Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Holenderska dieta - zła dieta.

 
 
Holenderska dieta jest niezdrowa, zła dla środowiska i jest ogólnie marnotrawstwem, tak twierdzi instytut zdrowia publicznego RIVM.

Według najnowszego raportu stworzonego przez instytut, dziewięć na dziesięciu mieszkańców kraju je za mało owoców i warzyw, a 30% tego, co spożywa się w Holandii to mięso. Jego produkcja emituje gazy cieplarniane porównywalne do tych wytwarzanych przez sektor transportowy. 

Instytut, który na polecenie rządu stara się wprowadzić zdrowe zmiany w narodowej diecie twierdzi, że ludzie powinni jeść mniej, wybierać więcej żywności na bazie roślinnej oraz spożywać mniej cukrów i alkoholi. To wszystko ma uchronić społeczeństwo przed przewlekłymi chorobami, a także pozytywnie wpłynąć na środowisko. 

“Mniejsza konsumpcja mięsa jest przede wszystkim związana ze zmniejszeniem ryzyka zatruć.” - można przeczytać w raporcie. Hodowla zwierząt produkuje w dużych ilościach także metan, czyli jeden z najgroźniejszych gazów cieplarnianych, współodpowiedzialny za zmiany klimatyczne. 

Z raportu dowiedzieć można się także, że Holendrzy są narodem zdrowym, co podwyższa średnią oczekiwaną długość życia. Połowa społeczeństwa cierpi jednak na nadwagę - dotyczy to w szczególności osób mniej zamożnych. 

“Nawyki żywieniowe przeciętnego obywatela nie tylko mogą prowadzić do pogorszenia jego zdrowia, ale także nie są one przyjazne środowisku.” - głosi raport - “Emitują gazy cieplarniane porównywalne do transportu. W dodatku Holendrzy marnują rocznie 47 kilogramów jedzenia na osobę.” 

Połączenie diety zarówno zdrowej, jak i przyjaznej środowisku wcale nie jest jednak takie proste. Żeby być eko, trzeba “wykorzystać” całe zabijane zwierzę, jednak mięso przetworzone, takie jak w kiełbaskach, jest “mniej zdowe”. 

Holendrzy jednakże wciąż, mimo przeróżnych kampanii i nawoływań, wybierają jedzenie tanie i wygodne w przygotowaniu, a firmy je produkujące chą wychodzić swoim klientom na przeciw i zgarniać jak największe zyski. 



 z:dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas