Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Nowe holenderskie wskazówki dietetyczne mówią NIE napojom alkoholowym.

 
 
Holenderska rada zdrowia zaleca porzucenie picia alkoholu lub ograniczenie się do jednej “szklanki” dziennie.


Poprzednie oficjalnie opublikowane rady sugerowały kobietom nie więcej niż jedną, a mężczyznom nie więcej niż dwie szklanki/lampki trunku na dzień. Nowo przygotowane rozporządzenie w trosce o zdrowszą dietę, przestrzega przed piciem większej ilości alkoholu niż wskazano, argumentując to szkodliwością dla zdrowia – jego nadmiar może podnieść ryzyko zawału czy chorób nowotworowych. Poza tym wszystkie korzyści picia wina nie równoważą tych złych, uzasadnia rada. 

Holendrzy także powinni jeść więcej nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica czy ciecierzyca, które, jak udowodniono, obniżają cholesterol oraz ryzyko chorób serca. Jednocześnie rada zaleca wzbogacenie diety warzywami, owocami, ciemnym pieczywem oraz orzechami, ale przy zmniejszonej ilości mięsa i słodkich napojów, w tym soków owocowych. 

Nowe wytyczne zostaną zatwierdzone i wraz z oficjalną rekomendacją narodowego centrum dietetycznego Voedingscentrum opublikowane w przyszłym roku. Obecnie obowiązujące wskazówki co do diety Holendrów pochodzą z roku 1981 i opierają się na pięciu podstawowych grupach, znanych wszystkim jako piramida żywienia. 

Dzisiaj wielu ekspertów uważa tamte rekomendacje za przestarzałe i nie sposób się im dziwić — na przykład według poprzedniego dokumentu trzydziestoletnia kobieta powinna jeść 6 kawałków chleba i pić prawie pół litra mleka dziennie. 

 z: dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas