Zalety jedzenia pindakaas!
https://pl.fotolia.com/id/165304813#
Każdy, kto spędził trochę czasu w Holandii wie, że pindakaas to tamtejszy przysmak. Wielu Holendrów nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia chociażby jego jednej łyżki, a dla prawdziwych fanatyków otwarcie nowego słoika to przeżycie niemal mistyczne. Okazuje się, że pindakaas, czyli masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale także dobre dla zdrowia!
A oto kilka z jego wielu zalet…
Dzięki pindakaas ludzie żyją dłużej i szczęśliwiej. Co prawda, to drugie nie zostało udowodnione naukowo, ale każdy po zjedzeniu chociaż odrobiny prosto ze słoika czuje się weselej. Z badań zaś wynika, że osoby, które spożywają masło orzechowe mają o 21% mniejsze prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci. Robi wrażenie, prawda?
Jedzmy, ale z umiarem.
Każda łyżka pindakaas to źródło zbilansowanej energii.
100 gramów masła zawiera 20 gramów węglowodanów 6 gramów błonnika, 25 gramów białka i 50 gramów tłuszczów. Także tego dobrego. 50 procent z nich to nienasycone "zdrowe" tłuszcze, które są niezbędne dla zdrowego serca i zdrowych mięśni.
Jedzmy więc, ale z umiarem!
Niedroga bomba kaloryczna
Potrzebujesz kilku extra kalorii, bo uprawiasz sporty lub chcesz zachować swoją wagę? Zadbaj o to, żeby w szafce zawsze mieć słoik pindakaas. Jest to bomba kaloryczna w przystępnej cenie, która zadba o zdrowie Twoje i Twojego portfela.
Z każdą łyżeczką masła orzechowego pochłaniamy steki kalorii. Za dużo? Nie chodzi przecież o to, żeby w tydzień opróżnić cały słoik!
Na koniec pocieszająca ciekawostka:
Hiszpańscy naukowcy doszli do wniosku, że osoby, które nie jedzą orzechów ważą średnio o pół kilo więcej niż ich miłośnicy.