Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Na zdrowie! Browary rzemieślnicze wyrastają jak grzyby po deszczu.

 
 

Liczba browarów w Holandii wzrosła w ostatnich 10 latach aż czterokrotnie! Jest to skok z 90 w 2007 roku do 370 w 2017.

 

 

 

Większość z nich to małe browary rzemieślnicze, które powstały w dużej mierze w Amsterdamie, jak podaje narodowe biuro statystyczne CBS.


270 z 370 producentów piwa zatrudnia tylko jedną osobę. Dekadę temu dotyczyło to tylko 40 małych browarów. Wzrosła także ilość miejsc, które płacą od dwóch do pięciu osób, z 20 w 2007 roku, do 60 obecnie.


Gazeta de Telegraaf podaje, że w Holandii piwo powstaje w setkach szop, garaży i kuchni, a na potęgę kupuje się słód, chmiel, skórki pomarańczowe, przyprawy i wszystko, czego wymaga produkcja rzemieślniczego piwa.


Amsterdam jest stolicą tego złotego trunku z 45 małymi browarami, czyli 10% z całego kraju. W wyniku tego prowincja Noord-Holland prześcignęła Noord-Brabant i Limburgię, które do tej pory dzierżyły pałeczkę pierwszeństwa.


W prowincji Noord Holland znajduje się w sumie 95 browarów. Dekadę temu było ich tylko dziesięć.


Na zdrowie!





z:dutchnews.nl

Gość
Wyślij


Bliżej nas