Kilka lat temu widziałem post na tym sub, który stwierdził: „Duchem Holendrzy czują się bliżsi Skandynawiom niż Niemcom”. Po tym, jak mieszkam tu od jakiegoś czasu, naprawdę tak się czuję, przynajmniej biorąc pod uwagę to, co słyszałem o Szwecji i Danii Speed Test https://vidmate.bid/ .

Więc moje pytanie do Holendrów i Skandynawów brzmi: jakie są najistotniejsze różnice między Holandią a Skandynawami w kontekście kulturowym? Wiem, że oba kraje mają swoje własne wersje „Nie wychylaj się, bądź normalny”, roztropność finansowa, bezpośredniość itp. Ale z drugiej strony, w anglojęzycznych mediach mówi się o Skandynawiach w bardzo pozytywnym świetle (wzorcowe społeczeństwa z minimalnymi problemami , szczęśliwi i zdrowi ludzie, równość szans itp.), a NL nigdy nie jest wspominana, co sprawia, że ​​czuję się źle, ponieważ NL ma wiele dobrych rzeczy do zaoferowania. Myślę, że dzieje się tak dlatego, że NL pochyla się bardziej kapitalistycznie ze względu na dziedzictwo handlu (??), Mogę się mylić.

Co myślisz o ludziach, którzy mieszkali w Holandii, a także w Szwecji/Danii? (Pomijając Norwegię ze względu na bogactwo ropy naftowej).