Wszystkie próbki “chleba rzemieślniczego” pobrane z obu piekarni zawierały nadmierne ilości soli.
Organizacja wzięła pod lupę trzy rodzaje chleba, wypiekane przez dziesięć różnych sieci. W 13 z 30 bochenków ilość soli przekroczyła dopuszczalny limit, a w 5 z nich sięgnęła maksymalnego dopuszczalnego poziomu.
Najbardziej „przesolone” bochenki (Grand-mere z Vlaams Broodhuys oraz Oberlander z piekarni Meesterbakker Rodenrijs) zawierały aż 0.8 grama soli w kromce. Jedyną siecią, która w każdym z badanych chlebów dochowała limitu jest Bakkerij Bart.
Piekarnie w supermarketach także dotrzymują ustalonego limitu soli, podał nadawca NOS cytując rzeczniczkę Consumentenbond Babs van der Staak. Biorące udział w testach piekarnie zakomunikowały, że przeprowadzają własne badania.
Van der Staak podała, że zawyżona ilość soli może być spowodowana nowymi przepisami. Według Consumentenbond, piekarnie od lat zapowiadają zmniejszenie ilości soli w swoich produktach, ale do tej pory nie podjęto intensywnych działań.
Zalecane dzienne spożycie soli to ledwie 6 gram, ale dla większości ludzi średnia wynosi około 9.
80% soli spożytej w ciągu dnia pochodzi z przypraw skonsumowanych w produktach takich, jak: chleb, gotowe posiłki, sosy i zupy.
Nadmierne spożycie soli może uszkodzić serce i nerki.
z:dutchnews.nl
To może Cię zainteresować