Nowość w branży pogrzebowej. Niderlandzcy naukowcy stworzyli pierwszą na świecie „żywą trumnę”
Nowoczesne trumny są całkowicie ekologiczne. Fotolia/Royalty free
Organiczne materiały
Grzybnię hoduje się najpierw przez kilka miesięcy tak, by zyskała kształt trumny, a potem suszy się ją, aby zahamować proces wzrostu. Po pochówku grzybnia otrzymuje wodę z gleby i powoli rozpoczyna proces rozkładu.
Zalety „żywej trumny”
W klasycznej trumnie, wykonanej z drewna, ten sam proces (w zależności od towarzyszących mu warunków) trwa nawet ponad dziesięć lat. Ponadto plastikowe i metalowe elementy wykorzystane do jej produkcji, a nawet ubranie wykonane z syntetycznych materiałów wciąż pozostają w ziemi, zanieczyszczając ją.
TU Delft student start-up Loop has developed a #livingcoffin made from #mycelium, which helps the body to ‘#compost’ in a durable manner. One of the first Living Cocoons was already used for a funeral last week. https://t.co/RgidAbbFbW pic.twitter.com/9caAoDro1X
— TU Delft (@tudelft) September 14, 2020
Plany na przyszłość
Na chwilę obecną wyhodowano dziesięć „żywych kokonów”, jednak już teraz planowana jest dalsza produkcja oraz rozszerzenie oferty także na inne kraje, które mogą być zainteresowane nowością.
To może Cię zainteresować