Ranking sporządził Restaurant Magazine a zwycięzcą tegorocznej edycji jest Osteria Francescana we Włoszech, tuż za nią znalazła się hiszpańska El Celler De Can Roca.
De Librije odkąd pojawiła się w rankingu najwyżej notowano w roku 2014, kiedy to lokalowi udało się zając 27 miejsce. Jest to jedna z dwóch holenderskich restauracji, mogących pochwalić się aż trzema gwiazdkami Michelin.
W ogłoszonym werdykcie jury doceniło wyjątkowość miejsca: „Jonnie i Therese Boer pomagali kształtować holenderską kuchnię przez 20 lat swojej kariery, łącząc wyśmienite lokalne jedzenie z nowoczesnymi technikami oraz idiosynkratycznymi pomysłami”.
Najwyżej notowanym holenderskim kucharzem został Richard Ekkebus, który na co dzień prowadzi restauracje Amber w Hong-Kongu, cenioną i uważaną za jedną z najlepszych w Chinach. Także na miejscach od 51 do 100 nie pojawiły się żadne inne holenderskie lokale.
z:dutchnews.nl
To może Cię zainteresować