Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
(8665 niezalogowanych)

()
Początkujacy
Tak ja wiem jak pisza tylko ze cyganie jak wiesz uwazaja ze naleza do zadnego kraju wiec sa narodem bez ojczyzny. A to ze ma polski paszport o niczym nie swiadczy. Kiedys mi jeden marokaniec w pubie wyjechal z tekstem ze ma holenderski paszport. Zapytalem sie go tylko czy ktos z jego rodziny walczyl podczas II wojny swiatowej za Europe i bylo po zawodach. Po tzw. amnesti dla emigrantow w latach 80-tych narobilo sie wielu takich "holendrow". Zastanow sie tez moze dlaczego partia Wildersa staje sie glowna sila polityczna w NL. Maja juz dosc. Holendrzy maja powiedzmy 2-3 dzieci i przykladowo oboje pracuja. Turasy czy marokancy "trzepna" sobie powiedzmy 6 i jada na socjalu Zyc nie umierac, prawda. I jeszcze wynajmuja na czarno pokoje w mieszkaniach socjalnych dla Polakow miedzy innymi. Ostatnio slyszalem ze na przyklad Niemcy to kolonia turecka graniczaca z Polska od wschodu
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Moze nie walczyli o europe ale wlosi przeciesz tez razem z niemcami robili intersy i Co niemcy i wlosi to jakis nie tak narod? ;]

Znajomy z klasy pracuje w gemeente i statystyki wzkazuje ze coraz wiecej Polakow bierze social? Polak potrafi.
Czemu pracowac za 1k euro jak dostaniesz 800,- euro social..
jak masz jesce dzieci to nawet 1200/400 wyciagniesz + mozna skladac deklaracje o remont kuchni, nowa pralke czy nawet telewizor LCD-full HD. Wiec tak mysla tez mocro's czy antillianen.

Np. Ja jestem zatym aby social max. przez 3-6 miesiecy mozna otrzymywac a nie jak teraz to jest (chronicznie chorzy uwazam maja prawo)

Taki holender wyjechal w latach '90 do polski "mowiac ze nie potrafi znalesc pracy w Holandii" social placil a ten Pan zyl i smial sie.

Ostatnio w gazetcie pisalo ze 2 holendrow kreatywnie oszukalo social o 200.000euro?? i takich przykladow jest wiele.

Co do PVV? Wedlug mnie jest to ekonomiczny zamach na panstwo i jej kulture handlowa. Wilders jest bardzo dobrym mowca (bardzo jest widocznie, jaka to docelowa grupa jest), jedynie brak kompetencji bedzie jego "untergang" wedlug mnie.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Tu masz racje - Polak potrafi Ostatnio czytalem ile wydaje UK na opieke socjalna dla Polakow. A nasi sa jeszcze na tyle bezczelni ze skoro kasa idzie i tak na konto to czasc siedzi w PL i dorabia na czarno.
Co do Wldersa to zauwazylem ze jego sposob myslenia imponuje raczej holenderskiej "klasie robotniczej". To tak jak u nas. Jak cos nie tak to wszystko przez Zydow albo komuchow PVV mozna porownac do moherow zgromadzonych wokol jednego cfaniaka z Torunia poruszajacego sie Maybachem.
Ale tak na powaznie to mieszkam tu od 1992. Nie bralem nigdy socjalu itp. z prostej przyczyny - nie bede robil z siebie dziada
Co do muzulmanow to sam widzisz ze sami na wlasne zyczenie zyja w swoich gettach i niewielu z nich ma chec asymilowac sie z Europa.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Racja,nic dodac nic ujac...
widze ze dyskuja rozgorzala na niemal wszystkie tematy....Super
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Mgh ma racje. Zdecyduj sie Mareks_ams Myslisz ze na socjalu holendrzy nie siedza? Znam dziewczyne holenderke ktora ma 3 dzieci kazde z innym i na socjalu siedzi odkad skonczyla szkole nie wie co to praca. Getta? znam ludzi z getta jak to zwiesz i normalnie zyjacych z danej narodowosci. wiec chyba zalezy od ambicji, szczescia ,pracy, wytrwalosci. Nigdy nie wiesz co ci sie moze przytrafic, mozesz na ulicy wyladowac . A gett polskich to nie ma? nie wiem czy wiesz ze sa hotele pelne Polakow nie ucza sie jezyka i wcale nie probuja jakiegokolwiek kontaktu z holendrami nawiazac. Oj latwo sie ocenia latwo. Powiedz mi jaka masz prace? A gdybys mial ambicje i talent i nie dali by ci szansy sie wykazac bo Polakiem jestes?

Ja tez socjalu nie biore i dziwi mnie ze ludzie nie mysla i zyja biernie nie podejmujac jakiejkolwiek odpowiedzielnosci za swoje zycie.Ale to juz nie zalezy skad kto pochodzi.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
A co do Wildersa to bazuje on na nienawisci jaka rosnie wsrod holendrow wobec islamu. Dlatego sie robi taki popularny.
Zdaje mi sie ze Hitler tez byl dobrym mowca, i tez bazowal na nienawisci wobec Zydow ktora byla w calej europie.
I poszla za nim masa nieludzko mordujac ludzi za ich wyznanie!!
Kiedys bylo top jak sie zydow nienawidzilo, potem bylo top zeby nie byc antysemita(zlego slowa nie mozna bylo powiedziec-absurd) a teraz jest top na moslim najezdzac co bedzie potem? Ja nie lubie sledzic mody
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Kika ja tu nie mowie o poszczegolnych przypadkach bo idac Twoim torem rozumowania mozemy rowniez powiedziec ze na socjalu siedza chinczycy, portugalczycy, albanczycy czy hindusi. Nie w tym rzecz. O pracowitosci Holendrow nie musisz mnie przekonywac bo sam robilem zlecenia i siedzialem na "projekcie" razem z firmami z NL wiec o ich pracowitosci nie musisz mnie przekonywac.
Co do ambicji i talentu...powiem Ci tak. Prowadze swoja firme i realizuje marzenia z ktorymi w PL bylo ciezko bo projektowanie ogrodow i ogolnie przestrzeni bylo w naszym kraju w powijakach kiedy wyjezdzalem. Robilem zlecenia dla kilku ambasad, kilku znanych ludzi i pozostawilem po sobie kilka miejsc w Paryzu, Belmadena, Fuengirolla, Barcelona itd.A jesli i kiedy ide Kaizerghraght wiekszosc mieszkajacych tam ludzi mowi mi "dzien dobry" i pyta co slychac. A wiesz gdzie jest klucz? Trzeba samemu brac sprawy w swoje rece i nie czekac na gwiazdke z nieba. Trzeba tez szanowac kraj w ktorym sie mieszka i jak to moj dziadek kiedys powiedzial: "Jesli wyjezdzasz do innego kraju zachowuj sie jak ambasador swojego kraju". I jest jeszcze jedna zasada ktorej sie trzymam - rownaj do najlepszych. A to ze sa tu Polacy ktorzy otwieraja butelke wodki przed praca zeby sie lepiej pracowalo, a potem po pracy leza zajarani do rana zeby za duzo nie myslec....tak najprosciej. I jak zapewne sie domyslasz - nikt nie bedzie Cie szanowal jesli ty nie bedziesz szanowala siebie. Prosta i skuteczna recepta na pobyt na emigracji.

Acha tak przy okazji to nie myl Wildersa z Hitlerem. To tylko taki holenderski, nieszkodliwy Leper i nie sadze ze ma zamiar budowac obozy koncentracyjne. Jest po prostu wytworem ogolnej niecheci do muzulmanow i wykorzystal "fale" zeby sobie poszalec
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
sorry ale pozwolisz ze nie zmienię zdania i będę się kierować swoimi odczuciami i nie zmienię ich dopóki się sama o nich nie przekonam. Istnieje wolność słowa i myśli , wiec ja tobie i nikomu tutaj nie mam zamiaru nic narzucać . Ja mam po prostu ograniczone zaufanie do innych osób pojedynczych, jak i do innych narodowości a w szczególności do tej a oni niczym sobie jeszcze dla mnie nie zasłużyli na moja aprobatę, i podkreślam tutaj słowo " jeszcze", zebys po raz kolejny nie mówiła mi ze nie daje im szansy. Co do innych narodowości to oni tez o nas polakach maja jak pozytywne tak i negatywne zdanie ale żeby dowiedzieć się czy procent pozytywnych jest mniejszy od negatywnych , czy odwrotnie trzeba by było zrobić ankietę , badania społecznościowe, ale zostawmy to dla socjologów. Wiec ja nie będę się upierać. Ja całe szczęście słyszę te pozytywy i żyje na tym samym świecie co Ty , tylko w innym kraju i pośród innych ludzi niż ty i innej mentalności i może w tym tkwi problem. A problem alkoholizmu nie dotyczy tylko polskiej części społeczności, i jak już to powiedziałam , jesteśmy tylko bardziej widoczni. Napisała bym wiele więcej bo jest kilka aspektów z którymi się nie zgadzam ,ale już mi się nie chce , tylko jeszcze na koniec co do religii, to każda religia sama w sobie jest słuszna tylko co do zasad mamy swoje za i przeciw , nasze tez nie jest doskonałe jednak ,żadna inna religia jak islamska, muzułmańska nie pozwala zabijać i nie jest aż tak ortodoksyjnie przestrzegana, może nie aż tak bardzo zagranica, bo jak kiedyś wspomniałam tu są inne prawa. Mam jednak nadzieje że bedzie to ewoluować bo czas najwyższy. I nie dawaj mi przykładów z czasów hmhm.. "kalwinizmu, luteranizmu itp"., bo to jest już historia a my piszemy o teraźniejszości a jeżeli już wracamy to góra kilkadziesiąt lat wstecz , nie podawaj tez mi za przykład odłamów religijnych o których żeby nie bardziej wnikliwa literatura nigdy bym nie słyszała. Ja rozumiem ze tam kobiety są również dyskryminowane i szkoda mi ich tak samo jak Marokanek. Ja tez piorę, gotuje ,prasuje, wychowuje dzieci, robię to jednak dla tego ze to lubię a nie ze mi ktoś każe. Jak bym nie lubiła to bym nie robiła. mam wolny wybór, i mam nadzieje że ten wolny wybór będzie należał również dla każdej tureckiej czy arabskiej kobiety w sumie to dla każdej.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Marek zgadam sie z Toba calkowicie. Ciesze sie ze masz ambicje i masz je gdzie realizowac. Ja podobnie, tez mam swoja firme, w Polsce tez bylo mi ciezko.Jak mowisz w kraju nie miales na to szans. Ja tylko twierdze nie negujmy calego narodu, bo moze ktos tez ma ambicje ktorych mu sie nie udalo spelnic w swoim kraju. A ze siedzi pelno np turkow na socjalu to powiem ci ze turkow jest tu duzo wiecej niz chinczykow czy innych wiec nie dziwne ze sa takie statystyki.A ze holendrzy maja dziore w systemie to sami powinni sie za to wziasc bo to oni sa politykami. Nie kazda jednostka mysli o dobrze ogolnym. A sami zaprosili tu turkow i marokanow do brudnej roboty. Znam tu tez turkow ktorzy tak jak ty maja ambicje:maklerzy itp oni tez sie wstydza tych bez ambicji w gettach. Nie kazdy ma rowne szanse na wykrztalcenie czy prace! to smutne bo wydaje mi sie ze zdolnosci powinny sie liczyc pierwsze.
Co do szacunku do kraju w ktorym sie jest, jestem jak najbardziej za. To my jako emigranci powinnlismy pierwsi wyciagnac reke i zaakceptowac panujace tu prawa. Tak tez robie. A Holenderski to podstawa. Mi nie trzeba tlumacza w gminie i sama dbam o swoja firme, nie mam nawet ksiegowego.Wiec jestem jak najbardziej za odpowiedzialnoscia za swoje zycie i rozwoju osobistym, nie tylko kariera sie liczy

Ja poprostu nie oceniam wole moja energie poswiecic na cos lepszego.
Zgłoś wpis
139 Postów
Kasia M
(Kika)
Stary wyjadacz
Aniu ale ja Ciebie nie probuje przekonac bo jak powiedzialam to wiem ze nie zmienisz zdania. Ja przedstawilam tylko kontrargumenty bo mam inne zdanie , jak twierdzisz mam do niego prawo. Ja widzialam jak sie krzywdzi ludzi z powodu ich narodowosci tu w Holandii teraz. Chyba zyjemy w tym samym kraju w Holandii zgadza sie? Mam wiele zlych doswiadczen ale mimo wszystko nie bede nienawidzic to bledne kolo. Jak juz powiedzialam sa ludzie i ludziska w kazdym narodzie. Ja mieszkam w milej rodzinnej i mieszanej dzielnicy i wszyscy sie szanuja i lubia nie ma znaczenia czy turek,polak
Jesli to jest twoj wybor to go nie neguje absolutnie. Ale jesli facet i kobieta pracuje albo kobieta wychowuje dzieci to chyba nie jest nie tak jak facet czasami zrobi obiad albo zajmie sie dziecmi, posprzata? Widzialam Holendra ktory byl z Polka i nawet nie odniosl talerza bo on Facet. W zwiazku musi byc szacunek i wspolpraca tak ja to widze Szanujac siebie inni cie szanujaPozdrawiam i mam nadzieje ze Twoje doswiadczenia sie zmienia, a juz mam nadzieje ze nie spotkasz sie z hamstwem ze strony rodaka
Zgłoś wpis

Bliżej nas