Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

Oszuści Uwaga!!! - Holandia

289 Postów
Krzysztof Chojnacki
(Ród Polaków w Rotterdam)
Doświadczony forumowicz
Witam, to norma, że istnieją w Internecie fałszywe profile i nie ominęło to też tego portalu. Jednakże są też bardzo specyficzne profile których twórcy igrają z ludzką naiwnością. Tworzone są profile fikcyjnych osób ,które mają nas przekonać o istnieniu gdzieś np. w Ukrainie, Rosji, Białorusi lub w innym kraju byłego bloku wschodniego osób bardzo ubogich. Fotografie tych osób są fałszywe ,a przedstawiona tam osoba nawet nie wie że jest wykorzystywana w ten sposób. Osoby tam przedstawione mają zazwyczaj opis niegramatycznie napisany z wieloma błędami, by przekonać nas, iż ta osoba nie pochodzi z Polski. Już w pierwszym mailu lub Plivie jesteśmy przekonywani o tym jak to spodobaliśmy się tej osobie i że wręcz się w nas prawie zakochała. Wszystko ma na celu wyciągnięcia z nas jak największej liczby informacji o nas i naszym majątku razem z fotografiami, które bez naszej wiedzy mogą być wykorzystane np. w innym kraju. Jak napisałem wcześniej osoby te pseudo ubogie proszą nas ostatecznie o przesyłanie pieniędzy lub prezentów np. telefonu komórkowego pod pretekstem lepszej komunikacji z tą osobą. Zazwyczaj po tego typu przesyłkach kontakt się urywa. Wszelkie te informacje posiadam po przeczytaniu kilkudziesięciu tematów na różnych forach. W Internecie można też znaleźć listę fałszywych zdjęć jakie są najczęściej wykorzystywane w tego typu przypadkach i jakie już zostały zdemaskowane. Ja sam już zdemaskowałem na tym forum następujące profile i jak zauważyłem zostały już zablokowane przez moderatorów:
lenamila
Finegalina
mamai
Alenchik
annaniang
Oczywiście zablokowałem by nie przesyłały mi te osoby wiadomości na moje konto, innym polecam to samo. Proszę tym samym o informowaniu innych o nowych które powstały i ostrzeganiu przed oszustami.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Oj widze ze kolega nowy w Necie

lenamili pisze na przyklad tak:

Hi, I liked swojego profilu i chcę wiedzieć lepiej, będę zadowolony wiedzieć, że jest. Jak spojrzeć na to, aby uczyć? Szukam poważnego związku i chcę wiedzieć, lepiej za pomocą listów. I oczekujemy na odpowiedzi na mój e-mail, a także zdjęcia.
Lenamilalena@yahoo.com
Czekam na twój list.
Lena.

Doobre. Chyba tylko skonczony imbecyl dal by sie na to nabrac
Zgłoś wpis
289 Postów
Krzysztof Chojnacki
(Ród Polaków w Rotterdam)
Doświadczony forumowicz
Nie jestem nowy i nie ja się dałem nabrać. Ostrzegam tylko tych bardziej naiwnych

Pozdrawiam
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Ja mialem o ile dobrze pamietam 4 propozycje korespondencji i wymiany fotek. Za kazdym razem klikalem na "zablokuj uzytkownika" co polecam by uniknac lamanej polszczyzny generowanej przez automatycznego tlumacza na skrzynce. Pozdro
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
dodam jeszcze jedna panne - alenka
ruskie atakuja
panna wysyla takie wiadomosci:

czesc
Dziekujemy za wiadomosc.
I nie zawsze maja dostep do Internetu.
Ja bym bardzo chcial sie z Toba. Bedzie lepiej dla mnie, aby komunikowac sie ze soba za posrednictwem naszego pisma.
Napisz do mnie na Alenkagro@rambler.ru
Ja czekam na ciebie. Wtedy mozemy odpowiedziec na wszystkie Twoje pytania.
Alena
Zgłoś wpis

Bliżej nas