Mgh, czesc
ok, postaram sie moimi niezbyt pewnie udanymi zdaniami powiedziec co ja mysle.
Czy te starsze panie z Twojej foty noslily chusty z tych samych powodow co panie w Turcji?
kopiuje, moze to i nie najnowsze, ale nie sadze by tam sie duzo zmienilo
"Bardzo ciekawy wywiad z Irshad Manji jest kanadyjską dziennikarką, feministką i lesbijką i wierzącą muzułmanką:
Czy muzułmanie uważają swoje żony za mniej wartościowe niż oni sami?
Sądzę, że większość muzułmanów tak myśli. Kobiety muzułmańskie są skazane na zależność od mężczyzn. Wiele z tych kobiet nie czuje się gorszymi od mężczyzn, ale jednak noszą nakrycie głowy, ponieważ wtedy czują się bardziej dowartościowane. Chcą też zabezpieczyć się przeciw spojrzeniom mężczyzn, nie chcą być przez nich kontrolowane. Ale jeśli kobieta naprawdę czuje się wartościowa, dlaczego od stóp do głowy się ukrywa, i po co musi się chronić przed męskimi spojrzeniami? Przecież to mężczyźni powinni panować nad swoim instynktem i zwierzęcym zachowaniem. Na to pytanie jeszcze do tej pory nie otrzymałam zadowalającej odpowiedzi od żadnej muzułmańskiej kobiety. Ale będę się tak długo pytać, dopóki któraś mi nie odpowie. My naprawdę potrzebujemy szybko akcji "Ijtihad", aby kobiety muzułmańskie uwolnić od ich statusu podporządkowania.
reszta tutaj:
www.racjonalista.pl/kk.php/t,4179
"
...............................
padlo przez Ciebie Mgh slowo "zazdrosc"
mozesz bardziej rozwinac co miales na mysli?
wiesz, z mojego tego co widzialam w zyciu, to te zwiazki np niemoslim-moslim
sa "ok " czesto poki nie nastapi np wyjazd do kraju moslim kraju.Poki nie zacznie wtracac sie rodzina.
Ale i tak nawet te , co znam tu, nie uwzam za dobre.
Mgh piszesz :"Znam udane zwiazki holenderka/turek ktorzy sa kilkanascie lat razem - tylko o tym nie slychac ... jak by jakies tabu."
hmmm, nie sadze by to jakies tabu bylo, a skoro to jest normalka to powinno sie o tym wiedziec z zycia./nie sadze by moi collega's , znajomi, sasiedzi ukrywali ze maja dobre zwiazki jezeli by je mieli z moslim mezczyzna np i dlatego nikt nic nie wie/
Zeby takich zwiazkow bylo duzo, znalo by sie je z zycia codziennego i nie musialoby byc slychac(a wlasciwie gdzie mialobyby byc slychac?)