Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Chlebem i solą

 
 
Organizacja zajmująca się prawami konsumenta, Consumentenbond odkryła, że niektóre gatunki chleba, wypiekane przez sieci piekarni, zawierają dużo większe ilości soli niż dopuszczają prawnie ustalone normy.
W nadużyciach przodują Vlaams Broodhuys i Vanmenno
Wszystkie próbki “chleba rzemieślniczego” pobrane z obu piekarni zawierały nadmierne ilości soli. 


Organizacja wzięła pod lupę trzy rodzaje chleba, wypiekane przez dziesięć różnych sieci. W 13 z 30 bochenków ilość soli przekroczyła dopuszczalny limit, a w 5 z nich sięgnęła maksymalnego dopuszczalnego poziomu. 

Najbardziej „przesolone” bochenki (Grand-mere z Vlaams Broodhuys oraz Oberlander z piekarni Meesterbakker Rodenrijs) zawierały aż 0.8 grama soli w kromce. Jedyną siecią, która w każdym z badanych chlebów dochowała limitu jest Bakkerij Bart

Piekarnie w supermarketach także dotrzymują ustalonego limitu soli, podał nadawca NOS cytując rzeczniczkę Consumentenbond Babs van der Staak. Biorące udział w testach piekarnie zakomunikowały, że przeprowadzają własne badania. 

Van der Staak podała, że zawyżona ilość soli może być spowodowana nowymi przepisami. Według Consumentenbond, piekarnie od lat zapowiadają zmniejszenie ilości soli w swoich produktach, ale do tej pory nie podjęto intensywnych działań. 

Zalecane dzienne spożycie soli to ledwie 6 gram, ale dla większości ludzi średnia wynosi około 9. 
80% soli spożytej w ciągu dnia pochodzi z przypraw skonsumowanych w produktach takich, jak: chleb, gotowe posiłki, sosy i zupy. 
Nadmierne spożycie soli może uszkodzić serce i nerki. 




z:dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas