Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zundert- nowe Trappistenbier!

 
 
Już na początku jesieni smakosze piwa będą mieli okazję wypróbować nowego holenderskiego piwa Trapistów. Mnisi z opactwa położonego pomiędzy Zundert i Schijf, w prowincji Noord-Brabant, deklarują, iż na początku listopada ich piwo dostępne będzie w wybranych pubach i sklepach w Holandii i Belgii.


Trapiści są mnichami katolickimi żyjącymi według surowej reguły św. Benedykta Ora et labora (Módl się i pracuj). Zakonnicy są odizolowani od świata zewnętrznego i przestrzegają obowiązku tzw. wielkiego milczenia (nie rozmawiają bez naglącej konieczności). Mnisi skupiają się przede wszystkim na modlitwie i pracy fizycznej, w ramach której niektóre zakony decydują się na ważenie piwa. 

Nazwa „Trappistenbier” zarezerwowana jest jedynie dla piw ważonych w murach klasztorów Trapistów. Całkowity dochód ze sprzedaży tego piwa przeznaczony jest na działalność klasztoru i cele charytatywne. Na świecie ważonych jest obecnie jedynie osiem rodzajów Trappistenbier, w tym jeden w Holandii i sześć w Belgii. Unikatowy charakter piwa zapewnia mu popularność wśród smakoszy chmielowego trunku. 

Piwo Zundert, bo taką nazwę będzie nosiło drugie, holenderskie Trappistenbier, będzie jasnym piwem o ośmioprocentowej zawartości alkoholu. Mnisi będą ważyli je według własnej receptury, opartej na tradycyjnych przepisach i doświadczeniach Trapistów z innych klasztorów. Zgodnie z tradycją, do nowego piwa dopasowana zostanie specjalnie zaprojektowana szklanka pozwalająca delektować się piwem, tak by wydobyć jego głęboki smak. 

Mnisi z Zundert stworzyli także specjalną stronę internetową poświęconą browarowi. Zainteresowani znajdą na niej informacje o piwie, jego historii oraz aktualności dotyczące przebudowy budynku browaru, którym towarzyszy dokumentacja zdjęciowa. (http://www.zunderttrappist.nl/bier.html)
Gość
Wyślij


Bliżej nas