Witam
Szukam informacji na temat obowiązku ( możliwości ominięcia ) rejestracji w urzędzie gminy. Mam wyjechać do pracy na ok 1 rok przez agencję ( mieszkanie przez agencję) Praca w systemie 6 tyg w NL i 3 tyg w Pl. Jak to wygląda z tym obowiązkiem jeśli przebywam 6 tyg na miejscu a później 3 tyg w pl? Zależy mi żeby nie rejestrować się ponieważ prawko mam ponad 10 letnie i nie chcę go wymieniać na NL (jest bezterminowe). Dodatkowo przez jakiś czas będę miał auto na polskich blachach i też po "zameldowaniu" jako rezydent lub nierezydent musiałbym rejestrować auto/płacić podatek itd. Samo płacenie nie byłoby problemem jednak wymiana dokumentów już tak.
Skąd w czasie kontroli Holendrzy wiedzą czy przebywam dłużej ew. czy takie wyjazdy czasowe do pl nie resetują czasu pobytu? Czy to może zależy od tego czy mam umowę z holenderską agencją pracy? Trochę zamotałem ale mam nadzieję, że choć na część pytań ktoś odpowie. Większość informacji jakie się pojawiają nie określają jak to faktycznie jest z tym liczeniem miesięcy pobytu.