Holendrzy także powinni jeść więcej nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica czy ciecierzyca, które, jak udowodniono, obniżają cholesterol oraz ryzyko chorób serca. Jednocześnie rada zaleca wzbogacenie diety warzywami, owocami, ciemnym pieczywem oraz orzechami, ale przy zmniejszonej ilości mięsa i słodkich napojów, w tym soków owocowych.
Nowe wytyczne zostaną zatwierdzone i wraz z oficjalną rekomendacją narodowego centrum dietetycznego Voedingscentrum opublikowane w przyszłym roku. Obecnie obowiązujące wskazówki co do diety Holendrów pochodzą z roku 1981 i opierają się na pięciu podstawowych grupach, znanych wszystkim jako piramida żywienia.
Dzisiaj wielu ekspertów uważa tamte rekomendacje za przestarzałe i nie sposób się im dziwić — na przykład według poprzedniego dokumentu trzydziestoletnia kobieta powinna jeść 6 kawałków chleba i pić prawie pół litra mleka dziennie.
z: dutchnews.nl
To może Cię zainteresować