Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czy lukrecja może.. zabić?

 
 
Lukrecja rośnie dziko głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale jest hodowana w wielu innych regionach. W Azji jest składnikiem przypraw czy herbat. W kuchni chińskiej lukrecję stosuje się jako przyprawę w produktach spożywczych o smaku pikantnym. Często jest wykorzystywana do aromatyzowania rosołu oraz potraw gotowanych w sosie sojowym. W Syrii natomiast dodaje się ją do napojów chłodzących. Ale z czym lukrecja kojarzy się najbardziej? Oczywiście z lukrecjowymi dropsami i cukierkami w przeróżnych wydaniach, które są ulubionym przysmakiem Holendrów.


Istnieją żarty, według których prawdziwym Holendrem stajesz się dopiero, kiedy zaczyna Ci smakować drop i salmiak. W każdym żarcie jest trochę prawdy: trudno jest znaleźć chociażby Polaka, któremu smakują te holenderskie przysmaki. W Holandii bardzo popularne jest nawet żucie samego korzenia lukrecji i nikogo to tam nie dziwi. Czy jednak Holendrzy będą musieli zrezygnować ze swojego ulubionego składnika łakoci?

Znaleziono zaskakujące badania odnośnie tego składnika, którym Holendrzy tak często się raczą. Otóż według Związku Islandzkich Farmaceutów nawet spożycie małej dawki lukrecji może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jedna z członkiń Związku napisała nawet na ten temat pracę doktorską opartą o własne badania. Podawała ona hospitalizowanym pacjentom różne dawki lukrecji. Wyniki były zaskakujące. U większości z nich natychmiast podnosiło się ciśnienie krwi i spadał poziom potasu. Badania wykazały, iż spożywanie lukrecji w ilości około 50 g przez dwa tygodnie powoduje zaburzenia metabolizmu, zaburzenia nerwowe, zatrzymanie wody w organizmie, zaburzenia pracy serca czy wiotczenie mięśni.

Z Uniwersytetu w Minnesocie napływają jednak pozytywne opinie na jej temat. Według naukowców ten popularny składnik bez cukrowych słodyczy zapobiega powstawaniu a nawet leczy próchnicę. Lukrecja ma bowiem właściwości bakteriobójcze. Trwają również badania nad zastosowaniem korzenia lukrecji w leczeniu kanałowym zębów. Co więcej, wykazano, iż dzięki temu składnikowi mniej osadza się kamień na zębach. Zapobiega ona również przebarwieniom. Warto wspomnieć również, że lukrecja została uznana przez niemiecki zespół naukowców za najlepszą roślinę roku 2012. Dowiedziono, iż ma ona korzystny wpływ na leczenie wrzodów żołądka a nawet raka wątroby.

W przypadku lukrecji, jak i wielu innych składników pożywienia istnieje jak widać wiele sprzecznych opinii. Jednak spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie powinno stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia. Zawsze należy przecież pamiętać o nieśmiertelnym powiedzeniu ‘co za dużo, to niezdrowo’!
Gość
Wyślij


Bliżej nas