Jak wynika z badań, wskaźnik umieralności u osób jedzących orzechy jest niższy w przypadku chorób układu oddechowego, chorób zwyrodnieniowych ośrodkowego układu nerwowego i cukrzycy, a także w wypadku raka i chorób układu krążenia. Pozytywne wyniki dotyczą w równym stopniu kobiet jak i mężczyzn.
Zaobserwowane wyniki znamy dzięki holenderskiemu badaniu kohortowemu, części projektu badawczego działającego od 1986 roku i obejmującego 120.000 Holendrów obu płci, w wieku od 55 do 69 lat.
Kierownik projektu, epidemiolog Piet van den Brandt powiedział, że wyniki okazały się być wręcz „nadzwyczajne”. „Znacząco niższa umieralność zaobserwowana została przy średniej konsumpcji 15 gram orzechów lub orzeszków ziemnych na dzień.”
Masło orzechowe, które oprócz znacząco wpływających na zdrowie orzechów zawiera także sól i oleje roślinne, przy połączeniu tych wszystkich składników traci swą niezwykłą moc.
z: dutchnews.nl
To może Cię zainteresować