Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
testek

alternatywa dla chleba - Holandia

Czytali temat:
J. N. (1819 niezalogowanych)
115 Postów
iraa alkaida
(iraa00)
Stary wyjadacz
Wiec,kto nie ma polskiego sklepu pod nosem,zaczyna kombinowac,jak jajedzenie codziennie w pracy kanapek z holenderskiego chelba, nie jest fajne.dla tego dla wszystkich znudzonych codziennym przezuwaniem przelozonej czyms gabki, sa taki"placki,nalesniki" w ludku do tortilly, szesc sztuk, chyba po euro. Sposob przygotowania jest prosty, wystarczy rozlozyc placek, zamknac oczy na wrzucac cos z lodowki i zawinac,na przerwie w pracy wrzucic na dwadziescia sekund do mikrofali,gwarantuje ze bedzie wam smakowac.jesli nie to masz lepszego to pisz,i tak to oleje; p
Zgłoś wpis
1 Post
lara jastrzebska
(Lauren)
Początkujacy
Szybszą alternatywą dla chleba jest pieczywo ryżowe
Zgłoś wpis
14 Posty
Bywalec
Jako dietetyk odradzam pieczywo ryżowe. To jest złudny produkt marketingowy, bardzo kaloryczny na 100 gramów i mało treściwy. Już lepiej zjeść ziemniaki, albo makaron. Na pewno zdrowiej.
Zgłoś wpis
69 Postów
izka w.
(belcia)
Gaduła
Mozna tez samemu zrobic chleb. W Holandii jest duzo wiatrakow, nie wszystkie to monumenty, sa tez takie w ktorych robi sie PRAWDZIWA DOBRA MAKE. Wystarczy wiec znalezc taki jeden w swojej okolicy, kupic tam prawdziwa make do chleba i zrobic sobie samemu chleb w domu. Sa rozne przepisy, mozna na drozdzach, mozna na zakwasie (zakwas tez mozna dostac w mlynie) ten, ktory podam jest najprostszy i chleb jest pyszny.
przepis:

500 gramow maki
300 g wody
25 g swiezych drozdzy (tez mozna dostac w mlynie albo poprosic w jakiejs piekarni)
i lyzka cukru, 1 lyzka oliwy, 1 lyzeczka soli
dodatki wedlug uznania : pestki, ziola, ser zolty, suszone pomidory, platki owsiane

Wymieszac drozsze z cukrem i woda, dodac make, sol, oliwe i dodatki. Wszystko mieszamy i odstawiamy, chleb moze rosnac nawet cala noc (przykryc wilgotna szmatka). jak juz podwoi swoja objetosc wkladamy ciasto do formy i odstawiamy na godzine.Potem do nagrzanego max piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperature do 200 stopni i pieczemy jeszcze troche ponad pol godzinki. Powodzenia, nie ma to jak wlasny chleb na sniadanko
Zgłoś wpis
8 Postów
Barbara K.
(Beka)
Początkujacy
TOSTER i SANDWICH! To jest to co zmieni, te gąbczastą bryję w pyszne kanapeczki Sprawdza się w 100 % wierzcie mi
Zgłoś wpis
466 Postów
a a
(Adamm)
Latający Holender
Nazwa tematu jakze mylaca, liczylem na wznosle duchowe wrazliwosci a ty masz babo placek.
Zarcie i fast food
Chleba i igrzysk!!!!!
Zgłoś wpis
28 Postów

()
Bywalec
trawa i szczaw
Zgłoś wpis
4 Posty

()
Początkujacy
Szpinak
Zgłoś wpis


Bliżej nas