źródło: netkobiety.pl |
Stroopwafel
źródło: Soozie`s place |
Stroopwafel to dwa okrągłe wafle połączone gęstym syropem z brązowego cukru i masła oraz dodatków smakowych, jak wanilia, karmel czy cynamon. Ciastka mają najczęściej średnicę 10 centymetrów, ale zdarzają się mniejsze lub bardzo duże wafle sprzedawane często na targowiskach. Te smakują mi najbardziej, gdyż są sprzedawane jeszcze ciepłe. Są bardzo słodkie i sycące. Stroopwafel został wynaleziony, zgodnie z legendą, w 1784 roku w Goudzie, gdzie stał się bardzo popularny wśród biedaków, gdyż sporządzano go z resztek ciasta i okruchów. Smakołyk ten jest bardzo popularny w całej Holandii, gdzie stał się najpopularniejszym dodatkiem do kawy i herbaty. Statystyczny mieszkaniec kraju wiatraków i tulipanów zjada 20 stroopwafli w ciągu roku. Jest to dość dużo zważywszy, iż Holendrzy nie objadają się słodyczami i hołdują zasadzie - do jednej kawy tylko jedno
ciastko.
Speculaas
źródło: fanlidl |
Te bardzo smaczne herbatniki korzenne są bardzo popularne w krainie wiatraków, ale także w innych krajach Europy. Są również teraz dostępne w Polsce w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ale warto po nie sięgnąć do codziennej kawy lub herbaty.
Salmiak
źródło: netkobiety.pl |
Niby cukierek, a słony. Są to cukierki z lukrecji, bardzo lubiane przez Holendrów, choć trudno innym nacjom (oprócz narodów krajów nadbałtyckich północnych Niemiec) zrozumieć dlaczego. Słony oraz cierpki i piekący smak nadaje mu dodatek chlorku amonu. Z tego powodu dla wielu ludzi trudno to nazwać cukierkiem, który z „natury" powinien być słodki i miły w smaku. Ponadto cukierki są czarne lub ciemno brązowe i z pewnością nie przypominają landrynki.
Hopje
źródło: #mjam |
Te kawowe holenderskie cukierki bardzo przypominają polskie krówki. Pomysłodawcą receptury był baron Henryk Hop, znany miłośnik kawy z XVIII wieku. Te „kawałki upieczonej kawy" zyskały wielu zwolenników i obecnie są produkowane nie tylko w Holandii.
Pepernoot
źródło: wikipedia |
Pepernoten to korzenne, anyżowe ciasteczka uformowane w kostki. Są bardzo popularne w czasie świąt Sinterklaas 5 grudnia. To odpowiednik naszego dnia Świętego Mikołaja 6 grudnia. Jest to bardzo popularne święto w Holandii, podczas którego ciasteczka są rozdawane dzieciom przez Zwarte Piet (Czarnego Piotrusia - pomocnika Świętego Mikołaja).