Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

ile trzeba przerobić dla uitzendbureau ? - Holandia

()
Początkujacy
Witam
Ile trzeba przerobić godzin dla Uitzendbureau zanim firma w której robię wzięła mnie na kontrakt bez żadnych konsekwencji finansowych? Jakie może być maksimum wiążące pracownika z uitzendbureau ? M moim uitzendbureau mowili mi ze 1040 na początku ale gdy sie zbliżyłem do teg sumy i sie zapytałem powiedzieli mi ze 2080h.. to cały rok.. myślę że coś kręcą.. wie ktoś może gdzie mogę coś znaleźć na ten temat? pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Z tego co wiem to nie jest tak do końca .... firma w której pracujesz nie musi wziąć cię na kontrakt , wygląda to następująco , w momencie kiedy wchodzisz z fazy B do fazy C powinieneś dostać vast , ale zamiast tego pewnie dadzą Ci trzy miesiące wolnego, a później powiedzą żebyś wrócił i dalej pracujesz dla biura , jest to dosyć powszechna praktyka stosowana w NL

Faza A Faza B Faza C
78 przepracowanych tygodni 2 lata i/lub 8 umów Czas nieokreślony

Faza A

Pracownik znajduje się w fazie A dopóki nie przepracuje dla danego biura pośrednictwa 78 tygodni. Każdy przepracowany tydzień liczy się do przebiegu fazy A. Ilość godzin przepracowanych w ciągu tygodnia nie jest w tym przypadku istotna. W tej fazie można zawrzeć nieograniczoną ilość umów o pracę czasową. Ilość pracodawców, dla których pracuje pracownik czasowy również nie jest ważna.

Przerwa i jej skutki w fazie A

Jeśli przerwa w pracy wykonywanej dla danej agencji pracy tymczasowej wyniesie więcej niż 26 kolejnych tygodni, naliczanie 78 przepracowanych tygodni rozpoczyna się od nowa. W przypadku przerwy pomiędzy dwoma zawartymi umowami o pracę tymczasową trwającą 25 tygodni lub krócej ilość przepracowanych tygodni jest naliczana przez agencję w trybie ciągłym

Przerwa

Skutek

- krócej niż 26 tygodni

Przepracowane tygodnie naliczane są w sposób ciągły

- 26 tygodni lub więcej

Faza A rozpocznie się od początku

Wynagrodzenie w fazie A

W fazie A wynagrodzenie jest ustalane w zależności do wykonywanego zlecenia.

Rezerwy

Pracownik tymczasowy zatrudniony do wykonania określonego zlecenia jest opłacany w fazie A na podstawie rzeczywiście przepracowanych godzin. Można dzięki temu dokonywać tzw. rezerw, których wysokość zostaje wyszczególniona na odcinku wypłaty. Pracownik ma prawo do dokonania następujących rezerw:

* Dni urlopowe, przeliczone na 24 dni urlopu rocznie;
* 8 % dodatek urlopowy, tak jak reguluje to ustawa (w naszym przypadku co period);

Faza B

Faza B rozpoczyna się:

* W przypadku bezpośredniej kontynuacji prac dla tej samej agencji po zakończeniu fazy A lub:
* Jeśli po zakończeniu fazy A pracownik w ciągu 26 tygodni ponownie otrzyma zlecenie od tej samej agencji

Okres trwania fazy B wynosi maksymalnie dwa lata lub osiem umów. Oznacza to, że w tej fazie agencja pracy może zawrzeć z pracownikiem maksymalnie osiem następujących po sobie umów o pracę na czas określony. Podpisanie dziewiątego kontraktu oznacza przejście do następnej fazy.

Okres trwania umów o pracę określa samodzielnie agencja pracy tymczasowej, jednak w fazie B nie może on przekroczyć w sumie dwóch lat. W przypadku przerwy pomiędzy poszczególnymi umowami o pracę zawartymi w fazie B, trwającej nie dłużej niż trzy miesiące, zlicza się ona do całkowitego okresu trwania fazy B. W fazie B nie uwzględnia się pracy na podstawie umowy o pracę na czas wykonania określonego zlecenia i pracownik pracuje na podstawie umowy o pracę na czas określony.

Faza C

Faza C rozpoczyna się

* Z chwilą podjęcia pracy bezpośrednio po zakończeniu fazy B
* W przypadku podjęcia pracy dla tej samej agencji pracy w ciągu 13 tygodniu od zakończenia fazy B

Czas trwania fazy C nie jest określony.

Przerwy i ich skutki w fazie C

Przerwa

Skutek

· Krótsza niż 26 tygodni

· Powrót do początku fazy B

· 26 tygodni lub dłużej

· Powrót do początku fazy A
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
no tak ale ja mam możliwość przejścia na kontrakt ale moje uitzendbureau robi lekkie problemy .. czy muszę przerobić te 1040h czy 2080.. jeszcze igdy nie słyszzałem żeby ktoś robił przez uitzendbureau 2080h przed pujściem na kontrakt.. i w zasadzie chodzi mi o tą liczbę godzin 1040
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Uitzendbureau chce najchetniej zebys przerobil do konca zycia dla nich bo maja na tym zysk! Powinienes powiedziec ze konczysz prace miesiac przed planowanym koncem wspolpracy z biurem.
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
Aby przejsc do firmy w ktorej teraz praujesz przez b,pracy musisz przedewszystkim przeczytac twoj kontrakt czy nie ma w nim nic na temat concurrentiebeding lub relatiebeding . jezeli takowych nie ma (lub odnosnikowdo takowych ) to mozesz w kazdej chwili przejsc do firmy w ktorej teraz robisz.
W innym wypadku masz pecha.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
dziękuję wiem gdzie szukać
Zgłoś wpis

Bliżej nas