjach trzeba kupowac jak wszyscy sprzedaja. Oczywiscie ze nikt nigdy nie sprzeda nieruchomosci w tej samej cenie chyba ze ktos byl frajerem i przeplacil za nieruchomosc. Cena idzie rownozrednie do gory z inflacja lub nawet powyzej inflacji. Zakup nieruchomosci jest inwestycja dlugoterminowa jesli ktos liczy na szybki zysk to troche sie spoznil a dokladnie o parenascie lat. Ja niestety wtedy moglem tylko o tym pomarzyc z powodu malych srodkow na dokonywanie inwestycji oraz strachu ktory towarzyszyl przed utrata ciezko zarobionych pieniazkow. Pozdrawiam

p.s Kto pamieta okolo 4-5 lat temu kurs euro po 3,3?? A niedlugi czas po tym po 4,5 lub dolara 2,2 /3,60??? Kto byl madry to zarobil Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Patboy napisał:
Baileys
Napewno masz racje ja sie tylko orjetuje co mnie obchodzi
Srawdzic bym musial wszystko a to nie moje hobby chociz zapomnialas jeszcze jedna mozliwosc Aflossingvrijehypotheek
Co chcialem powiedziec dajac ten przyklad jest to ze jest zupelnie inne podejscie niz w PL.
Tam oczekuja czejsc w gotowce lub najlepiej budujesz za gotowke prawda?
Jezeli tutaj bys w taki sposob myslala to bys sama siebie okradla
A tu polacy mowia dom twoj czy na Hypoteke?
Oczywiscie ze moj

Oczywiscie ze jest inne podejscie ale to sie zmienia. Mlodzi inaczej mysla. W polsce nie ma takich zarobkow i takiego niskiego bezrobocia jak w NL. W polsce ludzie sie boja ze nie znadja pracy aby moc splacac hipoteke i z tego powodu popadna w dlugi do konca zycia. Bo chyba ci nie musze mowic jesli sie zakupilo chate o wartosci powiedzmy 150tys musimy oddac bankowi ok300 tys w momencie splaty 50 tys kredytu pozostaje nam jeszcze 250tys i jesli kredytobiorca nie jest w stanie slacac pozyczki bank zabiera nieruchomosc wycenia ja aby sprzeda najczesciej po zanizonej cenie w tym przypadku powiedzmy ze 140 tys. Czyli nadal kredytobiorca musi spacic roznice pomiedzy kwota 250 a 140 tys jaka bank mu wyliczy. czyli mozna powiedziec ze jest ugotowany do konca zycia bez dachu nad glowa. sytuacja zaczela sie zmieniac, mlode roczniki zyja inaczej i tylko hipoteka jest szansa na zakup swojego M. Przy srednich polskich zarobkach jest nie mozliwoscia dokonac zakupu za gotowke, chyba ze malzenstwo wyjedzia pozagranice aby sie dorobic. Dlatego czesto sie zdarza ze mlodzi polacy kupuja chate za gotowke. Panstwo nie doplaca juz przy zakupie mieszkania w tym roku konczy sie program rodzina na swoim, chociaz tam i tak byly warunki aby cena metra nie przekraczala pewnego progu w przeciwnym razie nie nalezala sie doplata. Nic szczegolnego chociaz bardzo pomocna dla najmniej zarabiajacych. Glupota jest zakup nieruchomosci jako inwestycji za gotowke, ale jesli chodzi o zakup mieszkania aby mieszkac to moge smialo powiedziec ze jest niemadre branie kredytu niestety jest to konieczne zlo w inny sposob nie dorobimy sie mieszkania. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
Niewiem jak to w Pl jest ale tutaj w sytuacji podobnej mamy cos takiego jak Schuldsanering
Kazdy jeden Holender w Zyciu ma prawo z tego tylko jeden raz zkozystac.
Panstwo przejmuje twoje wszystkie dlugi oraz zarobki!
w zaleznosci chyba od kwoty dostajesz przez kilka lat kieszonkowe na minimalne przezycie.
Po tych latach jestes bez zadnych dlugow i zyjesz dalej
Zgłoś wpis
43 Posty
Daniel K
(Beny.rac)
Bywalec
Mirekb215 napisał:
Osobiscie chce zakupic trzy mieszkanka

Panie dysponujesz Pan kapitałem ok 500 tys zl ( srednia cena normalnego mieszkania ok 150-180 tys zl ) i pakujesz sie w wynajem ...

Ale co ja sie bede wypowiadał ...
Zgłoś wpis
150 Postów
GREGOR Hardstyle
(gregoriano)
Stary wyjadacz
HOLANDIA NAJBARDZIEJ ZADŁUŻONA W UE A JA NAJBARDZIEJ ZADŁUZONY NA CAŁYM ŚWIECIE!!!
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Pat nie jeden raz w zyciu a raz na 10 lat i nie kazda suma klasuje sie do schuldensaniering , na dodatek musisz miec dochody . I nie zawsze po dnym okresie jest wszystko splacone .
Ale tu na ten temat mozesz poczytac .
www.1-2-3-schulden.nl/wsnp.htm
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Orzech ty wlasnie masz z tym doswiadczenie jak sie nie myle .:-P powiedz nam cos wiecej
p.s.witam ponownie po dluzszej przerwie
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Beny.rac napisał:
Mirekb215 napisał:
Osobiscie chce zakupic trzy mieszkanka

Panie dysponujesz Pan kapitałem ok 500 tys zl ( srednia cena normalnego mieszkania ok 150-180 tys zl ) i pakujesz sie w wynajem ...

Ale co ja sie bede wypowiadał ...

Bez zlosliwosci, ale jak masz tak sie wypowiadac to lepiej sie nie wypowiadaj lub wroc do wczesniejszych postwo przeczytaj jeszcze raz co tam jest napisane.

Chyba ze tobie trzeba wszystko tlumaczyc za pomoca obrazkow lub palcem.
Napisze tobie jeszcze raz. Glupota jest inwestowanie w nieruchomosc ktora ma przynosic dochod po przez zakup za gotowke. Kazdy kto siedzi w temacie powie tobie ze nie dokonuje sie inwestycji po przez gotowke tylko po przez kredyt kazda inwestycja musi sie splacic sama.Oczywiscie wczesniej trzeba to przemyslec czy warto lub w powazniejszych inwestycjach zrobic biznesplan i nawet jesli masz tyle kapitalu aby kupic za gotowke nie warto jej wydawac. W moim przypadku chce wplacic 25 % wartosci nieruchomosci chce tu zastosowac tzw dwignie finansowa i czerpac przychody z 3 mieszkan. Reszte zlotowek ktorymi dysponuje wole ulokowac w inny sposob lub miec ewentualnie na okazje typu jakas zakup nieruchomosci z licytacji komorniczej lub na czarna godzine Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Dopisze jeszcze ze nie mowimy tutaj o nie wiadomo jakim biznesie. Jest okazja polepszenia sobie sytuacji finansowej oraz dorobienia sobie ze tak powiem do emerytury. Wiec dlaczego tego nie wykorzystac jest to pewna i dlugoterminowa inwestycja ktora da mi pewnosc ze kiedy bede staruszkiem nie bede musial sie obawiac ze mi zabraknie na lekarstwa. Sprzedam wszystko w pieruny i bede prowadzil wesole zycie staruszka i dzieciakom tez cos skapnie na start Pozdrawiam
Zgłoś wpis
43 Posty
Daniel K
(Beny.rac)
Bywalec
Baileys Witam witam ...

Asiu a co ja moge napisac skoro kolega wyzej chce sobie kupic 3 mieszkania na raz na kredyt ciekawe jaka ma zdolność kredytowa ...

Ale mniejsza o to juz pisalem kiedys o gpw i nc i pełno bylo bajkopisarzy wokół

Dla mnie inwestowanie w nieruchomosci to glupota chyba ze ktos naprawde ma spory zapas gotowki i np podchodzi do licytacji bierze mieszkanie za 75% wartosci - remontuje i zarabia tam 10-20% ale w ciagu max roku a nie pakuje sie w inwestycje na 15-25 lat
Zgłoś wpis

Bliżej nas