Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
1988 Postów

()
Latający Holender
Myślę, że to kwestia nastawienia i emigracja nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli ktoś ma parcie na kasę, to czy tutaj, czy w kraju ma parcie na kasę. Jeśli ktoś bardziej od "mieć" ceni "być", to też obojętnie gdzie jest, zawsze dokona wyboru wg własnych przekonań.

Poza tym jedno nie wyklucza drugiego, można też i BYĆ i MIEĆ i jest to moim zdaniem najzdrowsze podejście. Bo z miłości rodzą się dzieci, które w równej mierze potrzebują miłości rodziców, jak i papu.
Zgłoś wpis
21 Postów
Gewoon Niemand
(niemand)
Bywalec
Uwazasz ze niema znaczenia ze to emigracja.. Hmm, bo zauwazylem ze emigruje sam margines spoleczny( nie dotyczy wszystkich) , ci ktorzy w kraju poradzis sobie nie moga lub sa scigani.
Holenderski liberal niestety zapewnia schronienie dla takich. I ty pojawia sie kolejny problem, problem o "nas"polakach. Niektorzy wkladaja tu cale serce, brobuja sobie ulozyc zycie a moze nawet czesciowo zintegrowac sie. A ty ci przyjedzie jeden madry z drugim i burd narobi, potem sie nachleje..ect.. Czego sie najszybciej nayczylem na emigracji? - uwazac na rodakow!. - szkoda..
Pieniadz tez ma swoja sile, fakt faktem nieda sie tu bez niego zyc. Ale wyobraz sobie czlowieka o pokroju- wyzej wymienionym, co dorwie sie do grosza... wtedy juz nic z lepa, tylko z lebka!
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
No cóż, każdy ma jakieś doświadczenia.
Ja jednak nie zapędzałabym się tak daleko, by "uważać na rodaków". Jeśli już, to po prostu uważać na ludzi. Przecież miejsce wydania paszportu nie określa charakteru, prawda?

Poza tym do Holandii nie przyjeżdża, jak piszesz 'sam margines'. Wśród moich znajomych - a mam ich wielu - takich nie spotkasz.

No więc gdzie Ty się obracasz?!
Zgłoś wpis
21 Postów
Gewoon Niemand
(niemand)
Bywalec
Hmm, W srod moich znajomych tez raczej nie ma "marginesu" dlatego jest ich niewielu. Zreszta zaznaczylem ze nie dotyczy wszystkich. Ale widocznie to pominelas. Pozatym to Ty chyba mieszkasz gdzies na odludziu, gdzie rodakow malo. Bo to co sie dzieje tu w hadze to ...brak slow.
Zgłoś wpis

Bliżej nas