Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek
Czytali temat:
Mateo92 Wojciechowski (21146 niezalogowanych)

()
Początkujacy
mexa35 napisał:
Marek masz oczywiscie racje ale chyba nie o to Nam tu chodzi , zgineli ludzie i to im oddajemy czesc , nie chodzi o to przynajmniej mi czy byli to politycy i z jakiej partii i co zrobili albo czego nie zrobili .Ja lacze sie z bolem z Ich rodzinami bo wiem co tzn stracic kogos bliskiego .

oczywiscie ze nie chodzi o to. chodzi o nas o nasze sumienie. jesli nigdy nie smialas sie z kawalow o prezydencie nie drwilas z wladzy to jako wrazliwa na krzywdy ludzkie polka z pewnoscia poplakujesz ogladajac wiadomosci z polski i to jest ok.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Napisalem juz o tym wczesniej. To normalne ze zal kiedy gina ludzie i
moge sobie wyobrazic co czuja ich bliscy ale taki show medialny jaki
ma teraz miejsce jest obludny.
Co myslisz o tym na przyklad:
www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=...412/OSTROW/712623007
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
marek_ams napisał:
Napisalem juz o tym wczesniej. To normalne ze zal kiedy gina ludzie i
moge sobie wyobrazic co czuja ich bliscy ale taki show medialny jaki
ma teraz miejsce jest obludny.
Co myslisz o tym na przyklad:
www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=...412/OSTROW/712623007

ja nie wiem co o tym myslec...
Zgłoś wpis
220 Postów
ark .
(ark)
Doświadczony forumowicz
.
Zgłoś wpis
52 Posty
Arkadiusz W
(vadeer1)
Gaduła
Nie wiem marek o jaki medialny show Ci chodzi tak naprawdę. Przecież zginął prezydent kraju, prezydent, którego wybrało na to stanowisko społeczeństwo. Po za tym zginęli naprawdę czołowi przedstawiciele polskiej polityki, biznesu, kościoła, i przede wszystkim śmierć poniosła niemal połowa najwyżej postawionych dowódców polskiej armii. Mamy ogłoszoną żałobę narodową więc teleturniejów w tv czy radiu z oczywistych względów się nie transmituje. Na początku również byłem jakoś sceptycznie nastawiony do tego wszystkiego, jednak jak przeczytałem listę osób jakie poniosły śmierć w tej katastrofie, zrozumiałem, że jednak Polska straciła Wielkie osobistości. I tak jak wcześniej wspomniałem można się było nie zgadzać z Kaczyńskim, można było opowiadać o nim kawały, przecież chyba każdy pamięta niemieckie porównanie Kaczyńskiego do ziemniaka, ale przecież on potrafił po prostu walczyć o swoje racje. Osobiście na niego nie głosowałem, uśmiech na twarzy wywoływały niektóre jego wypowiedzi, ale nie można zapomnieć dobrych rzeczy jakie dla Polski wywalczył. Wyrósł w solidarności i o taką też Polskę starał się walczyć.
Zgadzam się także z mgh czy też blondynką, że obecnie mamy żałobę, a po dwóch tygodniach powrócimy do szarej rzeczywistości. Jednak zapytuję "i co z tego?!?". To znaczy, że jak zginęło tyle osób mamy przejść obojętnie, żyć jakby się nic nie stało, bawić się, oglądać teleturnieje i mieć wszystko daleko i głęboko. Przez to jak wyrażamy smutek, oddajemy hołd i cześć osobom, które zginęły, których już z nami nie ma, a które przecież niejednokrotnie gościły w naszych domach, poprzez telewizję czy radio. Zresztą wystarczy sobie pomyśleć, co by było gdyby zginął prezydent innego kraju, myślę, że uroczystości byłyby niejednokrotnie większe od tych jakie mamy obecnie w kraju. I też nie minęłyby 2 tygodnie a szara rzeczywistość nastała by ponownie. Polska nie jest żadnym innym krajem, czy ciemnogrodem. Po prostu ludzie wiedzą jak się zachować. Mówicie, że Polacy potrafią się łączyć tylko w chwilach tragedii, a wystarczy spojrzeć na inne narody...jest inaczej??, chyba nie.
Ja tu ani obłudy, ani fałszu nie znajduje. Każdy po prostu robi co uznaje za stosowne. Jak już wcześniej napisałem nikt nikogo do niczego nie zmusza. I gdyby ludzie nie chcieli, to by łez nie ronili, zniczy nie zapalali i żałoby nie obchodzili.
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Vader moj wujek byl w tej pierwszej Solidarnosci i pracowal na Wujku. Po tych calych zajsciach jakie
mialy tam miejsce byl deportowany na kilka ladnych miesiecy i do otwarcia archiwow nawet nie
wiedzial gdzie dokladnie byl. Wrocila polowa czlowieka, a Milicja wyrzucila go z nyski niedaleko domu
ze staropolskim pozegnaniem "wypier....j" Potem przyszla nowa Solidarnosc i kolesie. Powiem ci
szczerze ze jak ich pokazywali w telewizji to wujek przelaczal na inny program zeby nie ogladac
tego jak Micnik pije gorzale z Kiszczakiem. Mlody jestes Vader i nie uwazam wcale ze zle myslisz.
Powinienes sie cieszyc ze nie pamietasz prawdopodobnie stanu wojennego, zaciemniania okien
i ogolnie panujacej psychozy.
Zgodze sie z Toba ze Kaczynski zostal wybrany na prezydenta demokratycznie ale nie zapominaj
o jednym. Frekwencja w tych wyborach nie siegnela nawet 50% i zaglosowalo na niego
4 947 927 Polakow.Według badań exit poll poparł go zdecydowanie większy odsetek osób w
grupach: mieszkańców wsi, osób z wykształceniem podstawowym oraz wyborców najstarszych
wiekiem sterowanych glownie przez swojego guru i szczesliwego wlasciciela Maybacha -
pana Rydzyka zwanego przez niektorych ojcem lub ksiedzem. Byla tez sprawa Jaruckiej, afera
bilbordowa, dziadek z Wehrmachtu a wszystko sprawnie sterowane przez niejakiego
Kurskiego - bulteriera PIS. Wiec o czym my w ogole mowimy. Nie bylo czystej i honorowej
gry wiec i wynik pozostawia wiele do myslenia co potwierdzili znienawidzeni przez PIS eksperci
z Fundacji Batorego.
Vader ludzie gina codziennie i takie jest zycie. Trzeba zyc dalej.
Co do przytoczonego przez Ciebie przykladu z kartoflami....maz stanu by to wszystko
zwyczajnie olal i nie robil z tego wielkiej sprawy. To sie nazywa poczucie humoru. Faktem jest
jednak ze bylo w tym samolocie wielu ludzi ktorych cholernie cenilem za styl uprawiania
polityki i bedzie mi ich brakowalo w przestrzeni publicznej. Nie bede natomiast pisal jak mi
zal ludzi ktorzy powodowali u mnie zgage.
Co do show to popatrz co sie dzieje w telewizji, radio, na portalach. Zaloba to chyba czas
zadumy a nie poprawianie rankingow ogladalnosci. Dzis rano na TalkFM sluchalem juz spekulacji
na temat nowych twarzy w polityce ktorzy zastapia tragicznie zmarlych a jeden posel z PIS
na antenie Radia coMaryja stwierdzil ze Komorowski dazy teraz do stworzenia panstwa
totalitarnego i ze bedzie jak za Stalina. Super. A nie mozna poczekac z tymi glupkowatymi
wypowiedziami chociaz do pogrzebu???
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
"... Przedwczoraj usłyszałem, że kard. Dziwisz mówił, że "na pewno ta tragedia obróci się w dobro. Jeszcze nie wiadomo w jaki sposób, ale na pewno tak się stanie." Mam odmienne zdanie. Ta tragedia w przeddzień Miłosierdzia Bożego potwierdza, że tego miłosierdzia nie ma. Nie ma go dla narodu, w którym 95% ludzi to katolicy, nie ma go dla narodu, który jako jedyny w Europie uznaje wartości chcrześcijańskie za najważniejsze, w którym religia i krzyż jest w szkołach. Kiedyś pomordowano ponad 20 tys. ludzi w Katyniu. Gdzie był wtedy Bóg? A teraz? Dlaczego Bóg dopuścił do katastrofy samolotu z przedstawicielami narodu, który podobno jest przez niego umiłowany, który ma Częstochowę, który dał światu wybitnego papieża? Dlaczego ta katastrofa akurat w Katyniu, dlaczego ten "chichot" historii? Bo nie ma miłosierdzia. Jest tylko ślepy traf, przypadek, zbieg okoliczności, który nie wie, że istnieje dla tego narodu jakaś opatrzność, dla którego nie jest istotne w co ten naród wierzy. Po prostu. Jest tylko "tu i teraz", które może być kształtowane tylko przez ludzi. Mały szaraczek ma mały wpływ na kształtowanie Polski, wielcy ludzie - odpowiednio większy. I tylko to możemy zrobić tu i teraz - kształtować swoje otoczenia tak, aby było coraz lepsze. To możemy zrobić dla Polski.

Cześć ich pamięci...
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Jack_Black napisał:
"... Przedwczoraj usłyszałem, że kard. Dziwisz mówił, że "na pewno ta tragedia obróci się w dobro. Jeszcze nie wiadomo w jaki sposób, ale na pewno tak się stanie." Mam odmienne zdanie. Ta tragedia w przeddzień Miłosierdzia Bożego potwierdza, że tego miłosierdzia nie ma. Nie ma go dla narodu, w którym 95% ludzi to katolicy, nie ma go dla narodu, który jako jedyny w Europie uznaje wartości chcrześcijańskie za najważniejsze, w którym religia i krzyż jest w szkołach. Kiedyś pomordowano ponad 20 tys. ludzi w Katyniu. Gdzie był wtedy Bóg? A teraz? Dlaczego Bóg dopuścił do katastrofy samolotu z przedstawicielami narodu, który podobno jest przez niego umiłowany, który ma Częstochowę, który dał światu wybitnego papieża? Dlaczego ta katastrofa akurat w Katyniu, dlaczego ten "chichot" historii? Bo nie ma miłosierdzia. Jest tylko ślepy traf, przypadek, zbieg okoliczności, który nie wie, że istnieje dla tego narodu jakaś opatrzność, dla którego nie jest istotne w co ten naród wierzy. Po prostu. Jest tylko "tu i teraz", które może być kształtowane tylko przez ludzi. Mały szaraczek ma mały wpływ na kształtowanie Polski, wielcy ludzie - odpowiednio większy. I tylko to możemy zrobić tu i teraz - kształtować swoje otoczenia tak, aby było coraz lepsze. To możemy zrobić dla Polski.

Cześć ich pamięci...

pieknie to napisane. ja juz duzo dla polski zrobilam z moich podatkow i ciezkiej pracy we wlasnej firmie, utrzymowalam.... nie chce mi sie ciagnac mojej mysli.

moje otoczenie ksztaltuje wedlug moich praw ale wybacz ja juz nic nie zrobie dla polski.

pracuje tu i daze do tego zeby miec za duzo kasy. moim marzeniem jest stanie sie dobra wrozka (realna) dla pewnego sierocinca dla dzieci niedorozwinietych umyslowo i fizycznie + normalnych tyklo z bardzo dziwnie uformowanym cialem nad ktorym nie maja wladzy.moga tylko lezec. musze sie tym zajac bo moj kraj ma inne sprawy priorytetowe. i nie pozwolil mi pracowac, zarabiac i pomagac. a ja tego chce.
Zgłoś wpis
52 Posty
Arkadiusz W
(vadeer1)
Gaduła
Zgadzam się marek z Tobą no chyba w większości przykładów jakie wypisałeś, bo raczej wypisałeś ogólnie znane fakty. Domyślałem się, że jeśli nawiążesz do mojego poprzedniego postu poruszysz kwestię frekwencji wyborczej. Ja jednak pragnę przypomnieć powszechnie znaną rzecz. Otóż wybory w Polsce są powszechne, może w nich brać udział każda osoba pełnoletnia, oczywiście nieubezwłasnowolniona itp. mająca prawo głosu. Dlaczego więc my Polacy z takiej możliwości nie korzystamy, a potem jak źle wybierze reszta społeczeństwa mamy do rządzących żal. Nigdy natomiast nie mamy żalu o ten fakt do siebie. Między innymi o tę wolność walczył Kaczyński, Michnik, Wałęsa i z tego co piszesz Twój wujek także. Różne są drogi prowadzące do wolności. Polska przyjęła taką a nie inną strategię, no trudno myślę, że historia ocenia i będzie oceniała dalej postępowania polityków i ludzi przy władzy. Każdy ma swój światopogląd, jednak moim zdaniem i tak nie wychodzimy z tej sowieckiej przeszłości najgorzej. Z jednej strony 20 lat to kawał czasu, z drugiej to przecież chwila. Nie powiem, bo zmiana myślenia wśród Polaków musi nastąpić w pewnych kwestiach. Jednak ja bym nie oczekiwał wszystkiego od razu.
Piszesz o aferach Kaczyńskiego, moim zdaniem każda osoba publiczna ma większe czy mniejsze na swoim sumieniu. Kwaśniewski chyba w Charkowie , o ile dobrze pamiętam, też się nie popisał, w mielcu zbudował za grube miliony jakieś centrum osocza, które teraz stoi bezużyteczne. Za granicą myślę również osoby publiczne wiele afer mają, tylko nas to po prostu nie interesuje.
Jeżeli piszesz, że słyszałeś o różnych dywagacjach na temat Komorowskiego, czy tam kto kogo zastąpi, no wiesz nie każdy ma na tyle taktu by siedzieć cicho i tę żałobę uszanować. Jeżeli tak było jak piszesz, zgadzam się tak być nie powinno.No ale jedna jaskółka wiosny nie czyni i nie można po jednej osobie oceniać całe towarzystwo polityczne.
Kartofel,hmmm???Myślę, że dla przeciwników to faktycznie był dobry żart. Ja pomimo, iż nie lubiłem zbytnio Kaczyńskiego, jednak był prezydentem Polski, był głową państwa, kojarzył się z naszym krajem, to tak jakby Polska była ziemniaczana. Chociaż nie jestem do końca przekonany do tego co napisałem; w tym akapicie
No i na koniec, miałem to już pisać w forum o patriotyzmie. Moim zdaniem za bardzo jesteśmy spolegliwi. Nie wiem czemu , ale wydaje mi się , że Polska, Polacy mają czasami za dużo w sobie niedobrej pokory. A przecież my naprawdę potrafimy i nie musimy się kłaniać czy to Bushowi czy Obamie w pas, się przy tym uśmiechając. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach znane jest słowo dyplomacja i temu pokrewne, jednak czasami trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
to chyba tyle....czasami nie potrafię właściwie dobrać słów, za co sorki
Zgłoś wpis

()
Początkujacy
Polacy! dlaczego placzecie? oni sa juz w raju ...ale maja zajebiscie, tak to podobno sie odbywa wedlug katolickiej 95% wiekszosci .....Polska to nie Cemnogrod? a PIS i dwoch zlodzieji ksiezyca (ok teraz juz jeden) a Meibach za pieniadze emerytow , to co to jest ?
Zgłoś wpis

Bliżej nas