Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
527 Postów
ZIBI L...
(ZIBI L)
Latający Holender
Co ciekawe w Norwegii najwyższy wymiar kary to 21lat niewspółmiernie mało w stosunku do zbrodni jaką popełnił
Zgłoś wpis
537 Postów
ediee edziowy
(ediee)
Latający Holender
...
Zgłoś wpis
537 Postów
ediee edziowy
(ediee)
Latający Holender
Ja jeszcze czegos nie rozumiem..
tak jak niedawno w Alphen aan den Rijn , ten tez byl czlonkiem klubu strzeleckiego.
Tristan van der Vlis jak sie okazuje mial stwierdzona wczesniej schizofremie.
Ten teraz to przeciez tez normalny nie jest..
Czy te kontrole do klubow strzeleckich wogole sa? Czy sa niemozliwe wykrycia, ze ci ludzie maja cos nie tak.. czy jak to wyglada w zeczywistosci?
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
ediee napisał:
Czy sa niemozliwe wykrycia, ze ci ludzie maja cos nie tak.. czy jak to wyglada w zeczywistosci?

..bywa,ze i niemozliwe...A jesli juz cos wykryja -okazuje sie czasami,ze nie ma zadnych rokowan
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Legalne posiadanie broni palnej, to temat dosyc zlozony, w niektorych krajach latwiej jest otrzymac pozwolenie , w innych zdecydowanie trudniej,.Niektore rzady wychodza z zalozenia, ze lepiej dac sie ludziom "wystrzelac " w klubach sportowych , niz mieli by to robic po kryjomu . Rygorystyczne przepisy zabraniajace legalne posiadanie broni, generuje patologie i umacnia "czarny rynek" .
Niedopatrzenia ze strony organow wydajacych owe pozwolenia beda zawsze( biurokracja, korupcja itd).
Moj amerykanski kolega skomentowal wydarzenia w Norwegii tak: Za malo ludzi posiada bron palna, gdyby bylo inaczej ten psychopata nie mialby szans strzelac do ludzi przez poltorej godz., zostalby zdjety po perwszym wystrzale.
Prawda pewnie jak zawsze lezy po srodku.
Zgłoś wpis
537 Postów
ediee edziowy
(ediee)
Latający Holender
No tak..macie racje.
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
Doniesienia prasowe na "MojaNorwegia":

DLACZEGO DOSZŁO DO TRAGEDII? - MANIFEST ZAMACHOWCA
MN
25.07.2011.

Na kilka godzin przed wybuchem bomby w dzielnicy rządowej i masakrze na Utøya, zamachowiec Anders Behring Breivik opublikował swój "Manifest". Wyjaśnia w nim m.in., dlaczego zabił tyle osób.

Policja bada opublikowany przez zamachowca tekst. Na wyniki będziemy musieli poczekać - 1500 stron napisanych przez szaleńca nie jest prostym przedmiotem analizy.

W manifeście Breivika czytamy:

"Co było decydujące dla Ciebie? Jakie zdarzenie było przyczyną kontynuacji planowania ataku?

Dla mnie osobiście było to zaangażowanie rządu w atak na Serbię wiele lat temu. Całkowicie nie do przyjęcia jest to, w jaki sposób USA i zachodnioeuropejskie reżimy bombardowały serbskich braci. Wszystkim, czego chcieli było wyplenić islam i deportować albańskich muzułmanów z powrotem do Albanii. Gdy Albańczycy nie wyrazili na to zgody, nie mieli innego wyboru, jak użyć siły."

"Nie pozwalając Serbom samym decydować o swoim suwerennym terytorium, pośrednio wykopali grób dla Europy. Przyszłość, w której więcej Mini-Pakistańczyków będzie w każdej europejskiej stolicy. To jest nie do zaakceptowania, kompletnie nie do zaakceptowania."

Opinie zamachowca na temat genezy ataku i samego siebie przeczytać można w jego wywiadzie z sobą samym umieszczonym na końcu manifestu.

Geneza szaleństwa

Breivik wyznaje, że jego rodzice choć sami nie byli aktywni politycznie to popierali Arbeiderpartiet. Rozwiedli się, gdy miał roczek. Z kolei ojczym był umiarkowanym zwolennikiem Høyre, a macocha była kulturową marksistką i feministką.

Breivik opisuje, że jego dzieciństwo było wolne od problemów, ale uważa, że miał za dużo wolności. "Nie popieram superliberalnych narzucanych przez kobiety metod wychowawczych, którym zostałem poddany, ponieważ był w tym totalny brak dyscypliny i w pewien sposób zrobił mnie on bardziej kobiecym."

Polityka Arbeiderpartiet

Celem ataku wydaje się być Arbeiderpartiet (Ap) - bomba podłożona przy siedzibie rządu miała osłabić kierownictwo partii. Na Utøya celem zamachu miała być według publikowanych w prasie fragmentów zeznań zamachowca - Gro Harlem Brundtland. Była premier Norwegii i przewodnicząca partii Ap, a także była przewodnicząca Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przybyła w piątek po południu na Utøya by wygłosić przemówienie dla młodzieżówki partii. Breivik przyznaje, że nie dał rady dotrzeć na wyspę na czas.

W swoim manifeście nazywa rządy Arbeiderpartiet tchórzliwymi i uważa, że poddały się np. w sprawie karykatur Mahometa.

"Od tamtej pory było wiele spraw, które utwierdziły mnie w moim przekonaniu. Wśród nich: Tchórzliwe załatwienie sprawy karykatur Mahometa przez rząd i decyzja o przyznaniu Pokojowej Nagrody Nobla islamskiemu terroryście." (Jaser Arafat, 1994 rok)

W dalszej części Breivik stwierdza, że zarówno rząd, jak i media już dawno poddały się w sprawie muzułmańskiej zezwalając na tłumny napływ wyznawców tej religii do Norwegii.

Dokładnie opisał zdarzenia przed zamachami

W tekście Breivik dokładnie opisuje, w jaki sposób udało mu się skonstruować bombę oraz to, w jaki sposób wszedł w posiadanie niezbędnych materiałów. Okazuje się, że system kontroli jest wyraźnie zawodny.

1500-stronicowy tekst zawiera również obawy o przyszłość w wypadku, gdyby Breivikowi udało się przeżyć. "Myślałem trochę o tym, co będzie po, w wypadku gdy przeżyję wykonane z powodzeniem zadanie i będę musiał przejść multikulturowy proces. Jeśli obudzę się w szpitalu, jak przeżyję kule, które mnie zranią, to wiem, że obudzę się w świecie pełnym gówna, koszmar na jawie".

"Będę zaszufladkowany jako najgorszy nazistowski potwór, jakiego świat widział od czasów II wojny światowej."

Na stronie 1472 napisał - "Sądzę, że to ostatnie słowa, które piszę. Jest piątek, 22. lipca, godzina 12:51."

"Inspiracje"

W swoim manifeście zamachowiec kilka razy odwołuje się do anonimowego blogera "Fjordmana" cytując jego poglądy. Jest to znana postać wśród osób, które mają anty muzułmańskie poglądy.

Doszukano się w ego poglądach także podobieństwa do Ku Klux Klanu. Wiele fragmentów jest przepisanych z manifestu "Unabombera".

Zawsze więcej niż jeden

Podczas gdy zamach w Norwegii uzyskały jedną twarz, wielu ekspertów twierdzi, że za podobnymi zamachami zawsze stoi więcej niż jedna osoba. Wydaje się być niemożliwe, że można zabić tyle osób w dwóch różnych miejscach bez niczyjej pomocy.
Zgłoś wpis
475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
masakrsa to co sie stalo
Ja sie tylko" ciesze" ze to nie byl moslim
Jakby tak bylo ,to by wybchla wojna w calej europie
Co do tej pory slyszlem Kare to bedzie mial prawdopodobnie do 30 lat
bo bedzie karany na Zbrodnię przeciwko ludzkości
A czy byl chory hmmm to napwno nikt normalny tego by nie zrobil
ale mam nadzieje ze to nie bedzie jego ratunkiem przed kara
Z drugiej strony wiedzial dokladnie co robil wszystko zaplonowal do ostaniego guzika
Czy ludzie z SS byli normalni?? hmmmm ciezka sprawa
Nie zapomnijmy rowniez ze ten Anders uzywa ideologi powolujac sie na naszgo Geert Wilders
Wojna przeciwko Moslim. Niedziwie sie bo Wilders rowniez tylko krzyczy zeby krzyczec wiedzac ze to nie jest realne. Dodadkowo bedzie sie musial teraz z tego tutaj w rzadzie spowiadac, ze z takim punktem wyscia zecheca ludzi do takich czynow i moze przestanie wkoncu krzycze i gadac glupoty
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
Wiem, że zaraz na mnie wsiądą ci, którzy zwykle wsiadają na mnie przy podobnych okazjach. Trudno, jakoś to przeżyję.

Można mówić co się chce, gdybać, prorokować...
Dla mnie czyn Breivikia jest po prostu jeszcze jednym dowodem na to, że fanatyzm w każdej postaci jest niebezpieczny.
Trudno odmówić słuszności stwierdzeniu, że w tym przypadku jest mowa o fundamentaliźmie chrześcijańskim, który - jak pokazał przykład Norwegii - jest równie destrukcyjny, jak islamski.

Faktem jest, że fundamentalistów chrześcijańskich jest nieporównywalnie mniej, niż tych drugich.
Zgłoś wpis
527 Postów
ZIBI L...
(ZIBI L)
Latający Holender
Viooltje napisał:
Wiem, że zaraz na mnie wsiądą ci, którzy zwykle wsiadają na mnie przy podobnych okazjach. Trudno, jakoś to przeżyję.

Można mówić co się chce, gdybać, prorokować...
Dla mnie czyn Breivikia jest po prostu jeszcze jednym dowodem na to, że fanatyzm w każdej postaci jest niebezpieczny.
Trudno odmówić słuszności stwierdzeniu, że w tym przypadku jest mowa o fundamentaliźmie chrześcijańskim, który - jak pokazał przykład Norwegii - jest równie destrukcyjny, jak islamski.

Faktem jest, że fundamentalistów chrześcijańskich jest nieporównywalnie mniej, niż tych drugich.
Szanuje twoję odmienne zdanie ale do końca sie z nim nie zgadzam.Według mnie czyn Breivika nie ma nic wspólnego z jakakolwiek wiarą chrześcijańską która jak wiadomo ma w jednym z głównych przykazań nie zabijaj.Przyczynom takiego wypaczenia była zwykła ludzka nienawiść do zupełnie innej kultury.Taką nienawiść takze mozna zaobserwować na tym forum i wydaje mi się że częsciej powinniśmy na nią reagować żeby kiedyś nie było za późno.Chyba dość delikatnie wsiadłem
Zgłoś wpis

Bliżej nas