Nazwa „Trappistenbier” zarezerwowana jest jedynie dla piw ważonych w murach klasztorów Trapistów. Całkowity dochód ze sprzedaży tego piwa przeznaczony jest na działalność klasztoru i cele charytatywne. Na świecie ważonych jest obecnie jedynie osiem rodzajów Trappistenbier, w tym jeden w Holandii i sześć w Belgii. Unikatowy charakter piwa zapewnia mu popularność wśród smakoszy chmielowego trunku.
Piwo Zundert, bo taką nazwę będzie nosiło drugie, holenderskie Trappistenbier, będzie jasnym piwem o ośmioprocentowej zawartości alkoholu. Mnisi będą ważyli je według własnej receptury, opartej na tradycyjnych przepisach i doświadczeniach Trapistów z innych klasztorów. Zgodnie z tradycją, do nowego piwa dopasowana zostanie specjalnie zaprojektowana szklanka pozwalająca delektować się piwem, tak by wydobyć jego głęboki smak.
Mnisi z Zundert stworzyli także specjalną stronę internetową poświęconą browarowi. Zainteresowani znajdą na niej informacje o piwie, jego historii oraz aktualności dotyczące przebudowy budynku browaru, którym towarzyszy dokumentacja zdjęciowa. (http://www.zunderttrappist.nl/bier.html)
To może Cię zainteresować