Witam wszystkich. Niedawno dowiedziałem się o ruchu FIRE i muszę powiedzieć, że bardzo mi to odpowiada. Obecnie jestem 24-letnią studentką pracującą w pełnym wymiarze godzin w IT i robiącą magisterkę na studiach weekendowych. Moja pensja wynosi 98,4 tys. zł rocznie po wszystkich opodatkowaniu (około 26,6 tys. USD), co jest całkiem niezłe w porównaniu ze średnią pensją w moim kraju i kosztami życia. Żyję dość minimalistycznie i staram się oszczędzać prawie wszystko, co mam z tej pracy, która po dwóch latach pozwoliła mi zaoszczędzić około 14 tys. małe hobby). Chciałbym podzielić to trochę bardziej na aktywa (głównie ETF-y, może trochę złota). I tu pojawia się moje pytanie: mobdro kodi

Jakie platformy sugerujesz do handlu, jak wybierasz fundusze ETF, co sądzisz o automatycznych asystentach handlowych, takich jak Finax? A może powinienem skupić się na czymś zupełnie innym?

Zanim ktokolwiek zapyta - od kilku miesięcy kształcę się na temat akcji, funduszy typu ETF, zasobów, przeczytałem kilka książek. Poza małymi eksperymentami z akcjami revolut i kryptowalutami w binance nie mam dużego doświadczenia z samym tradingiem.