Vla to pyszny niderlandzki deser.
Adobe Stock/licencja podstawowa
Chipsy, wafelki, słone paluszki… Polacy mają całą masę ulubionych przekąsek, które najczęściej nie pochodzą z tradycyjnej kuchni biało-czerwonych. Nie sięgamy po nie, gdy jesteśmy głodni, ale wtedy, gdy mamy ochotę na małe co nieco. Podobne zachcianki mają czasem Holendrzy i chociaż ich rodzime ,,snacki” są najczęściej prawdziwymi bombami kalorycznymi, to trudno z nich całkowicie zrezygnować.
W innych tekstach przedstawiliśmy już tradycyjne potrawy, desery oraz dania jednogarnkowe pochodzące z kraju tulipanów. Czas przyjrzeć się lokalnym przekąskom.
1. Stroopwafel
Ten niepozorny wafelek to ulubiona przekąska Holendrów. Dwa słodkie, okrągłe wafelki, sklejone syropem o karmelowym, waniliowym lub cynamonowym aromacie. Obywatele uwielbiają zajadać go do kawy lub herbaty. Sprawdza się także w wersji solo.
Według legendy stroopwafel powstał pod koniec XVIII wieku w Goudzie w wyniku wykorzystania okruchów wafli i resztek ciasta oraz sklejenia ich słodkim syropem. To proste rozwiązanie skradło serca mieszkańców, a obecnie przysmak jest dostępny w każdym niderlandzkim supermarkecie.
Stroopwafle.
Źródło: flickr.com/barbara/CC BY 2.0
2. Kibbeling
W Polsce jedną z ulubionych mięsnych przekąsek są nuggetsy. Holendrzy preferują podobne danie, jednak w nieco innym rybnym wydaniu. Na dodatek w tłustej, piwnej panierce i z dodatkiem ulubionego duńskiego sosu.
Kibbeling to nic innego, jak dorsz w cieście piwnym, smażony na głębokim oleju. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego mieszkańcy często sięgają po tego typu snacki np. podczas oglądania filmów czy meczów. Danie to jest także niezwykle cenione przez turystów.
Kibbeling.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
3. Haring
Ten przysmak nie przypadnie do gustu każdemu, jednak Holendrzy po prostu go uwielbiają. Mowa o haring, czyli o niderlandzkiej odmianie śledzia. Jest on bardziej miękki od powszechnie znanej wersji, a jego aromat jest znacznie delikatniejszy. Podaje się go z drobno posiekaną cebulką oraz piklami.
Mówiąc o haring warto podkreślić, że duże znaczenie ma także sposób jedzenia. Mieszkańcy Niderlandów nie kroją rybki przy pomocy noża i widelca, a chwytają za ogon i wsadzają ją do ust w całości. Podobno tak przekąska smakuje im najlepiej.
Charakterystyczną cechą tych śledzi jest to, że nie zawierają mlecza ani ikry.
4. Pindakaas
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykłe masło orzechowe. Pindakaas to jednak coś nieco innego. Ulubiona pasta kanapkowa w Holandii nie jest bowiem tworzona z orzechów ziemnych, a z tych arachidowych. Właśnie to wyróżnia je spośród znanych kremów na świecie.
Holendrzy uwielbiają pindakaas tak bardzo, że kanapka z takim smarowidłem stanowi jedną z ich ulubionych przekąsek. Jeśli posypią na to dodatkowo hagelslag, czyli charakterystyczne czekoladowe granulki to powstanie kultowy niderlandzki lunch.
Pindakaas jest zdrowe!
Źródło: https://pl.fotolia.com/id/165304813#
5. Kaas
Gouda, Edam, Mazdamer… to właśnie w Holandii po raz pierwszy stworzono te popularne gatunki serów. Nic więc dziwnego, że obywatele uwielbiają jeść je także w formie przekąski. Pocięte kawałki kaas, czyli sera, robią furorę na wszystkich imprezach ze szwedzkim stołem.
Popularną odmianą sera w Holandii jest tzw. Leidse kaas. Wyróżnia go dodatek twarogu oraz wyrazisty posmak kminku.
6. Olliebolen
Kolejna słodka przekąska, którą często wybierają Holendrzy. Choć oliebollen kojarzy się przede wszystkim z Sylwestrem (nie może go zabraknąć na żadnej imprezie), to obywatele sięgają po nie przez cały rok.
Oliebollen to niewielkie kulki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i jabłek, smażone w głębokim oleju na złocisty kolor i posypywane cukrem pudrem. Wyglądem przypominają małe pączki, a ich tradycja w niderlandzkiej kulturze sięga setek, o ile nawet nie tysięcy lat.
Oliebollen mają swoich amatorów nie tylko w Holandii.
Źródło: fotolia.com/ fot. sara_winter/ royalty free
7. Frytki
Holendrzy podobnie jak ludzie na całym świecie kochają cienkie kawałki smażonych ziemniaków. To doskonała przekąska, a w większej wersji i z dodatkami: także pełnowartościowy posiłek. To, czym mieszkańcy Holandii wyróżniają się na tle innych nacji to sposób podawania frytek. Bardzo rzadko jedzą je z ketchupem, bo wybierają inne, często bardzo nietypowe sosy.
W Holandii frytki podaje się z majonezem, sosem orzechowym, czekoladą, a nawet z kawiorem.
8. Drop
Lukrecja. Jedni kochają jej smak, inni wzdrygają się na samą myśl. Mieszkańcy Holandii zdecydowanie należą do tej pierwszej grupy i wynaleźli nawet przekąskę z czarnym przysmakiem w roli głównej.
Drop to niewielki kawałek lukrecji, który wizualnie może przypominać znane wszystkim żelki. Przekąskę można kupić w wielu wersjach. Zarówno w słodkiej i słonej, jak i w twardej i miękkiej. Każdy, kto przepada za smakiem lukrecji znajdzie coś dla siebie.
Holendrzy kochają lukrecję.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
9. Vla
Kolejny uwielbiany deser i słodka przekąska Holendrów. Vla to niezwykły deser mleczny, który swoją konsystencją przypomina kisiel. W przeszłości był wytwarzany najczęściej poprzez gotowanie mleka z żółtkami. Teraz do przygotowania przysmaku stosuje się zwykle skrobię kukurydzianą.
Vla występuję w różnych odmianach smakowych. Najpopularniejszy jest ten czekoladowy, ale mieszkańcy uwielbiają także wersję waniliową i karmelową. Z okazji Dnia Króla przygotowuje się danie o smaku i kolorze pomarańczowym.
Vla to pyszny niderlandzki deser.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa
10. Frikandelle
Ten niderlandzki fast food cieszy się podobną popularnością, co kibbeling. Można go kupić wszędzie, a jego smak jest jedyny w swoim rodzaju. Wynika to z wyrazistej nuty gałki muszkatołowej, którą dodaje się do mięsa.
Frikandelle to niderlandzkie kiełbaski, które są podawane w podobny sposób, jak popularne hot-dogi. W przeciwieństwie do amerykańskiej parówki przysmak posiada mniej zmielone mięso.
W niektórych miastach w Holandii frikandelle można kupić także w automacie. Na nietypowy pomysł przyspieszenia wpadła kilka lat temu firma FEBO.
Frikandel z frytkami.
Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa