Czytelnia
Polacy a kuchnia w kraju tulipanów. TOP 5 niderlandzkich dań, które skradły serce biało-czerwonych
3
Frikandel z frytkami. Adobe Stock/licencja podstawowa
Tradycyjna niderlandzka kuchnia z pewnością nie należy do tych, które przypadną do gustu każdemu. Jest tłusta, ciężka i nierzadko składa się z dziwnych, nietypowych połączeń. Zamieszkiwanie w kraju tulipanów przez dłuższy czas zachęca do tego, by znaleźć chociaż jedno danie, które okaże się smaczne. Także Polacy przebywający na zachodniej emigracji posiadają swoich faworytów, a niektóre dania z pewnością przypominają im te jadane w ojczyźnie.
Czytelnicy portalu MojaNiderlandia.pl zostali zapytani na Facebooku, jakie niderlandzkie smakołyki należą do ich ulubionych. Tekst napisano na podstawie najpopularniejszych odpowiedzi internautów.
Stamppot
To bezsprzecznie ukochane danie Polaków żyjących w Niderlandach. Dlaczego? Powodów może być wiele. Przede wszystkim głównym składnikiem tej potrawy są ziemniaki, bez których biało-czerwoni żyjący w ojczyźnie raczej nie są w stanie wyobrazić sobie swojej diety.
Po drugie: Stamppot można przygotować łatwo, szybko i ze składników, które akurat znajdują się w lodówce. To kolejna wartość dodana dla Polaków, którzy nie lubią marnować jedzenia i starają się wykorzystać wszystko, co już kupili.
Po drugie: Stamppot można przygotować łatwo, szybko i ze składników, które akurat znajdują się w lodówce. To kolejna wartość dodana dla Polaków, którzy nie lubią marnować jedzenia i starają się wykorzystać wszystko, co już kupili.
Przykładowy Stamppot.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
Hollandse Nieuwe
Młode, lekko marynowane śledzie to kolejne niderlandzkie danie, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. Powodów znowu można doszukiwać się w rodzimej kuchni: śledź to najpopularniejsza ryba w kraju biało-czerwonych i występuje na polskich stołach naprawdę często, szczególnie jako jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole.
Hollandse Nieuwe są wychwalane przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak. Zwierzęta są wyławiane tylko w okresie od czerwca do sierpnia i to właśnie ten czynnik ma wpływać na ich delikatną, kruchą strukturę.
Hollandse Nieuwe są wychwalane przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak. Zwierzęta są wyławiane tylko w okresie od czerwca do sierpnia i to właśnie ten czynnik ma wpływać na ich delikatną, kruchą strukturę.
Frikandel
Kolejny specjał, który Polacy mogliby wychwalać pod niebiosa. Ta niderlandzka kiełbaska jest podawana w podobny sposób, jak amerykańskie hot-dogi, jednak jej smak jest zupełnie inny. Wynika to z faktu, że frikandel w przeciwieństwie do parówki posiada mniej zmielone mięso, a także zawiera inne przyprawy m.in. dużą ilość gałki muszkatołowej.
Tradycyjny niderlandzki przysmak smaży się na głębokim tłuszczu, a zajada razem z frytkami. To regionalny fast food, ale jeśli jego jedzenie sprawia przyjemność, to warto sobie pozwolić na niego od czasu do czasu.
Tradycyjny niderlandzki przysmak smaży się na głębokim tłuszczu, a zajada razem z frytkami. To regionalny fast food, ale jeśli jego jedzenie sprawia przyjemność, to warto sobie pozwolić na niego od czasu do czasu.
Frikandel.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
Niderlandzkie frytki
Polacy po raz kolejny udowadniają, że ich zamiłowanie do ziemniaków jest naprawdę wielkie. Zwłaszcza do takich smażonych we frytkownicy i podawanych z ciekawymi sosami, albo w towarzystwie Frikandeli!
Niderlandy, podobnie jak Belgia, posiadają swój nietypowy sposób na serwowanie frytek. Podaje się je z majonezem, pikantnym sosem orzechowym, cebulką, a nawet… czekoladą. Nie ma wątpliwości, że takie połączenia są charakterystyczne właśnie dla tego regionu świata i, że zasmakowały one Polakom żyjącym na emigracji.
Niderlandy, podobnie jak Belgia, posiadają swój nietypowy sposób na serwowanie frytek. Podaje się je z majonezem, pikantnym sosem orzechowym, cebulką, a nawet… czekoladą. Nie ma wątpliwości, że takie połączenia są charakterystyczne właśnie dla tego regionu świata i, że zasmakowały one Polakom żyjącym na emigracji.
Kibbeling
To tradycyjne danie jest bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie naprawdę niezwykle smaczne. Kibbeling to po prostu dorsz w cieście piwnym, smażony na głębokim oleju. Można go dostać w niemal każdej street foodowej knajpce w kraju tulipanów, ale bez wątpienia większą radość daje przygotowanie go w domu.
Przysmak, jakim jest Kibbeling potwierdza, że kuchnia niderlandzka nie należy do lekkostrawnych, ale z drugiej strony: jest to jedno z ulubionych dań Polaków przebywających na emigracji. Może warto zatem skusić się i również go spróbować?
Przysmak, jakim jest Kibbeling potwierdza, że kuchnia niderlandzka nie należy do lekkostrawnych, ale z drugiej strony: jest to jedno z ulubionych dań Polaków przebywających na emigracji. Może warto zatem skusić się i również go spróbować?
Kibbeling.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
Kuchnia w Niderlandach
Tradycyjną kuchnia regionalna z kraju tulipanów powstała w okresie, kiedy państwo zamieszkiwali głównie chłopi. Zapracowani Niderlandczycy nie mieli czasu, by tworzyć wyszukane potrawy. Potrzebowali czegoś zrobionego z łatwo dostępnych produktów i jednocześnie zapewniającego im sytość. W taki sposób zaczęto jadać potrawy jednogarnkowe, które obecnie stanowią większość kultowych, niderlandzkich dań.
Mieszkańcy kraju tulipanów są także znani z umiejętności przygotowywania świetnych deserów. Olliebolen, kerststol oraz stroopwafel: to tylko kilka z wielu przepysznych, regionalnych, słodkich wypieków. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a doznania smakowe, jakie zapewniają, są naprawdę warte grzechu!
To może Cię zainteresować
21-11-2021 20:13
1
0
Zgłoś
21-11-2021 13:17
8
0
Zgłoś
21-11-2021 11:49
14
0
Zgłoś