Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czytali temat:
(9527 niezalogowanych)

(mareks_ams)
Początkujacy
Tak ja wiem jak pisza tylko ze cyganie jak wiesz uwazaja ze naleza do zadnego kraju wiec sa narodem bez ojczyzny. A to ze ma polski paszport o niczym nie swiadczy. Kiedys mi jeden marokaniec w pubie wyjechal z tekstem ze ma holenderski paszport. Zapytalem sie go tylko czy ktos z jego rodziny walczyl podczas II wojny swiatowej za Europe i bylo po zawodach. Po tzw. amnesti dla emigrantow w latach 80-tych narobilo sie wielu takich "holendrow". Zastanow sie tez moze dlaczego partia Wildersa staje sie glowna sila polityczna w NL. Maja juz dosc. Holendrzy maja powiedzmy 2-3 dzieci i przykladowo oboje pracuja. Turasy czy marokancy "trzepna" sobie powiedzmy 6 i jada na socjalu Zyc nie umierac, prawda. I jeszcze wynajmuja na czarno pokoje w mieszkaniach socjalnych dla Polakow miedzy innymi. Ostatnio slyszalem ze na przyklad Niemcy to kolonia turecka graniczaca z Polska od wschodu
Zgłoś wpis

(mgh)
Początkujacy
Moze nie walczyli o europe ale wlosi przeciesz tez razem z niemcami robili intersy i Co niemcy i wlosi to jakis nie tak narod? ;]

Znajomy z klasy pracuje w gemeente i statystyki wzkazuje ze coraz wiecej Polakow bierze social? Polak potrafi.
Czemu pracowac za 1k euro jak dostaniesz 800,- euro social..
jak masz jesce dzieci to nawet 1200/400 wyciagniesz + mozna skladac deklaracje o remont kuchni, nowa pralke czy nawet telewizor LCD-full HD. Wiec tak mysla tez mocro's czy antillianen.

Np. Ja jestem zatym aby social max. przez 3-6 miesiecy mozna otrzymywac a nie jak teraz to jest (chronicznie chorzy uwazam maja prawo)

Taki holender wyjechal w latach '90 do polski "mowiac ze nie potrafi znalesc pracy w Holandii" social placil a ten Pan zyl i smial sie.

Ostatnio w gazetcie pisalo ze 2 holendrow kreatywnie oszukalo social o 200.000euro?? i takich przykladow jest wiele.

Co do PVV? Wedlug mnie jest to ekonomiczny zamach na panstwo i jej kulture handlowa. Wilders jest bardzo dobrym mowca (bardzo jest widocznie, jaka to docelowa grupa jest), jedynie brak kompetencji bedzie jego "untergang" wedlug mnie.
Zgłoś wpis

(mareks_ams)
Początkujacy
Tu masz racje - Polak potrafi Ostatnio czytalem ile wydaje UK na opieke socjalna dla Polakow. A nasi sa jeszcze na tyle bezczelni ze skoro kasa idzie i tak na konto to czasc siedzi w PL i dorabia na czarno.
Co do Wldersa to zauwazylem ze jego sposob myslenia imponuje raczej holenderskiej "klasie robotniczej". To tak jak u nas. Jak cos nie tak to wszystko przez Zydow albo komuchow PVV mozna porownac do moherow zgromadzonych wokol jednego cfaniaka z Torunia poruszajacego sie Maybachem.
Ale tak na powaznie to mieszkam tu od 1992. Nie bralem nigdy socjalu itp. z prostej przyczyny - nie bede robil z siebie dziada
Co do muzulmanow to sam widzisz ze sami na wlasne zyczenie zyja w swoich gettach i niewielu z nich ma chec asymilowac sie z Europa.
Zgłoś wpis

(Izek78)
Początkujacy
Racja,nic dodac nic ujac...
widze ze dyskuja rozgorzala na niemal wszystkie tematy....Super
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Mgh ma racje. Zdecyduj sie Mareks_ams Myslisz ze na socjalu holendrzy nie siedza? Znam dziewczyne holenderke ktora ma 3 dzieci kazde z innym i na socjalu siedzi odkad skonczyla szkole nie wie co to praca. Getta? znam ludzi z getta jak to zwiesz i normalnie zyjacych z danej narodowosci. wiec chyba zalezy od ambicji, szczescia ,pracy, wytrwalosci. Nigdy nie wiesz co ci sie moze przytrafic, mozesz na ulicy wyladowac . A gett polskich to nie ma? nie wiem czy wiesz ze sa hotele pelne Polakow nie ucza sie jezyka i wcale nie probuja jakiegokolwiek kontaktu z holendrami nawiazac. Oj latwo sie ocenia latwo. Powiedz mi jaka masz prace? A gdybys mial ambicje i talent i nie dali by ci szansy sie wykazac bo Polakiem jestes?

Ja tez socjalu nie biore i dziwi mnie ze ludzie nie mysla i zyja biernie nie podejmujac jakiejkolwiek odpowiedzielnosci za swoje zycie.Ale to juz nie zalezy skad kto pochodzi.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
A co do Wildersa to bazuje on na nienawisci jaka rosnie wsrod holendrow wobec islamu. Dlatego sie robi taki popularny.
Zdaje mi sie ze Hitler tez byl dobrym mowca, i tez bazowal na nienawisci wobec Zydow ktora byla w calej europie.
I poszla za nim masa nieludzko mordujac ludzi za ich wyznanie!!
Kiedys bylo top jak sie zydow nienawidzilo, potem bylo top zeby nie byc antysemita(zlego slowa nie mozna bylo powiedziec-absurd) a teraz jest top na moslim najezdzac co bedzie potem? Ja nie lubie sledzic mody
Zgłoś wpis

(mareks_ams)
Początkujacy
Kika ja tu nie mowie o poszczegolnych przypadkach bo idac Twoim torem rozumowania mozemy rowniez powiedziec ze na socjalu siedza chinczycy, portugalczycy, albanczycy czy hindusi. Nie w tym rzecz. O pracowitosci Holendrow nie musisz mnie przekonywac bo sam robilem zlecenia i siedzialem na "projekcie" razem z firmami z NL wiec o ich pracowitosci nie musisz mnie przekonywac.
Co do ambicji i talentu...powiem Ci tak. Prowadze swoja firme i realizuje marzenia z ktorymi w PL bylo ciezko bo projektowanie ogrodow i ogolnie przestrzeni bylo w naszym kraju w powijakach kiedy wyjezdzalem. Robilem zlecenia dla kilku ambasad, kilku znanych ludzi i pozostawilem po sobie kilka miejsc w Paryzu, Belmadena, Fuengirolla, Barcelona itd.A jesli i kiedy ide Kaizerghraght wiekszosc mieszkajacych tam ludzi mowi mi "dzien dobry" i pyta co slychac. A wiesz gdzie jest klucz? Trzeba samemu brac sprawy w swoje rece i nie czekac na gwiazdke z nieba. Trzeba tez szanowac kraj w ktorym sie mieszka i jak to moj dziadek kiedys powiedzial: "Jesli wyjezdzasz do innego kraju zachowuj sie jak ambasador swojego kraju". I jest jeszcze jedna zasada ktorej sie trzymam - rownaj do najlepszych. A to ze sa tu Polacy ktorzy otwieraja butelke wodki przed praca zeby sie lepiej pracowalo, a potem po pracy leza zajarani do rana zeby za duzo nie myslec....tak najprosciej. I jak zapewne sie domyslasz - nikt nie bedzie Cie szanowal jesli ty nie bedziesz szanowala siebie. Prosta i skuteczna recepta na pobyt na emigracji.

Acha tak przy okazji to nie myl Wildersa z Hitlerem. To tylko taki holenderski, nieszkodliwy Leper i nie sadze ze ma zamiar budowac obozy koncentracyjne. Jest po prostu wytworem ogolnej niecheci do muzulmanow i wykorzystal "fale" zeby sobie poszalec
Zgłoś wpis

(ania28)
Początkujacy
sorry ale pozwolisz ze nie zmienię zdania i będę się kierować swoimi odczuciami i nie zmienię ich dopóki się sama o nich nie przekonam. Istnieje wolność słowa i myśli , wiec ja tobie i nikomu tutaj nie mam zamiaru nic narzucać . Ja mam po prostu ograniczone zaufanie do innych osób pojedynczych, jak i do innych narodowości a w szczególności do tej a oni niczym sobie jeszcze dla mnie nie zasłużyli na moja aprobatę, i podkreślam tutaj słowo " jeszcze", zebys po raz kolejny nie mówiła mi ze nie daje im szansy. Co do innych narodowości to oni tez o nas polakach maja jak pozytywne tak i negatywne zdanie ale żeby dowiedzieć się czy procent pozytywnych jest mniejszy od negatywnych , czy odwrotnie trzeba by było zrobić ankietę , badania społecznościowe, ale zostawmy to dla socjologów. Wiec ja nie będę się upierać. Ja całe szczęście słyszę te pozytywy i żyje na tym samym świecie co Ty , tylko w innym kraju i pośród innych ludzi niż ty i innej mentalności i może w tym tkwi problem. A problem alkoholizmu nie dotyczy tylko polskiej części społeczności, i jak już to powiedziałam , jesteśmy tylko bardziej widoczni. Napisała bym wiele więcej bo jest kilka aspektów z którymi się nie zgadzam ,ale już mi się nie chce , tylko jeszcze na koniec co do religii, to każda religia sama w sobie jest słuszna tylko co do zasad mamy swoje za i przeciw , nasze tez nie jest doskonałe jednak ,żadna inna religia jak islamska, muzułmańska nie pozwala zabijać i nie jest aż tak ortodoksyjnie przestrzegana, może nie aż tak bardzo zagranica, bo jak kiedyś wspomniałam tu są inne prawa. Mam jednak nadzieje że bedzie to ewoluować bo czas najwyższy. I nie dawaj mi przykładów z czasów hmhm.. "kalwinizmu, luteranizmu itp"., bo to jest już historia a my piszemy o teraźniejszości a jeżeli już wracamy to góra kilkadziesiąt lat wstecz , nie podawaj tez mi za przykład odłamów religijnych o których żeby nie bardziej wnikliwa literatura nigdy bym nie słyszała. Ja rozumiem ze tam kobiety są również dyskryminowane i szkoda mi ich tak samo jak Marokanek. Ja tez piorę, gotuje ,prasuje, wychowuje dzieci, robię to jednak dla tego ze to lubię a nie ze mi ktoś każe. Jak bym nie lubiła to bym nie robiła. mam wolny wybór, i mam nadzieje że ten wolny wybór będzie należał również dla każdej tureckiej czy arabskiej kobiety w sumie to dla każdej.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Marek zgadam sie z Toba calkowicie. Ciesze sie ze masz ambicje i masz je gdzie realizowac. Ja podobnie, tez mam swoja firme, w Polsce tez bylo mi ciezko.Jak mowisz w kraju nie miales na to szans. Ja tylko twierdze nie negujmy calego narodu, bo moze ktos tez ma ambicje ktorych mu sie nie udalo spelnic w swoim kraju. A ze siedzi pelno np turkow na socjalu to powiem ci ze turkow jest tu duzo wiecej niz chinczykow czy innych wiec nie dziwne ze sa takie statystyki.A ze holendrzy maja dziore w systemie to sami powinni sie za to wziasc bo to oni sa politykami. Nie kazda jednostka mysli o dobrze ogolnym. A sami zaprosili tu turkow i marokanow do brudnej roboty. Znam tu tez turkow ktorzy tak jak ty maja ambicje:maklerzy itp oni tez sie wstydza tych bez ambicji w gettach. Nie kazdy ma rowne szanse na wykrztalcenie czy prace! to smutne bo wydaje mi sie ze zdolnosci powinny sie liczyc pierwsze.
Co do szacunku do kraju w ktorym sie jest, jestem jak najbardziej za. To my jako emigranci powinnlismy pierwsi wyciagnac reke i zaakceptowac panujace tu prawa. Tak tez robie. A Holenderski to podstawa. Mi nie trzeba tlumacza w gminie i sama dbam o swoja firme, nie mam nawet ksiegowego.Wiec jestem jak najbardziej za odpowiedzialnoscia za swoje zycie i rozwoju osobistym, nie tylko kariera sie liczy

Ja poprostu nie oceniam wole moja energie poswiecic na cos lepszego.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Aniu ale ja Ciebie nie probuje przekonac bo jak powiedzialam to wiem ze nie zmienisz zdania. Ja przedstawilam tylko kontrargumenty bo mam inne zdanie , jak twierdzisz mam do niego prawo. Ja widzialam jak sie krzywdzi ludzi z powodu ich narodowosci tu w Holandii teraz. Chyba zyjemy w tym samym kraju w Holandii zgadza sie? Mam wiele zlych doswiadczen ale mimo wszystko nie bede nienawidzic to bledne kolo. Jak juz powiedzialam sa ludzie i ludziska w kazdym narodzie. Ja mieszkam w milej rodzinnej i mieszanej dzielnicy i wszyscy sie szanuja i lubia nie ma znaczenia czy turek,polak
Jesli to jest twoj wybor to go nie neguje absolutnie. Ale jesli facet i kobieta pracuje albo kobieta wychowuje dzieci to chyba nie jest nie tak jak facet czasami zrobi obiad albo zajmie sie dziecmi, posprzata? Widzialam Holendra ktory byl z Polka i nawet nie odniosl talerza bo on Facet. W zwiazku musi byc szacunek i wspolpraca tak ja to widze Szanujac siebie inni cie szanujaPozdrawiam i mam nadzieje ze Twoje doswiadczenia sie zmienia, a juz mam nadzieje ze nie spotkasz sie z hamstwem ze strony rodaka
Zgłoś wpis

Bliżej nas