Producenci tego alkoholu szacują, że przynajmniej jedna czwarta winogron nie będzie nadawała się do tego, aby stworzyć z nich wykwintny trunek.
Stowarzyszenie Holenderskich Producentów Wina (VNWP) oświadczyło, że oznacza to mniej butelek białego wina w tym roku i mniej wina czerwonego w ciągu czterech lat.
W Holandii produkcja tego typu alkoholu nie jest zbyt wielka i rozwinięta, a co więcej nie udało jej się jeszcze znaleźć ścieżki sprzedaży poza granice kraju.
Jednak od 2016 roku sytuacja winna polepsza się. W roku ubiegłym produkowało je aż 134 firmy, a winnice pokrywają niemal 240 hektarów Holandii.
W sumie w 2016 wyprodukowano około milion butelek, jednak jest to jedynie ułamek w morzu potrzeb, kiedy weźmie się pod uwagę fakt, że Holendrzy rocznie wypijają ich aż 500 milionów!
z:dutchnews.nl
To może Cię zainteresować