Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

Uwaga Fotokamery w Niemczech - Holandia

475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
Wlasnie wrocilem z Polski i zauwazylem ze nagle sie pojawily Fotokamerki.
Niewiem czy sa wszedzie ale przynajmniej na A2 Kolo Hanoweru!.
Na CB mowili tirowcy ze sa dopiero od dwoch tygodni.
Duzo Ludzi sie napewno wybiera do PL takze trzeba uwazac!
pozdr.
Zgłoś wpis
427 Postów
Anna K
(pannaanna666)
Latający Holender
kamery sa w Niemczech wszedzie, zdjecia przysylane sa do domku sa zawsze ladne i kosztuja od 25€ w zwyz
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Juz ponad rok czekam i doczekac sie nie moge a mialem przyjemnosc w Osnabrucku ten blysk flesza zauwazyc, moze zle wyszedlem bo nie zdazylem sie usmiechnac i dlatego nie przysylaja
Zgłoś wpis
427 Postów
Anna K
(pannaanna666)
Latający Holender
Mirekb215 napisał:
Juz ponad rok czekam i doczekac sie nie moge a mialem przyjemnosc w Osnabrucku ten blysk flesza zauwazyc, moze zle wyszedlem bo nie zdazylem sie usmiechnac i dlatego nie przysylaja

Bo jak masz auto na rejestracjach z PL lub NL to nie przyjdzie , tylko wpisaz cie w rejestry i jak cie kiedys policja zatrzyma lub ZOLe to wtedy informuja ile i do kiedy musisz zaplacic
Zgłoś wpis
55 Postów
Gaduła
Zdarza się, że jeśli znajdą w kartotekach ponad 3 przekroczenia (fotki) to przy gruntownej kontroli zabierają prawo jazdy na miesiąc, autko na parking i pipa. Przeszedłem to. Niemiłe
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
pannaanna666 napisał:
Mirekb215 napisał:

Bo jak masz auto na rejestracjach z PL lub NL to nie przyjdzie , tylko wpisaz cie w rejestry i jak cie kiedys policja zatrzyma lub ZOLe to wtedy informuja ile i do kiedy musisz zaplacic

Mozliwe mozliwe. Wiem natomiast ze fotki zz radaru sa trzymane przez okres do trzech miesiecy. Nastepnie baza danych jest czyszczona chodzi tutaj o niemcy. Powiedzial mi to przyjaciel ponad rok temu ktory wtedy mieszkal juz ponad 10 lat w niemczech. Oczywiscie moglo sie to zmienic do tej pory lub sam nie byl dobrze poinformowany takze nie jest to pewne. Z plotek uslyszalem ze mandaciki z niemiec przychodza do polski ehhh i kogo tu sie sluchac, kto tutaj ma racje
Zgłoś wpis
372 Posty

()
Doświadczony forumowicz
pannaanna666 napisał:

Bo jak masz auto na rejestracjach NL to nie przyjdzie , tylko wpisaz cie w rejestry i jak cie kiedys policja zatrzyma lub ZOLe to wtedy informuja ile i do kiedy musisz zaplacic

No niestety akurat to nieprawda .....Z chęcią mogę zrobić wklejkę i pokazać liścik z fotką na NL adres
Niestety tez kazdy land robi to inaczej,i czasem dziwnie to wygląda.....
Dostałem fotke wraz z liścikiem z Kreiss Wesel i zapytaniem czy to ja czy inna osoba...Wykonałem telefon,powiedziałem ze to ja wiec nie kazano mi wypełniać dziwnej tabelki która była wraz z listem oraz kazano czekać.....Nastepnym ruchem z ich strony było wysłanie mi listu-za potwierdzeniem odbioru na poczcie- z danymi bankowymi na jakie mam wysłać kasę oraz paragrafami co mi grozi gdy tego nie zrobię...
Inaczej ma się sprawa z landu Brandenburgia....Dostałem list z nr fotki którą mogę znaleźć na stronie www.xyzt.de i informacjami co powinnem później zrobić.
Tak się sprawa ma z 2 doświadczeń jakie miałem okazje w tym roku w Niemczech przeżyć

@EDIT
Proszę bardzo foteczka

Zgłoś wpis

()
Początkujacy
BZIQ napisał:
pannaanna666 napisał:

Bo jak masz auto na rejestracjach NL to nie przyjdzie , tylko wpisaz cie w rejestry i jak cie kiedys policja zatrzyma lub ZOLe to wtedy informuja ile i do kiedy musisz zaplacic

No niestety akurat to nieprawda .....Z chęcią mogę zrobić wklejkę i pokazać liścik z fotką na NL adres
Niestety tez kazdy land robi to inaczej,i czasem dziwnie to wygląda.....
Dostałem fotke wraz z liścikiem z Kreiss Wesel i zapytaniem czy to ja czy inna osoba...Wykonałem telefon,powiedziałem ze to ja wiec nie kazano mi wypełniać dziwnej tabelki która była wraz z listem oraz kazano czekać.....Nastepnym ruchem z ich strony było wysłanie mi listu-za potwierdzeniem odbioru na poczcie- z danymi bankowymi na jakie mam wysłać kasę oraz paragrafami co mi grozi gdy tego nie zrobię...
Inaczej ma się sprawa z landu Brandenburgia....Dostałem list z nr fotki którą mogę znaleźć na stronie www.xyzt.de i informacjami co powinnem później zrobić.
Tak się sprawa ma z 2 doświadczeń jakie miałem okazje w tym roku w Niemczech przeżyć

@EDIT
Proszę bardzo foteczka

Wlasnei o to tu chodzi przepisy co chwila sie zmieniaja i nigdy nie ma pewnosci czy jest tak a nie inaczej. A do polski przychodza w koncu czy nie przychodza? Czy ktos odpowie mi na zadane pytanie
Bziq 9 dych dostales??? W niemczech chyba taniej jak w NL co? Pozdro
Zgłoś wpis
372 Posty

()
Doświadczony forumowicz
Czy do Polski przychodzą?No nie mam na to jednoznacznej odpowiedzi zeby stwierdzić faktycznie czy kazdemu.....Ale mi,szwagrowi,bratu tak,przychodzą...Dostaliśmy z Rotterdamu i Eindhoven mandaciki za złe parkowanie do Polski-to jeszcze czasy aut na pl blachach.Przyszły do nas poprzez polską firmę Kruk z Wrocławia oraz EgB Investments z Bydgoszczy....
Nie zgodzę się też z opinią kolegi Sindafil o zabraniu prawka na miesiąc i auta na parking....Jezeli coś takiego było faktycznie,to zapewne podłoże było zgoła inne
Juz wyjasniam czemu tak sądze.....Jak wspominałem miałem 2 zdarzenia w tym roku,jedno z Wesser zapłaciłem-natomiast tego z Brandenburgii nie otworzyłem (linka) ani nie reagowałem.....Mając w głowie tę stówkę prawie za 25 km/h wiecej;to myslac o tym jak mi przyjaciółka przyłozyła 130 na 80tce-włos mi sie zjeżył......
Wiedziałem ze szybko do kraju nie pojade to nie miałem strachu-płacąc odrazu dużą sume zapewne bym odzczuł...Po kilku msc odkładania już mniej
W listopadzie jechałem na pogrzeb do PL (zdarzenie z Brandenburgii miało miejsce pod koniec lipca),i standardowo miałem kontrolke pod Hanoverem.....Wiadomo ze lekko się zakotłowało jak zobaczyli ze blachy wiszą z niezapłaconym mandatem i chciano na posterunku wsadzić mi kare z procentami.....Jednak po szczurzeniu udało się wytłumaczyć ze nie miałem pojęcia (hihihi) o jakimś liście...Moze sąsiadka z apartamentowca przypadkowo z reklamami wyj**** to do kosza...nie wiem
Na potwierdzenie tezy ze jakbym wiedział to "sumiennie ze skruchą" bym zapłacił-w/g zasady schnell fahren,schnell bezahlen (sic!) poprosiłem o sprawdzenie poprzedniego mandatu i procedury jego płacenia z Wesser...
Nic mi nie mogli udowodnic ze faktycznie miałem list,gdyż nie był to brief za potwierdzeniem
Zapłaciłem grzecznie po 4ech msc,przeprosiłem za zaistniała sytuacje i pojechałem dalej...
Nie pytajcie ile....poraża.....
Zgłoś wpis
427 Postów
Anna K
(pannaanna666)
Latający Holender
Kumpel na PL nie dostal ... dostal jak sie w D zameldowal .

Ja nie wiem czy oni to kasuja, a scigaja jak moga. Niby zaoszczedzili na pracy ludzi stawiajac te fotoradary ale teraz juz gadaja ze kupe kosztuje ta praca ludzi, ktorzy zajmuja sie "pobieraniem oplat" za te sesje zdjeciowe..

Znajomemu jak go ZOL zatrzymal, policzyli papieroski w aucie i sie okazalo ze 3 fotki musi placic, on na polskich numerach jezdzi i nie jest meldowany w D. Innemu z polskimi numerami, ale zameldowanemu w niemczech przyslali od razu do domu oczywiscie.

Temu co dostal trzy to dupe uratowalo ze ma polskie prawo jazdy, bo normalnie w tej sytuacji to niemiec by musial juz prawo jazdy oddac na miesiac.
Zgłoś wpis

Bliżej nas