belcia napisał:
Czyms innym jest udzial w mszach i innych obrzadkach z powodu tradycji, kultury czy ze wzgledu na innych - wierzacych czlonkow rodziny a czyms innym dobrowolne odwiedzanie miejsc kultu i robienia tam rzeczy , ktore na codzien wysmiewamy...
Czyżby?
Doprawdy?
Sa kraje w ktorych je sie psy, ale nie do wyobrazenia jest zjedzenie krowy...ja uwazam , ze krowy mozna, a nawet trzeba jesc, a zabojstwo psa jest zbrodnia a zjedzenie jego miesa jest dla mnie podobnie obrzydliwe jak kanibalizm....
I tu mi się proszę tłumaczyć...
Co za różnica, czy pies czy krowa?
Czy to właśnie nie jest hipokryzja?
Krowa dobra, piesek nie?
Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba 12 kg zboża i soi;
Aby uzyskać 1 kg pszenicy potrzeba 190 litrów wody;
Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody (produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż od 50 do 100 tysięcy litrów wody!);
Ilość ziemniaków, które można uzyskać z 1 akra (0,405 ha²) ziemi to 18 000 kg;
Ilość wołowiny, którą można wyprodukować na 1 akrze ziemi to zaledwie 112 kg;
Aż 100 milionów ludzi można by nakarmić do syta, gdyby mieszkańcy USA ograniczyli jedzenia mięsa o 10%
Danych na ten temat jest całkiem sporo.
Prawie miliard ludzi na świecie cierpi głód.
Jeszcze więcej ma ograniczony dostęp do pitnej wody.
Przeciętne gospodarstwo domowe w europie zużywa 2-5 litrów w spożyciu i 200-500 litrów na sanitaria i podlewanie ogródka. Reszta to np wołowina, auta itp...
Do wyprodukowania samochodu potrzeba około 400 tysięcy ton wody...
a tutaj jeden z ciekawszy raportów na ten temat dla anglojęzycznych...
www.peta.org/issues/animals-used-for-foo...tural-resources.aspx
Czyms innym jest udzial w mszach i innych obrzadkach z powodu tradycji, kultury czy ze wzgledu na innych - wierzacych czlonkow rodziny a czyms innym dobrowolne odwiedzanie miejsc kultu i robienia tam rzeczy , ktore na codzien wysmiewamy...
Czyżby?
Doprawdy?
Sa kraje w ktorych je sie psy, ale nie do wyobrazenia jest zjedzenie krowy...ja uwazam , ze krowy mozna, a nawet trzeba jesc, a zabojstwo psa jest zbrodnia a zjedzenie jego miesa jest dla mnie podobnie obrzydliwe jak kanibalizm....
I tu mi się proszę tłumaczyć...
Co za różnica, czy pies czy krowa?
Czy to właśnie nie jest hipokryzja?
Krowa dobra, piesek nie?
Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba 12 kg zboża i soi;
Aby uzyskać 1 kg pszenicy potrzeba 190 litrów wody;
Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody (produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż od 50 do 100 tysięcy litrów wody!);
Ilość ziemniaków, które można uzyskać z 1 akra (0,405 ha²) ziemi to 18 000 kg;
Ilość wołowiny, którą można wyprodukować na 1 akrze ziemi to zaledwie 112 kg;
Aż 100 milionów ludzi można by nakarmić do syta, gdyby mieszkańcy USA ograniczyli jedzenia mięsa o 10%
Danych na ten temat jest całkiem sporo.
Prawie miliard ludzi na świecie cierpi głód.
Jeszcze więcej ma ograniczony dostęp do pitnej wody.
Przeciętne gospodarstwo domowe w europie zużywa 2-5 litrów w spożyciu i 200-500 litrów na sanitaria i podlewanie ogródka. Reszta to np wołowina, auta itp...
Do wyprodukowania samochodu potrzeba około 400 tysięcy ton wody...
a tutaj jeden z ciekawszy raportów na ten temat dla anglojęzycznych...
www.peta.org/issues/animals-used-for-foo...tural-resources.aspx