Od czasów średniowiecznych niderlandzki ser był wysyłany również za granicę. W okresie Złotego Wieku Holandia posiadała reputację kraju sera. Powstała również miara jakości niderlandzkiego sera, która dotyczyła przede wszystkim właściwej zawartości tłuszczu w danych wyrobach. System jest stosowany od roku 1913.
To, że Holandia stała się we współczesnym świecie jednym z największych producentów sera nie powinno nikogo dziwić. W kraju produkuje się więcej niż 674.000 ton tego przysmaku. Eksportowany jest on do około 130 krajów, z których najważniejszym odbiorcą są Niemcy.
Co jednak ciekawe, to właśnie to państwo zajmuje miejsce pierwsze na liście największych serowych producentów. Co tydzień w okresie letnim w holenderskich miasteczkach związanych z serową tradycją, w jeden konkretny dzień tygodnia, na rynkach pojawiają się sery wszelkich typów i rozmiarów. Na tak zwanych Kaasmarkt (rynek serowy) można ser zakupić lub spróbować, albo po prostu przyglądać się radosnemu rozgardiaszowi towarzyszącemu wydarzeniu i po cichu podziwiać kolejną wielowiekową niderlandzką tradycję.
z: http://www.kaasmarkt.nl/
To może Cię zainteresować