Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

Problem ze szkołą? - Holandia

3 Posty
Sandra Sandritta
(Sandritta)
Początkujacy
Witam

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie na które nikt w Polsce nie zdołał mi odpowiedzieć lub odpowiedział niekonkretnie. Pytanie kieruje bardziej do stałych bywalców
Sytuacja wygląda tak:

Chciałabym wyprowadzić się do Holandii a konkretnie do Amsterdamu.
Lecz nie mam ukończonych 18 lat, czt. 17 lat 18 lat przypada mi w listopadzie 2013 r.
I chciałabym dowiedzieć się czy mogłabym zapisać się od września do szkoły w Amsterdamie czy mam jakąś szansę by dostać się do nie prywatniej szkoły?
Podkreślę to, iż wyjeżdżam bez opiekunów.
Jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc to była bym bardzo wdzięczna.
Zgłoś wpis
1988 Postów

()
Latający Holender
W Holandii młodzież podlega pod leerplichtwet, czyli obowiązek nauki.
Tak więc do ukończenia 18-go roku życia każdy musi być zapisany i uczęszczać do szkoły.
Nie musisz więc szukać prywatnej.
Kiedy masz zamiar przyjechać? Bo nawet jeśli kilka miesięcy przed 18-tymi urodzinami, to i tak podlegasz pod leerplichtwet. Są szkoły, gdzie raz w tygodniu chodzi się na lekcje a 4 dni pracuje. To dłuższy temat, za mało szczegółów podałaś, żeby odpowiedzieć konkretnie.

Przy okazji ostrzegam rodziców nastolatków, którzy pobierają socjal: jeśli Wasze dziecko będzie wagarować, zasiłek może być wstrzymany. Nawet jeśli nie pobiera się zasiłku a dzieciak nie pojawi się w szkole bez wcześniejszego powiadomienia dyrekcji przez 3 dni w ciągu 4 tygodni, lub wagaruje regularnie, można spodziewać się nieprzyjemnych konsekwencji. Kończy się to zwykle nadzorem kuratora, karą pieniężną, pracą na rzecz miasta, nadzorem Raad van Kinderbescherming. Wyplątać się nie jest łatwo.
Tak więc uważajcie na pociechy!
Zgłoś wpis
3 Posty
Sandra Sandritta
(Sandritta)
Początkujacy
Mam zamiar przyjechać w czerwcu 2013 roku. Czyli 2 miesiące przed 18 rokiem życia.
Mam jeszcze takie pytanie Ponieważ wyjeżdżam bez rodziców czy uda mi się na własną rękę załatwić szkołe czy bedzie mi potrzebny prawny opiekun?
I co do tego zasiłku Na jakiej podstawie mogę go pobrać/załatwić
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
nie przejdzie to co ty bys chiala . Po pierwsze musisz miec meldunek , bez meldunku nie dostaniesz sie do szkoly (do 18) po drugie zeby dostac studiefinanciering ( bo napewno o to pytasz ) mozesz zapomniec bo do takowego musisz spelniac bardzo wiele warunkow np pracowac dana ilosc godzin i miec skonczone 18 lat . W twoim wypadku nie bedzie to studiefin. tylko Tegemoetkoming ouders a do tego musisz miec tu rodzicow lub opiekunow . No i oczywiscie rozumiem ze mowisz plynnie Nederlands .
Co do studiefinanciering to nie do konca to jest "zasilek " . No ale wiecej info znajdziesz w ponizszym linku .
www.ib-groep.nl/particulieren/studiefina...udiefinanciering.asp
Tak P.S.
Nauka w NL nie jest sposobem zeby uciec z PL .
NL nie jest krajem ktory daje cos bardzo prosto . Moja rada ukoncz szkole srednia i przedewszystkim 18 lat , pudzniej znajdz prace i jakis dach nad glowa w NL . W miedzy czasie wybiez kierunke studii w NL zapisz sie na dany kierunek i postaraj sie dostac na te studia .
Ale nim zabiezesz sie za to wszystko rozwiaz swoje problemy tam na miescu bo ucieczka do obcego kraju ktory znasz tylko z neta i opowiesci "szklarnianych magistrow "to nie realia .
W calej reszcie zycze ci powodzenia i sluze w razie mozliwosci pomoca ( napewno jak wielu tu zagladajacych ).
Zgłoś wpis
3 Posty
Sandra Sandritta
(Sandritta)
Początkujacy
Dziękuje. Lecz niestety problemy są troche głębiej umieszczone by je załatwić Więc pozostaje mi wyjazd
Ale z tego co widze kolorowo też nie będzie, nie spodziewałam się cudu lecz myślałam że będzie trochę łatwiej. No cóż Czyli z tym co zrozumiałam bardzo trudno będzie mi się dostać do szkoły w Holandii i są znikome szansę aby się przebić. Dobrze to zrozumiałam?
A co z polskimi szkołami ?
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
a co ma byc ? nadal stoja w PL
szkoly polskie w NL sa tylko "prywatne "dla podtrzymania u dzieci j.polskiego . Srednich szkol polski tu nie ma naszczescie . Studia w ang. i nl. no chyba ze o profilu polonistyka cza cos podobnego . by dostac sie na studia musisz miec skonczona szkole srednia . zeby takowa tu skonczyc w twoim wypadku potzebujesz plynnie znac j. niderlandzki .a zeby takowy sie nauczyc musisz isc do szkoly jezykowej a to z kolei conajmniej rok nauki . Latwiejszy sposob to skonczyc srednia w Pl . przetlumaczyc dyplomy i starac sie dostac na angielsko jezyczne studia w NL.
Zgłoś wpis
551 Postów

()
Latający Holender
a zeby wyjechac jako niepelnoletni i tu sie osiedlic potrzebujesz pozwolenie od rodzicow . Do wyrobienia paszportu potrzebujesz pozwolenie obojga rodziców . do podjecia pracy w agencji pracy od nieletnich zadaja podpisu rodz. a do 18 roku zycia masz obowiazek szkolny w PL i by opuscic szkole w PL musisz okazac papiery ze masz ju zalatwiona inna szkole . jak to wszystko i wiele innych spraw chcesz zalatwic jako maloletnia bez pozwolenia pisemnego od rodzicow ?
Zgłoś wpis
466 Postów
a a
(Adamm)
Latający Holender
Za taki bank informacji Joasi nalezy sie wielka butla Baileys
Prosit
Zgłoś wpis

Bliżej nas