Czytelnia
Eet smakelijk! Z czym w Niderlandach najczęściej jada się kanapki?
Knapki z serem żaden Holender nie odmówi fot. redakcja
Gotowane ziemniaczki i pyszny, panierowany schabowy ze świeżą surówką to typowy, polski obiad. Dla rodowitego mieszkańca Niderlandów taki widok na talerzu byłby czymś nietypowym i wręcz niezrozumiałym. W kraju wiatraków na lunch (bo obiadu się tam już nie jada) należy zjeść kanapkę. Z czym?
Broodbeleg
Broodbeleg to niderlandzkie słowo o bardzo szerokim znaczeniu – obejmuje ono wszystko to, czym można pokryć kromkę chleba, aby przemienić ją w pożywną kanapkę.
Szczególnie popularne są różnego rodzaju smarowidła, zarówno te słodkie, jak i bardziej wytrawne. Pindakaas (masło orzechowe) to prawdziwy hit, który dla wielu jest dużo bardziej cenionym wyborem, niż na przykład klasyczna nutella.
Szczególnie popularne są różnego rodzaju smarowidła, zarówno te słodkie, jak i bardziej wytrawne. Pindakaas (masło orzechowe) to prawdziwy hit, który dla wielu jest dużo bardziej cenionym wyborem, niż na przykład klasyczna nutella.
Ser
Jeśli zaczniemy myśleć o Holendrach i jedzeniu, pierwszą rzeczą przychodzącą do głowy będzie ser. Jest on najpopularniejszym broodbelegem i wielu mieszkańców kraju wiatraków nie zawraca sobie nawet głowy smarowaniem chleba masłem, tylko rzuca na kromkę plasterek ulubionej Goudy i posiłek jest gotowy.
Posypka
Hagelslag, czyli słodka, zazwyczaj czekoladowa posypka, to chyba najdziwniejszy sposób na zrobienie kanapki w Niderlandach.
Polak spojrzy na taki zwyczaj ze zdziwieniem i zapyta, dlaczego ozdobna posypka do tortu trafiła na kromkę chleba. A dla Holendra będzie to tradycyjny przysmak, do jedzenia którego przyzwyczajony jest od dziecka.
Hagelslag występuje w wielu odmianach. Można wybrać hagelslag czekoladowe (mleczne, półmleczne lub gorzkie), a także w wielu owocowych odsłonach. Dla miłośników ekstremalnych smaków dostępna jest też posypka o smaku lukrecji.
Polak spojrzy na taki zwyczaj ze zdziwieniem i zapyta, dlaczego ozdobna posypka do tortu trafiła na kromkę chleba. A dla Holendra będzie to tradycyjny przysmak, do jedzenia którego przyzwyczajony jest od dziecka.
Hagelslag występuje w wielu odmianach. Można wybrać hagelslag czekoladowe (mleczne, półmleczne lub gorzkie), a także w wielu owocowych odsłonach. Dla miłośników ekstremalnych smaków dostępna jest też posypka o smaku lukrecji.
Filet americain
Kolejny wybór kulinarny, przed którego zjedzeniem niejeden miałby problem. Choć Polakom tatar niestraszny i wiele osób uważa go za niezły przysmak, to jednak jego obecność na lunchowej kanapce (wyobraźmy sobie kolegę w biurze, który wyciąga taką kanapkę z pudełka) może wzbudzić zaskoczenie.
Filet americain robi się z surowego mielonego mięsa wołowego zmieszanego z olejem, jajkami i odpowiednimi przyprawami. Powstałą pastą i zamaszystym ruchem posmarować można kromkę chleba, a następnie spałaszować ją ze smakiem.
Eet smakelijk! Smacznego!
Filet americain robi się z surowego mielonego mięsa wołowego zmieszanego z olejem, jajkami i odpowiednimi przyprawami. Powstałą pastą i zamaszystym ruchem posmarować można kromkę chleba, a następnie spałaszować ją ze smakiem.
Eet smakelijk! Smacznego!
To może Cię zainteresować