Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

()
Początkujacy
komega85 napisał:
Uwazam ze nie warto skoro nasz kraj jest taki piekny !Jesli w naszym kraju polityka bylaby lepsza nie sadze aby tu tyle was siedzialo w NL poza tym ta POGODA tu to jakis koszmar koszmar koszmar! Ja jestem po studiach i to nie byle jakich studiowalam amerykanistyke w Krk a mimo to nie bylam w sanie znalezc odpowiedniej pracy dla siebie niestety Jestem w Hol. juz drugi rok mam zamiar odlozyc pieniadze i kupic sobie male miszkanie w tym roku w PL i zamieszkac tam juz na stale ! Po czesci oplaca sie tutaj byc przez wzglad na zarobki ale to tylko moja opinia czy ktos ja jeszcze podziela ?

komega85 ja podzielam Jestes wolna w ten weekend moze???

Ktos tam napisal ze lepsza sluzba zdrowia, smiac mi sie chce jesli w polsce kazali by ci placic rowniez w przeliczeniu ok 380zl miesiecznie obowiazkowego ubezpieczenia zdrowotnego to na pewno by ci przystawili telewizorek przed patrzalki w szpitalu i nie tylko.

Czasami nie potrafie pojac dlaczego co niektorzy porownuja polske do holandii i innychkrajow UE. Polske, gdzie jeszcze w powietrzu czuc smrod upadlego komunistycznego panstwa. Macie tyle lat a jeszcze w bajki wierzycie ze w ciagu parunastu lat przemian bedziecie mieli w polsce zachod???
Zgłoś wpis
220 Postów
ark .
(ark)
Doświadczony forumowicz
77 Postów
Uma T
(Uma)
Gaduła
Baileys:
-mniej chamstwa,
-usmiechnieci ludzie na ulicach,
-czyste ulica, chodniki.
Zgoda, male holenderskie miejscowosci sa sympatyczne i malownicze. Natomiast duze miasta holenderskie sa po prostu brudne, a mieszkancy sa czesto agresywni i chamscy. Chodniki sa zapaprane przez pieski, psich kup nikt nie sprzata, a na ulicach walaja sie sterty smieci, pojemniki na smieci sa albo zapchane, albo przepelnione. Gdzie te czasy kiedy kazdy zamiatal chodnik przed drzwiami wejsciowymi?
Aby nie byc goloslownym, na zadanie, moge dostarczyc zdjecia resztek noworocznych petard, ktorych nikt nie sprzata i ktore zdeleteuja sie same dopiero w okolicach Wielkanocy.
W Rotterdamie jest ca 50% obcokrajowcow, ktorzy na ulice wywalaja doslownie wszystko, smieci, meble, gruz etc..
Poniewaz podziemne kontenery sa w kolko zapchane, worki ze smieciami deponowane sa na chodniku i nastepnie rozszarpywane przez mewy i……..szczury. Kochany Internaucie, rowniez na zadanie, digi material: gigantyczne lapki na szczury w np. rotterdamskim centrum handlowym Zuidplein.
Najczystszym krajem jest wg nas …Kuba.
Zgłoś wpis
77 Postów
Uma T
(Uma)
Gaduła
Komega85, cudowne plany, powodzenia! Dlaczego MALE mieszkanie? Zostan rok dluzej i bedziesz miec fundusze na DUZE mieszkanie i na rozpoczecie wlasnego businessu. Nie mam zielonego pojecia co mozna robic po amerykanistyce, bo sama jestem zdecydowanie techniczna. Raz jeszcze, powodzenia!!! I masz racje, pogoda w Holandii jest obrzydliwa, excusez moi, znowu szcza z nieba

Blondyn, fora sa tylko i wylacznie dla rozkimiaczy. Fora bez rozkimiaczy moga sie zlikwidowac. Nie marudz a napisz cos o zaletach osiedlenia sie w Holandii

Ark, odnosnie przepowiedni, lata temu w ramach cwiczen na Politechnice Wroclawskiej musialam przeczytac ksiazke amerykanskiego socjologa, wydana w latach 70-tych!!! Z postawionych tez, ktore zapamietalam, sprawdzily sie wszystkie.
* Rozpad rodziny wielopokoleniowej, rozpad wiezi rodzinnych i powstanie rodziny atomistycznej. Samotny rodzic z dzieckiem nie jest obecnie wyjatkiem, nawet w Polsce
* Ekonomia 24 h na dobe, czyli praca w nocy lub zupelnie banalne robienie zakupow bladym switem, on line, lub jeszcze bardziej trywialne pisanie noca maili. W Rotterdamie jest juz Nacht Kapper, czyli Fryzjer Nocny. Mozna sie umowic na strzyzenie o godz. 03.00 nad ranem. Inna sprawa, o godz.03.00 spie zwinieta w klebek.
* Konflikt Polnoc-Poludnie, zamiast przepychanek Wschod-Zachod.
Zgłoś wpis
750 Postów
Latający Holender
Nie marudz?? i kto to pisze
Zgłoś wpis
77 Postów
Uma T
(Uma)
Gaduła
Inteletkualna nedza na polderze jest jedna z przyczyn naszej re-migracji do naszej, magicznej Polski.
Blondyn, napisz przynajmniej 3 zdania zlozone (rozkimione) na temat zalet osiedlenia sie w Holandii. Ik ben benieuwd..........
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Warto, warto i jeszcze raz warto!!!
A oude gerijpte kaas, jonge harring met uitje,dostojny Hertog Jan, hasjee, andijviestamppot, rosbief,scampi s, garnalen, Douwe Egberts, pindakaas....en zo voort.
Leeeeeeekkeeeeer!!!!!
Ik hou van Holland
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Nikt nie jest w stanie przekonac nas do niczego - tak naprawde to my sami sie przekonujemy do tego. Jesli ktos chce Cie przekonac do czegos, to ma schemat, ze wie, co jest dla Ciebie dobre. Zamiast przekonywac - proponuj. Ludzie i tak zawsze biora lepsza wersje rzeczywistosci od tej, w jakiej aktualnie zyja.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Zgadzam sie ze nikt nie jest w stanie zmusic nas do niczego, poza sytuacja zyciowa, 12 lat temu nie myslalem o pozostaniu w Holandii na stale, wolalbym mieszkac w Polsce ale tam lata temu pracowalem po 14 godzin dziennie i bylem raz na wakacjach a potem jeszcze musialem je splacac, a tu pogoda do niczego, klimaty zadne, ale stac mnie zeby sobie dwa razy w roku na konkretne wakacje pojechac, isc do sklepu i kupic to co mi potrzebne a nie popatrzyc co bym sobie chcial kupic, i wkoncu jak sie tu naprawde posiedzi i potem od czasu do czasu pojedzie do Polski to przechodza bardzo szybko jakiekolwiek zludzenia ze w Polsce sie cos zmienia.....
Zgłoś wpis
77 Postów
Uma T
(Uma)
Gaduła
O chamstwie (dla scislosci: lokalnym)
"Polen zijn tuig. Allemaal!", czyli: "Polacy sa chmstwem. Wszyscy!" czytam na necie.
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/01/oo...at_geenstijl_aa.html
Chamstwo (tuig) nie zna granic, jest wszedzie, rowniez w Holandii, dochodze do wniosku czytajac chamskie i agresywne posty tubylcow o Polsce i Polakach. Inna sprawa, niezly przyklad na to, jak wygladaja niderlandzko-jezyczne fora Obywateli Tej Lepszej Cywilizacji Zachodniej. Wielka szkoda, ze nasza ambasada zareagowala na komentarz pod pierwszym artykulem. Wiekszosc komentujacych pisala, ze filmiki sa zpreparowane, stare i .... z Czechami, a nie z Polakami.
Protestacyjny mail ambasady wywolal burze chamskich komentarzy tubylcow, a na przeprosiny nie ma co liczyc. Ciekawa jestem, kto w ambasadzie, podpowiedzial Woloszowi, aby wydziergal maila do GeenStijl, ktory to jest wyjatkowo specyficzna witryna. Mam nadzieje, ze Wolosz ma cos lepszego do roboty bedac na placowce dyplomatycznej, niz czytanie glupich postow na GeenStijl. Gdyby kazda placowka dyplomatyczna, chciala reagowac na cipiste wynurzenia wirtualnych troglodytow na necie, trzeba by bylo poszerzyc administracyjne granice Hagi, w zwiazku z nieodzowna rozbudowa ambasad i konsulatow.
W Holandii najwiecej roboty miala by ambasada Maroka z powodu przynajmniej 10 razy na dzien ukazujacego sie na necie komentarza: Kut Marokkanen, allemaal. Rowniez holenderskie MSZ w Hadze musialoby zatrudnic 3 razy wiecej osob, w zwiazku z odpowiedziami na posty rozezlonych obcokrajowcow pt.: "Alle Nederlanders zijn vieze, vuile homo"s", lub "Nederlandse vrouwen zijn kanker hoeren, tering tyfus sletjes" (oczywiscie: allemaal).
Zgłoś wpis

Bliżej nas