Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
Piotr Malach Antek . (10618 niezalogowanych)
131 Postów
Anja .............
(Anja Nl)
Stary wyjadacz
Schat_je napisał:
No wlasnie ta werbacja nie istnieje, nawet w linku podanym przez Ciebie, dlatego tak mnie to dręczy i męczy...
co do przyszlem, przyszedlem, to spotkalam sie z opinią, ze obydwie formy poprawne, mi osobiscie ta pierwsza bardziej sie podoba.
A...i ta ironia jeszcze Skorpiony /I am/ mają ironie we krwi, i to jest dopiero ironia ironii
Wódka BZIQ... kiedy to bylo... ale jakby ktos ochote na winko jakies mial, to jestem za

Schaje to niech Ci się lepiej nie podoba bo jest niepoprawna

obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=49

I istnieje tylko jedna forma poszedłem,przyszedłem
Pzdr
Zgłoś wpis
879 Postów
N .......
(Schat_je)
Latający Holender
hmmmm
werbacja jest nadal obiektem mojego pożądania , tak samo jak wyrazy poszlem, poszedlem...
co jakis czas mają miejsce aktualizacje, równiez w jęz. polskim... i podobno JUZ mozna mowic poszlem...
wiarygodne żródlo nadal mile widziane, aktualne oczywiscie...więc gdyby ktos..., to graag

faktycznie, im dalej w las, tym wiecej drzew...

ale skoro "poszłam" to i "poszlem" a nie tylko "poszedlem"...wg. mnie...

anegdotka mi sie przypomniała, może niektórzy znają...

dyskoteka, dziewczyna podbija do chłopaka i przedstawia mu sie:
- Joanna
- Jo Andrzej, tyż ze wsi
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
Schat_je napisał:
No wlasnie ta werbacja nie istnieje, nawet w linku podanym przez Ciebie, dlatego tak mnie to dręczy i męczy...

Schatje, słownik ci tłumaczy i Malutka i Anja i ja, a Ty dalej swoje.
No jak może być coś o Twojej "werbacji" w słowniku poprawnej polszczyzny, skoro słowotwór ten nie istnieje?

co do przyszlem, przyszedlem, to spotkalam sie z opinią, ze obydwie formy poprawne, mi osobiscie ta pierwsza bardziej sie podoba.przyszłem?

Proszę bardzo, odpowiedź profesora Grzeni z UŚ:

Pytanie:
Witam!
Mam pytanie, chodzi mi o słowo przyszłem, czy to jest poprawna forma? Moja znajoma, która uczęszcza do liceum, powiedziała, że jej nauczycielka twierdzi, że już jest to poprawne - dopuszczalne.
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.

Odpowiedź:
Nie pierwszy raz słyszę o tym, jakoby ktoś miał powiedzieć, że wyraz ten jest poprawny, posądza się o to nawet prof. Jana Miodka. Opowieści takie należy zaliczyć do tzw. legend miejskich - historii zmyślonych i nieprawdopodobnych, choć powtarzanych zwykle z wielką powagą, nierzadko z powołaniem się na autorytety.
Kto chce się upewnić, czy Polacy mają zamiar akceptować formę przyszłem, niech jej spróbuje użyć. Ostrzegam jednak, że nawet w gronie ludzi o małych wymaganiach językowych skończy się to ośmieszeniem.
Uwaga końcowa: przyszłem to forma rażąco niepoprawna.
— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

A...i ta ironia jeszcze Skorpiony /I am/ mają ironie we krwi, i to jest dopiero ironia ironii

Mnie chodziło o coś innego. To ja odpowiedziałam w tonie ironicznym. Nie zrozumiałaś.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
131 Postów
Anja .............
(Anja Nl)
Stary wyjadacz
Schat_je napisał:
hmmmm
ale skoro "poszłam" to i "poszlem" a nie tylko "poszedlem"...wg. mnie...

Schatje tez tak kiedyś słyszałam, że to niby dwie formy poprawne, więc poszperałam w necie i przekonałam się, że jednak NIE.
Radzę też troszkę pogrzebać to nic nie kosztuje, no może tylko troszkę czasu
Pozdro
Zgłoś wpis
879 Postów
N .......
(Schat_je)
Latający Holender
Na ironie odpowiadam ironią, nie wszyscy to rozumieją, ale nie szkodzi...nie spędza mi to snu z powiek.
"werbacje" często mozna spotkać, rownież w jez. pisanym, nie jestem pewna, ale chyba nawet w podrecznikach szkolnych widziałam...
Dla mnie forma "poszedlem" jest troche sztuczna, to takie "bulkę przez bibułkę, Ą, Ę ".
pozdr. prof. Miodka
oj chyba zostanę polonistką i zrobię porządki , pan Grzenia pewnie kiedyś pojdzie na emeryturę...
Autan, Ty tez zanim zalożysz nowy temat, zrob porządek z poczuciem wlasnej wartosci .
Dziekuję za wszystkie linki.
aaaa, zapomnialabym Anja, dziekuje za wszystkie rady, są dla mnie niezwykle cenne .

Pozdrawiam faworytow formy "poszłem" .
Prettig weekend allemaal.
Zgłoś wpis
131 Postów
Anja .............
(Anja Nl)
Stary wyjadacz
Schat_je napisał:
Na ironie odpowiadam ironią, nie wszyscy to rozumieją, ale nie szkodzi...nie spędza mi to snu z powiek.
"werbacje" często mozna spotkać, rownież w jez. pisanym, nie jestem pewna, ale chyba nawet w podrecznikach szkolnych widziałam...
Dla mnie forma "poszedlem" jest troche sztuczna, to takie "bulkę przez bibułkę, Ą, Ę ".
pozdr. prof. Miodka
oj chyba zostanę polonistką i zrobię porządki , pan Grzenia pewnie kiedyś pojdzie na emeryturę...
Autan, Ty tez zanim zalożysz nowy temat, zrob porządek z poczuciem wlasnej wartosci .
Dziekuję za wszystkie linki.
aaaa, zapomnialabym Anja, dziekuje za wszystkie rady, są dla mnie niezwykle cenne .

Schatje to będziemy może mówiły POSZEDŁAM Jeżeli dla Ciebie forma poszłem jest poprawna to bardzo Cię proszę zrób coś dla mnie NIE STARTUJ NA POLONISTKĘ!
Pozdro
Zgłoś wpis
879 Postów
N .......
(Schat_je)
Latający Holender
Dla Ciebie wszystko Anja

ps. "poszedlam" - dat kan toch niet
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
Schat_je napisał:

pozdr. prof. Miodka

Schatje, jesteś prawdopodobnie bardzo miłą kobietą. I niech tak zostanie. Dostałam wlasnie sms-a od pof. Miodka: "Schatje. czy mogłabys się na mnie nie powoływac? Wielkie dzięki."

Polonistką się nie zostaje ot tak...
Następny sms:

"Schatje, idę w Twoim kierunku. Będę pojutrze. prof. Grzenia."

Słodka... niewinności.
Naiwności.
Pierdafonie...

Btw, sprawdź sobie znaczenie słówka "faworyt"...
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Schatje,skoro forma meska czasownika pojsc w pierwszej osobie czasu przeszlego wg Ciebie brzmi poprawnie poszlem...To trzecia osoba tego samego czasownika idac Twoim tokiem rozumowania jak ma niby brzmiec?? On poszel czy poszl?? Wiec chyba logiczne ,ze forma poszlem jest niepoprawna.....Jesli nadal nie rozumiesz i upierasz sie przy swoim ,to wyrazy ubolewania skladam.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Laski !!!
Aż mi was przykro jak się tak żrecie
Zgłoś wpis

Bliżej nas