osobiście wydaje mi się ,ze jest jakiś procent racjii w tym co jest powyżej napisane na temat Polaków,a powodem tego jest nic innego jak nasza mentalność ,nie da sie już nic z tym zrobić jesteśmy ambitni i pracowici ale jak mamy za dobrze i nie ma bata nad dupą to się przewraca w głowach i zaczynają się Marokańskie kobminacje ,kolejnym problem jest edukacja ,jezeli chodzi o języki to jest rzeczywiście mierna ,osobiście władam 3 językami i nie mam problemu z komunikacją w Belgii jak i w Holandii ,pomagam czasem rodakom jak mogę ale jak na razie zawsze obracało się to przeciwko mnie -kolejny problem Polaków .W Holandii czy Belgi jak i w innych państwach ludzie w wieku 50 czy 60 lat rozmawiają minimum po Angielsku w Polsce tylko studenci ,albo ci którzy emigrują tu i tam a starsi Rosyjski, który zapewne się nigdy nie przyda ,w kazdym innym Panstwie podstawowy język to Angielski -dlaczego ? - international ,a dlaczego w Polsce był Rosyjski dzieki naszej Polityce ,(język wroga trzeba znać) -czy to było madre posunięcie nie wiem, trzeba poczekac do następnej wojny zeby się przekonać ale kto w niej bedzie walczył jak wszyscy są za granicą hahahhah .a co to tych Holendrów i Belgów to uważam ,ze czasem nie wiedzą po co zyją na tym świecie ,a nie podobamy im się bo jesteśmy do nich lepsi w pracy dajemy radę w takich warunkach ze oni nie są w stanie sobie tego wyobrazić ,i przede wszystkim działamy a nie myslimy 100 lat jak to zrobić ,jestesmy pomysłowi zaskakujący i nieobliczalni co tu wiele pisać boją sie o pracę i wcale im sie nie dziwię wystarczy odwrócic sytuację Mozemy im jedynie pozazdroscic bezstresowego podejscia do zycia i bezinteresownych usmiechów na twarzy w kierunku nieznajomych w Polsce wystarczy przejechać się Autobusem ,albo pociągiem i wszystko jasne, co tu wiele pisać kazdy kraj ma wady i zalety ale trzeba wiedzieć i nie zapominać jednej rzeczy- kazdy człowiek jest inny i nie mozna uogólniać nikogo, nalezy poznac aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski ,chciałbym zeby w naszym kraju było lepiej i zeby mozna było tam pracowac za godziwe pieniądze ,zeby było mniej radarów haha a wszyscy zawsze się smiali nie koniecznie pod wpływem alkoholu ,fajnie by było isc z przyjaciółmi na impreze i wyjsc zadowolonym -bez bójek ,afer ,odgłosu zbijanego szkła ,itp itd ,fajnie by było szybko przejsć przez ulice na pasach ,albo załatwić coś szybko w urzędzie .Czekam juz na poprawę 7 lat i będe czekał kolejne 7 ale czasem zadaje sobie po cichu pytanie czy warto ........... pozdrawiam wszystkich Robert