Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Sezon na śledzia opóźniony!

 
 
Rozpoczęcie tegorocznego sezonu na śledzia – słynny holenderski przysmak – zostało opóźnione o osiem dni. Rybacy twierdzą, że skandynawska ryba nie jest jeszcze odpowiednio tłusta, żeby mogła trafić na przetwórstwo.


Oznacza to, że tradycyjna aukcja charytatywna, w której uczestnicy podbijają zawzięcie stawki, by zdobyć pierwszą w sezonie beczkę śledzi, została przełożona z 9 na 17 czerwca. Co więcej, sprzedawcy ryb otrzymali zakaz sprzedaży Hollandse Nieuwe haringów aż do 18 czerwca. 

A jest to dopiero trzecie opóźnienie od kiedy data rozpoczęcia tegorocznego sezonu na śledzie została oficjalnie ogłoszona. 

Rybacy informują, że chłodna wiosenna pogoda miała bardzo negatywny wpływ na rozrost planktonu, ale wystarczy tylko kilka słonecznych dni, aby ryby mogły się utuczyć. Przeciętny śledź musi zjeść bardzo dużo planktonu, żeby zebrać odpowiednią ilość tłuszczu i być zakwalifikowanym jako prawdziwy Hollandse Nieuwe. 

Jednakże! Vlaggetjesdag, czyli świętowanie przybycia pierwszego połowu odbędzie się na plaży w Scheveningen zgodnie z planem, 13 czerwca – przygotowania zabrnęły tam już zbyt daleko, żeby uroczystość mogła zostać odwołana. 

„Żałujemy konsekwencji, ale rozpoczęcie sezonu z rybą, która ledwo starczy na kęs, jest dla nas wykluczone.” – powiedział rzecznik stowarzyszenia. 

 z: dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas