Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zamieszania pogodowe oznaczają słaby rok dla holenderskich win.

 
 
Przymrozki w kwietniu, zbyt szybkie upały, zimny maj… to wszystko oznacza, że rok 2017 nie jest łaskawy dla holenderskiej produkcji wina. Niestety.

Producenci tego alkoholu szacują, że przynajmniej jedna czwarta winogron nie będzie nadawała się do tego, aby stworzyć z nich wykwintny trunek.


Stowarzyszenie Holenderskich Producentów Wina (VNWP) oświadczyło, że oznacza to mniej butelek białego wina w tym roku i mniej wina czerwonego w ciągu czterech lat.


W Holandii produkcja tego typu alkoholu nie jest zbyt wielka i rozwinięta, a co więcej nie udało jej się jeszcze znaleźć ścieżki sprzedaży poza granice kraju.


Jednak od 2016 roku sytuacja winna polepsza się. W roku ubiegłym produkowało je aż 134 firmy, a winnice pokrywają niemal 240 hektarów Holandii.


W sumie w 2016 wyprodukowano około milion butelek, jednak jest to jedynie ułamek w morzu potrzeb, kiedy weźmie się pod uwagę fakt, że Holendrzy rocznie wypijają ich aż 500 milionów!



z:dutchnews.nl

Gość
Wyślij


Bliżej nas