Pyzy ziemniaczane Tanio latwo
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
ok. 75-100 g mąki (ok. pół szklanki)
2 jajka
sól
cebula i słonina - do okraszenia
Sposób przyrządzania:
Połowę ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy przez płótno, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane i skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wbijamy jaja i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta równe kulki, obtaczamy każdą pyzę w mące i pośrodku wgniatamy dołek (na sos). Gotujemy kilkanaście minut, wrzucając pyzy do wrzątku, tak żeby swobodnie pływały. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a gdy kluski obciekną podajemy z cebulką usmażoną na słoninie wraz ze skwarkami.
Kluski leniwe na słodko
Składniki:
500 g sera białego
3 jajka
100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
po1 łyżce: rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany
cukier waniliowy, cukier, sól
Sposób przyrządzania:
Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Kopytka
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
170 g mąki (ok. 1 szklanki)
1 jajko
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajem, mąką i solą. Formujemy wałki, które tniemy ukośnie na niewielkie romby. Wrzucamy je do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 minut. Można je podawać z masłem, bułka tartą, lub skwarkami. Dobre są również odsmażone na złoty kolor.
Kopytka wersja2
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
ok. 150 g mąki pszennej
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i solą. Formujemy wałki, które tniemy ukośnie na niewielkie romby. Wrzucamy je do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 minut. Można je podawać z masłem, bułka tartą, lub skwarkami. Dobre są również odsmażone na złoty kolor.
Racuszki z owocami
Składniki:
200 ml mleka
300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
2 jajka
20 g drożdży
300 g jabłek, truskawek, gruszek, śliwek bez pestek lub innych sezonowych owoców
50 g cukru
3 łyżki cukru
ew. 1 łyżka rodzynek
olej
sól
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z mlekiem, cukrem (1 łyżka) oraz łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru i masłem, dodajemy rosnące drożdże, wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy owoce: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienki plastry. Śliwki drylujemy i dzielimy na cząstki, truskawki po umyciu kroimy w grube plastry lub na połówki. Owoce możemy wymieszać z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Z kawałków ciasta lepimy w rękach równe, okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka kładziemy trochę owoców i zaklejamy, tak jak pączek. Rozgrzewamy dużą ilość oleju (ilość zależy od wielkości rondelka i ilości racuchów, gdyż w trakcie smażenia muszą swobodnie "pływać" w oleju.) Racuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na bibule albo sicie. Oprószamy je cukrem i podajemy.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
ok. 75-100 g mąki (ok. pół szklanki)
2 jajka
sól
cebula i słonina - do okraszenia
Sposób przyrządzania:
Połowę ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy przez płótno, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane i skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wbijamy jaja i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta równe kulki, obtaczamy każdą pyzę w mące i pośrodku wgniatamy dołek (na sos). Gotujemy kilkanaście minut, wrzucając pyzy do wrzątku, tak żeby swobodnie pływały. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a gdy kluski obciekną podajemy z cebulką usmażoną na słoninie wraz ze skwarkami.
Kluski leniwe na słodko
Składniki:
500 g sera białego
3 jajka
100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
po1 łyżce: rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany
cukier waniliowy, cukier, sól
Sposób przyrządzania:
Biały ser ucieramy z dwoma żółtkami i jednym całym jajem. Dodajemy przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na równe porcje i formujemy z nich wałeczki. Wałeczki spłaszczamy nożem i tniemy w romby, jak kopytka. Wrzucamy kluski do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Kopytka
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
170 g mąki (ok. 1 szklanki)
1 jajko
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajem, mąką i solą. Formujemy wałki, które tniemy ukośnie na niewielkie romby. Wrzucamy je do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 minut. Można je podawać z masłem, bułka tartą, lub skwarkami. Dobre są również odsmażone na złoty kolor.
Kopytka wersja2
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
ok. 150 g mąki pszennej
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i solą. Formujemy wałki, które tniemy ukośnie na niewielkie romby. Wrzucamy je do wrzącej wody i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 minut. Można je podawać z masłem, bułka tartą, lub skwarkami. Dobre są również odsmażone na złoty kolor.
Racuszki z owocami
Składniki:
200 ml mleka
300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
2 jajka
20 g drożdży
300 g jabłek, truskawek, gruszek, śliwek bez pestek lub innych sezonowych owoców
50 g cukru
3 łyżki cukru
ew. 1 łyżka rodzynek
olej
sól
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z mlekiem, cukrem (1 łyżka) oraz łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru i masłem, dodajemy rosnące drożdże, wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy owoce: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienki plastry. Śliwki drylujemy i dzielimy na cząstki, truskawki po umyciu kroimy w grube plastry lub na połówki. Owoce możemy wymieszać z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Z kawałków ciasta lepimy w rękach równe, okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka kładziemy trochę owoców i zaklejamy, tak jak pączek. Rozgrzewamy dużą ilość oleju (ilość zależy od wielkości rondelka i ilości racuchów, gdyż w trakcie smażenia muszą swobodnie "pływać" w oleju.) Racuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na bibule albo sicie. Oprószamy je cukrem i podajemy.