Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
10 dni piwnej celebracji!

 
 
Każdy słyszał o Grolschu i Heinekenie, ale co z takimi nazwami jak Frontaal, Rockcity Beers czy Brouwerij de 7e Hemel? Są to tylko trzy z dziesiątek browarów biorących udział w etapie centralnym konkursu odbywającego się w czasie festiwalu holenderskiego piwowarstwa.


Można by to nazwać Holenderskim Tygodniem Piwa, jednak festiwal trwa przez całe dziesięć dni i jest największym tego typu wydarzeniem w całym kraju. 

 Od czasu pierwszej edycji w 2012 roku festiwal znacznie się rozrósł – tak jak i liczba browarów biorących w nim udział. Jak powiedział przewodniczący wydarzenia, Henri Reuchlin: „W 2011 było w Holandii około 120 browarów. W tym roku jest ich 208.” 

Miejsca, które czynnie będą brały udział w festiwalu rozrzucone będą po Amsterdamie i Hadze, ale różne ciekawe rzeczy będą działy się od Limburga po Groningen. „Z 89 uczestniczącymi browarami i niezliczoną ilością pubów oraz restauracji nie będzie trzeba podróżować daleko, żeby znaleźć jakieś wydarzenie” powiedział Reuchlin. 

 Niektóre browary przygotowały z okazji nadchodzącego tygodnia specjalne piwa, a wiele pubów będzie miało je w swojej ofercie. Także restauracje proponować będą połączenia daniowo-piwne. 

 „Nie chcę zdradzać zbyt wiele, ale mamy kilka bardzo interesujących piw z beczki oraz butelkowanych w Bierproeflokaal In De Wildeman’ – informuje Oostdijk.

Holenderski Tydzień Piwa to jednak coś więcej niż tylko samo picie tego złocistego trunku. W trakcie jego trwania wziąć będzie można udział w warsztatach dotyczących różnych interesujących tematów - od procesu warzenia po sposoby rozlewania perfekcyjnego piwa. W ofercie jest nawet piwna wycieczka. We wtorek, 20 maja, organizatorzy ogłoszą zwycięzcę nagrody Piwa Na Stole, przyznawanej restauracji z najlepszym jedzeniowo-piwnym menu. 

Liczne holenderskie browary otworzą swe podwoje dla publiczności w dniach 24 i 25 maja – zorganizowane zostaną oprowadzania i degustacje. Jest to żadna nowość przy dużych browarach, gdzie wycieczki są na porządku dziennym, jednak te małe, zazwyczaj zamknięte dla obcych, także mogą pokazać w tym czasie swoje wnętrza i zaprosić ciekawskich zwiedzających do środka. 

 „Holendrzy są zbyt skromni, gdy chodzi o ich piwo” – twierdzi Reuchlin, współorganizator wydarzenia. Wraz z innymi holenderskimi miłośnikami piwa ma on nadzieję, że tego typu festiwal przyciągnie więcej uwagi i zwróci ją w kierunku wysokiej jakości piw, jakie produkowane są na terenie Holandii. 


 z: dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas