Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
(8638 niezalogowanych)

()
Początkujacy
Jak dobrze wiedziec ze nie jestem osamotniona w takim swiatopogladzie Przyznaje Tobie Aniu racje,bo mialam i mam w dalszym ciagu podobne doswiadczenia z przedstawicielami wyznania islamskiego...Nigdy nie wierzylam jak ktos mi przedstawial ich w takim swietle,ale mieszkajac tu prawie 8 lat i 3 lata wczesniej we Wloszech przekonalam sie ,ze tak wlasnie z nimi jest..znam pare Polek bedacych z nimi w zwiazkach...zal mi ich.A nie oszukujmy sie ,kazdy inny obcokrajowiec mieszkajacy w Holandii stosuje ie do tutejszych zwyczajow czy prawa,asymiluje sie z tutejsza kultura(wiadomo ,nigdy do konca,ale to zawsze cos)a oni w kazdej niemalze sytuacji zaslaniaja sie tym,ze sa dyskryminowani...Ciekawe...Bo mi w zupelnosci nie przeszkadza jego wiara,kultura itd,dopoki nie usiluje mi tego narzucac..A im niestety przeszkadza wszystko co nie jest zgodne z ich obyczajami itd..Brak im tolerancji i chocby minimum oglady zeby mogli w normalny sposob funkcjonowac w zachodniej kulturze...
Przykladow na poparcie tego nie brakuje...W sumie niewiele ponad rok temu dziewczyna zostala zabita,dlatego ze zdecydowala sie odejsc od Turka...dwoch Marokancow zabilo Polaka 3 lata temu bez powodu i przyczyny,z zimna krwia dla zabawy,co bylo widac na tasmie i w zeznaniach swiadkow...W Niemczech ojciec z synem zabili corke (Turcy) bo wazyla sie zakochac w Niemcu.Jaka kultura,jaka wiara,jaki Bog kaze zabic wlasne dziecko ,bo w ich mniemaniu przyniosla im wstyd????!!!!!
To tylko pare przypadkow...jest ich duzo ,duzo wiecej....To nie nagonka,to sa fakty...smutne,a jednak prawdziwe...
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Iza dokładnie , prawdziwa prawda, zgadzam się całkowicie . Za dużo jest głośnych przypadków, na których jak to mówi Kika, budujemy stereotypy , jest ich tak dużo że aż strach pomyśleć co dzieje się w "podziemiach tej odmienności" i jak masakra by była jakby inne fakty ujrzały światło dzienne.
Zgłoś wpis
750 Postów
Latający Holender
Witam PanieAle nie wiem w czym problem??Chce byc jakas kobieta z Marokanem czy Turkiem prosze bardzo ma do tego prawo..I jest takie powiedzenie:widzialy galy co braly"Wiec jak pozniej placza ze sa ponizane itd.to tylko do siebie niech maja pretensje..Same sie pchaja w takie zwiazki wiec nawet nie jest Mi ich przykro..Pozdrowionka i milego weekendu
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Nie na tym akurat problem polega Oczywiscie,ze kazdy z nas zyje tak jak uwaza za sluszne i wiaze sie z tym z kim chce i jak najbardziej prawda jest powiedzenie"widzialy galy co braly:"..Kazdy jest kowalem swojego losu...
Bardziej chyba jednak chodzilo o to ,ze kultura muzulmanska nie pasuje do cywilizowanej Europy i nawet nie probuje sie choc odrobine zasymilowac z nia... Pozdrawiam i milego weekendu zycze wszystkim
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Nie stoje przy nich twardo zle mnie rozumiesz. Wytlumacze ci co mam n a mysli:
Twoje doswiadczenia Ania nie sa mi obce. Rowniez sie spotkalam z takimi przypadkami na ulicy, w pracy. Wiem dokladnie o czym mowisz. Pracowalam dla turka, odeszlam bo jego szwagier ktoremu urodzilo sie co dopiero dziecko mnie nachalnie podrywal. Bylam w zwiazku z moim obecnym partnerem. Tez mu to nie przeszkadzalo. A kiedy zrozumial ze mu podryw nie wyjdzie ponizal mnie. Wiec ja mu pokazalam na co Polke stac i ze nie wszystkie Polki na niego poleca. Byl zszokowany. I duzo innych dlugo by opowiedac. Uwierz mi, ale nie moge przez to wszystkich skreslic. Puki kogos nie poznam, nie zawiode sie, staram sie nie kierowac stereotypami.Ale ja nie bazuje na tym co sie mowi o narodzie.Tez nie na tym ze mialam kilka zlych doswiadczen. Z Polakami , z holendrami tez mialam i co mam sie na nich kompletnie zamknac?To prawda ze wiekszosc marokanow tak sie zachowuje wobec kobiet na ulicy zwlaszcza jak uslyszy ze Polka. Nie znam Polek w zwiazku z mluzumanem wiec na ten temat sie nie wypowiem bo nie kieruje sie glosnymi sprawami. Glosnych spraw o polakach pijakach jest dosc i co mam na wstepie byc uznana za alkoholiczke?bo jestem Polka?bo pisza o tym w gazetach?na pierwszych stronach oczywiscie, a jak holender polaka zabil to drobnym druczkiem. wstyd ci za czyjes prywatne wybory co moim zdaniem nie jest niczyja sprawa, to wstyd ci tez za 90% polskiego spoleczenstwa ktore pije? Wiesz oceniac jest latwo a ja ci przedstawie druga strone medalu-mialam znajomego w pracy z iraku duzo przeszedl byl uciekinierem, bardzo szanowal kobiety nie byl juz muslimem. I musial przez to ze Ahmed ma na nazwisko rok dluzej na kontrakt czekac choc byl zdolniejszy od wszystkich tam pracujacych holendrow i moze cie to zdziwi ale bardziej cywilizowany i wyksztalcony. Czy to jest sprawiedliwe? Czy chcialabys zeby ktos nigdy nie dal ci szans na kariere chociaz jestes zdolna? tylko dlatego ze 80% na ulicy nie umie sie zachowac. Ze krzywdzi kobietyw zwiazku. A wiesz ile ja znam tyranow polakow holenderow i innych co po cichu rzadza kobieta. No ale cywilizowany to przeciez moze nawet sasiad o pomoc nie zadzwoni bo nie jego sprawa.Masz zle doswiadczenia ale czy znasz choc jednego blizej? I posluchaj mnie ja ich nie bronie, ja nie lubie wzmianek rasistowskich. Tak samo bylo z zydami , afrykanczykami. Mnie to juz po prostu nudzi. Jakby ludzie nie mieli o czym innym rozmawiac tylko o marokanach, moslimach. A chustki? a co mi do ich chustek. Moze sie przyzwyczaily i im w glowe zimno Nosisz krzyzyk? to ja ci dzis zabraniam co ty na to? Przytoczyliscie same negatywy a to jest latwe. Ja znam ludzi czarnych, muzumanow ktorzy sa dobrzy.i nawet gdyby to mial byc 1% to nie wazne i tak dam takiemu czlowiekowi szanse zeby go poznac tak samo jak dam Polakowi mimo zlych doswiadczen.
Ps. Spotkalam sie z chamstwem o ktorym mowisz od wyposzczonych polakow na ulicy szczegolow nie chcesz znac bo sa gorsze niz te co przytoczylas. Wiec sa jednak inne narody
Sa ludzie i ludziska nie wazne jaka narodowosc wyznanie kolor skory.
Ta nagonka odbiera szanse na lepsze zycie chocby kilku ludziom a szkoda.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Zgadzam sie z toba Iza calkowicie co do ostatniej twojej wypowiedzi. Tylko pomijamy jeden fakt. Mowimy o extremistach, fanatykach religijnych. Tacy nigdy nie sa dobrzy. Kuklus klan, Krzyzacy wiesz tylko tyle sie zmienilo ze czas jest inny i religja jest inna ,a ludzie z kompleksami sie za nia zakrywaja zeby sie czuc lepszymi bo to oni w tego jedynego boga wierza. Bzdury i jeszcze raz bzdury. To nie religja nie Narodowosci ale ludzie krzywdza. A nienawisc rodzi nienawisc. Trudniej kochac wiec dlatego sa wojny
Tez nie lubie kiedy mi sie narzuca czyjas religie, poglady.
Zakoncze ten temat zanim sie zrobi za ciezki Zgadzam sie z wami i niezgadzam jednoczesnie, ale spujrzcie na to z innej strony.
Pozdrawiam obie dziewczyny
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
menele, polscy menele to tylko jednostki, spotykamy ich tylko w jakiś miejscach, dworce ,metra ... i ten stereotyp jest już zmieniany przez młode pokolenia.
Czy byłaś kiedyś w dzielnicach gdzie tych Marokańczyków i jest ,wiele gdzie mają swoje dzielnice , ja byłam , mieszkałam w takiej dzielnicy i każdego dnia doświadczałam doświadczaliśmy przykrych zdarzeń, podejrzewam ze tez dla tego ze byliśmy polakami . Pogódź się z tym, to taki naród, oni się nigdy nie zasymilują, za bardzo przeniknięci są własna kulturą, A pomyśl sobie, który facet kiedy chce poderwać kobietę jest nie miły, szydło z worka wychodzi później. A co do rasizmu to powiedz mi czy byłaś kiedyś emiratach arabskich, pewnie nie, i na pewno nie wiesz ze biały człowiek nie może tam wejść do żadnej restauracji i sklepu żeby kupić sobie coś do jedzenia . Tak ze nie mów ze jestem rasistką, bo ja im jedzenia nie zabraniam kupować, ani naród polski. I pomysł czemu nikt źle się nie wyraża o murzynach, Brazylijczykach , Azjatach , oni nie wzbudzają takich emocji, są rożni tak jak biali, jeden taki, jeden taki jednak nam się nie narzucają , nie panoszę się jak marokański naród. Powiedz mi jeszcze dlaczego jest tak mało par np. belgijsko arabskich, powiem Tobie dlaczego -oni emigrowali do belgi 30 lat ten, begowie zdążyli przez ten czas dokładnie poznać ten naród, tolerują ich bo nic nie mogą z nimi zrobić, no i co teraz maja masę nierobów do utrzymania , i wszystko to przez ich tolerancję. Wspominałaś coś o krzyżu, nie nosze go bo uważam ze symbole są w mojej osobowości i w moim zachowaniu, bo noszenie krzyżyka nie musi oznaczać ze jesteś doskonałym katolikiem a ja ze swoja religia nie muszę się obnosić,( może jestem skromna), zresztą ja im wiary nie zabraniam chust tez nie a propos chusty czy tu uważasz że chusta jest symbolem religijnym ? Bo tak napisałaś , wyprowadzę cie z błędu, chusta jest symbolem własności, zniewolenia kobiety przez mężczyzn , taki znaczek jak u nas obrączka tylko taki trochę bardziej widoczny , a poza ty medalik, krzyżyk zakładamy z potrzeby duszy ,serca to nasz własny indywidualny wybór, i żadna POLICJA RELIGIJNA NIE BĘDZIE ZA MNĄ CHODZIĆ I SPRAWDZAĆ CZY GO NIE ZDJĘŁAM,i nikt mnie za to nie oczywiście ukamienuje. A obrączkę noszę"czasami" tak okazyjnie , podobnie jak z medalikiem kiedy mam na to ochotę i mój własny mąż nie ma do mnie o to pretensji.
Świetnie ze dajesz im szanse, i ze znasz ludzi godnych zaufania , bo jak wcześniej wspominałam wyjątki istnieją , w tej kulturze co prawda znikomy procent, ale cóż .A co do ich wykształcenia i inteligencji to powiedz jak ona się ma do ich wyznania, może nawet nie do wyznania co do postępowania. Ja sama osobiście znam bardzo inteligentnego człowieka, Syryjczyka z pochodzenia, mówiącego biegle w 8 językach co imponuje owszem. Dodam tylko ze początki tej znajomości nie były za ciekawe ,kiedy to zaczynałam z nim prace, i dużo czasu upłynęło zanim wyperswadowałam mu z głowy ze nie każda polka leci na egzotykę, czy na pieniądze. Dziś jesteśmy już dobrymi znajomymi, mój mąż tez go lubi, co nie zmienia faktu co myślał sobie o mnie jeszcze mnie nie znając. Powiem jeszcze że znam jego była zonę, holenderkę i wiem dlaczego się rozwiedli, różnica kulturowe, religijne to główny powód, a to dla niego jest, było bardzo ważne , mimo ze na co dzień wydaje się normalnym nie obnoszącym się ze swoimi kultami, coś a'la wierzący nie praktykujący. Ja nie ich nienawidzę ja po prostu mam inne zdanie, i mam do niego prawo tak jak Ty do swojego , toleruje ich religie , może trochę trudniej mi tolerować ich zachowanie, bo to ono wzbudza tyle kontrowersji zwłaszcza na obczyźnie. Bo w ich kraju niech sobie robią co chcą .Wojny tez nie wszczynam to raczej oni podkładają nam bomby ,ale to szczegół.
To dla mnie temat rzeka więc mogłabym o tym pisać i pisać tylko czy to coś zmieni, nic! Każdy i tak zrobi co zechce i jak to Blondyn napisał "widziały gały co brały " ich religii tez nie zmienię, na zachowanie też raczej nie mam wpływu. A Polek mi nie szkoda, może mi być co najwyżej żal Turczynek i Marokanek, bo one nie maja wyboru tam u siebie, i Kika, nie powiedziała bym ze im to odpowiada, poczytaj trochę o tym, pooglądaj trochę programów publicystycznych, o tej kulturze i o tym co czuja te kobiety, jak trudno im to zmienić, one tutaj w europie muszą mieć raj na ziemi

Wracając- twoja uraza co do pijaków polaków , to nie masz się co martwić , Belgowie , Holendrzy i Anglicy , oni tez piją ,może nie robią tylko tego publiczne, ale popatrz , tu jest pab obok pabu, jeden obok drugiego i zawsze pełne , jedyne co różni pijaków polaków od innych nacji to to że oni maja gdzie i za co pic . a menele z dworca... heheh po zapijają się na śmierć, i przejdą w zapomnienie. Znam Portugalii , włochów Czechów, belgów francuzów, Brazylijczyków Niemców Flamandczyków holendrów , itd. wszyscy zanim jeszcze nie nastąpiła ta liczna emigracja polaków do krajów europejskich mieli właśnie takie zdanie o naszym naszej kulturze , nic ,tylko wódka i kiełbasa. no bo na co kiedyś mogli patrzeć, przecież tak było , bida z nędzą. a i ludzie inni na eksport nie trafiali . Ale teraz czasy się zmieniły, pokolenie również. teraz Przyjeżdżamy za granice nie tylko po to żeby zarobić większe pieniądze ,na byle jakiej budowie ale żeby pokazać na co nas stać , co robimy dobrze i bardzo dobrze,i żeby zrobić karierę , mamy ambicje i wysoka kulturę , dążymy zawsze do lepszego, i opinia tych ludzi których poznałam i wymieniłam wcześniej , bardzo się zmieniła, oni nas podziwiają , ze tak świetnie dajemy sobie rade w ich krajach , uczymy się języków i integrujemy z ich społecznością.
i takimi pozytywnymi zmianami pragnę zakończyć tak temat.
Miłego weekandu wszystkim
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
ania28 napisał:
menele, polscy menele to tylko jednostki, spotykamy ich tylko w jakiś miejscach, dworce ,metra ... i ten stereotyp jest już zmieniany przez młode pokolenia.
Czy byłaś kiedyś w dzielnicach gdzie tych Marokańczyków i jest ,wiele gdzie mają swoje dzielnice , ja byłam , mieszkałam w takiej dzielnicy i każdego dnia doświadczałam doświadczaliśmy przykrych zdarzeń, podejrzewam ze tez dla tego ze byliśmy polakami .
Czesc.
Co do dzielnic i ich klutury mozna poruwnac to jak by z Praga-Polnoc w Warszawie.

A co do rasizmu to powiedz mi czy byłaś kiedyś emiratach arabskich, pewnie nie, i na pewno nie wiesz ze biały człowiek nie może tam wejść do żadnej restauracji i sklepu żeby kupić sobie coś do jedzenia . Tak ze nie mów ze jestem rasistką, bo ja im jedzenia nie zabraniam kupować, ani naród polski.
eh kicz. Przepraszam a Ty bylas?
Mialem okazje 2 razy sluzbowo zawitac w emiratach i jesce nie spotkalem sie z czyms takim- aby ktos mi odmowil wejscia do restauracji, sklepu lub klubu?
Najlepsze jest to ze wdlusz plazy poprzez boulevard jakas Pani (chyba expat) swobodnie jechala w bikini na rolkach a reszta ludu normalnie jak w hiszpanii sobie odpoczywalo.

Skad takie stwierdzenia??

Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
1. nie mowa o Polsce, tylko o emigracji ludziach którzy wyjechali z polski, oni tez nie są w swoim kraju , nie znam warszawy i dzielnic jakie tam powstają i jakie subkultury się tam wytwarzają, wiec na ten temat nie będę się wypowiadać a poza tym pomyśl w każdym kraju powstają odrębne dzielnice, to normalne , są polskie i marokańskie , tylko jeżeli parkujesz np. samochód na polskich Plakach w dzielnicy marokańskiej , raczej masz marne szanse żebyś wyjechał takim samym samochodem w stanie ze tak powiem nienaruszonym, zwłaszcza gdy stali obserwatorzy wypatrzą że jesteś nowy , lub po prostu bo jesteś a polskich tablicach , inna sprawa Mój syn chodzi do szkoły, to już jego 2 szkoła, i zastanawia mnie fakt czemu moje dziecko przyjaźni się z belgami z flamakami, i innymi nacjami , a przez tą rasę jest ze tak powiem tłamszony wysiewny, tylko za to ze jest polakiem Tak było w poprzedniej szkole i teraz a pozwolę sobie zwrócić uwagę ze ja go agresji do innych nie uczę i nigdy nie uczyłam i nigdy mu nie mówiłam synu z nim to sie nie baw bo to marokan. Wiec co muszą mówić o naszym narodzie rodzice tym dzieciom, istoty jest tez fakt i zastanawiający ze te dzieci tak samo maja przyjaciół białych ras lecz innej narodowosci .2. Nie ja nie ale mój maż był , stołował się w McDonald -zie bo nigdzie indziej nie mógł wejść, i nie pisałam tu o Dubaju ,są miejsce bardzo ortodoksyjne. Wiec nie staraj mi się wmawiać ze te czasy minęły , a będąc dwa razy to nie znaczy że zwiedziłeś wszystkie kraje arabskie. Do tego podałam to jedynie za przykład rasizmu do człowieka białego.[/quote]
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Mgh to ty chyba dawno na Pradze nie byles Tzw Szmulki o ktorych pewnie slyszales czy Jagielonska to juz przeszlosc. Ok taki jest stereotyp ale szybciej zarobisz w gebe w centrum niz tam. Druga sprawa to Praga rzadzi sie swoimi prawami i tam nie leja "za darmo".
Zgłoś wpis

Bliżej nas