Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czytelnia

Wielki ranking najlepszych kuchni świata. Oceniono jedzenie z Polski i Holandii

Agnieszka Halman

08 stycznia 2023 07:44

Udostępnij
na Facebooku
Wielki ranking najlepszych kuchni świata. Oceniono jedzenie z Polski i Holandii

Schabowy z ziemniaki to najpopularniejsze danie z Polski. Adobe Stock/licencja podstawowa

Kuchnia każdego kraju jest niezwykła na swój własny sposób. Mogłoby się wydawać, że nie da się porównać przysmaków, które gotują Włosi do dań przygotowanych przez Japończyków. Tego zadania podjęli się jednak przedstawiciele TasteAtlas, czyli przewodnika po kuchniach świata. W swoim zestawieniu przedstawili 95. różnych, regionalnych sposobów gotowania.
testek
Reklama

Ranking światowych kuchni

Zestawienie sporządzone przez TasteAtlas opublikowano 24 grudnia. Ranking został sporządzony na podstawie głosów oddanych przez użytkowników portalu w ubiegłych latach. 

Okazało się, że pierwsze miejsce w rankingu zajęły Włochy. Wyróżniono je ze względu na kultowe przysmaki, czyli pizzę, szynkę Priosciutto Toscano oraz risotto. Najwyżej ocenionym produktem został parmezan, a najlepszą restauracją z regionalnymi daniami: Osteria Madonnetta w miejscowości Marostica.

Kolejne miejsca na podium zajęła Grecja oraz Hiszpania. Pierwszy kraj oczarował podróżujących oliwą Kalamata, pistacjami Aeginas i winem Vinsanto. Ten drugi różnymi rodzajami szynki Ibérico.

Ocena Polski i Holandii

W zestawieniu stworzonym przez TasteAtlas wzięto pod uwagę także polską oraz niderlandzką kuchnię. Choć na arenie międzynarodowej nie są one tak popularne, jak te, które znalazły się na podium, to oba kraje zostały docenione przez odwiedzających.

Polska znalazła się na 14. miejscu w rankingu tuż za kuchnią brazylijską i portugalską. Polacy wyprzedzili Niemcy oraz Indonezje. Do najbardziej docenionych dań należą pierogi, żurek oraz sękacz. Za najpopularniejsze (prócz pierogów) uznano także rosół oraz zapiekanki.

Kuchnia niderlandzka zajęła 32. miejsce zestawienia. O jedno oczko wyprzedziła ją Belgia, a o jeszcze jedno: Tajlandia. Podróżujący wyróżnili smak niderlandzkiego sera gouda, Stroopwafle, a także niderlandzki odpowiednik pancake’ów, czyli Poffertjes.
Jedzenie łączy ludzi!
Jedzenie łączy ludzi! Źródło: Adobe Stock/licencja podstawowa

Jedzenie w Niderlandach

Mieszkańcy Holandii, jak każdego innego państwa, przygotowują tradycyjne potrawy, które mają kilka cech wspólnych. Typowe składniki bazowe, przyprawy, sposób przyrządzania: to właśnie te elementy tworzą charakterystykę regionalnej kuchni.

Kiedyś Holandię zamieszkiwali głównie chłopi. Nie mieli czasu, by tworzyć wyszukane potrawy i potrzebowali czegoś, co szybko zapewni im sytość. Tak powstała niderlandzka ,,moda” na dania jednogarnkowe.

Najpopularniejsze dania w kraju tulipanów to Stamppot, zupa Erwtensoep oraz Bruine bonensoep. Ze słodkich przekąsek najbardziej znana jest strucla Kerststol, Stroopwafel oraz Oliebollen.
Oliebollen mają swoich amatorów nie tylko w Holandii.
Oliebollen mają swoich amatorów nie tylko w Holandii. Źródło: fotolia.com/ fot. sara_winter/ royalty free
Gość
Wyślij


Bliżej nas