Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czytelnia

Wielkanocny stół w Niderlandach. Czego nie może na nim zabraknąć?

Anna Soroko

11 kwietnia 2020 10:55

Udostępnij
na Facebooku
2
Wielkanocny stół w Niderlandach. Czego nie może na nim zabraknąć?

Jajka wielkanocne potrafią zachwycać pięknymi wzorami i kolorami Fotolia/Royalty free/Bea

Tegoroczne święta Wielkiej Nocy dla wielu z nas będą nieco smutniejsze i pozbawione zwyczajowej radości. Daleko od rodziny, przyjaciół, najbliższych nam osób, trudno będzie cieszyć się tym wyjątkowym czasem. Nie można jednak całkowicie dać się pogrążyć w melancholii i dla niewielkiego grona, z którym przyjdzie nam spędzać Wielkanoc, a nawet dla siebie samych, warto przygotować coś wyjątkowego. A czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole?
testek
Reklama

Jajka

Pisanki, kraszanki, paaseieren – kolorowych jajek wielkanocnych nie może zabraknąć na żadnym stole. Ani na niderlandzkim, ani na polskim. Tradycja dekorowania pisanek znana jest w wielu krajach i praktykowana jest także w kraju wiatraków. 

A dla łasuchów jest jeszcze opcja jajek z czekolady. Świąteczny zajączek, czyli paashaas, ukrywa je zazwyczaj w ogródkach i dzieci w niedzielny ranek wyruszają na słodkie poszukiwania. Rodzice mają wtedy chwilę na zaparzenie w spokoju kawy.

Ser

Świąteczny brunch (w Niderlandach preferuje się późniejsze śniadanie) nie może odbyć się bez rzeczy, z której kraj wiatraków niewątpliwie słynie, czyli sera. Prawda jest taka, że Wielkanoc nie jest tam obchodzona bardzo hucznie i nie spędza się długich godzin w kuchni, przygotowując najróżniejsze, odświętne potrawy. Jest to po prostu odświętne śniadanie, a mieszkaniec Niderlandów bez sera śniadanio-lunchu nie przeżyje.
Symbole Wielkanocy: króliki, jajka i wiosenne kwiaty
Symbole Wielkanocy: króliki, jajka i wiosenne kwiaty Źródło: Pixabay.com/CC0 Creative Commons/haru9999

Chleb wielkanocny

Jedyną tak naprawdę tradycyjną, niderlandzką potrawą świąteczną jest chleb wielkanocny, czyli Paasbrood (lub Paasstol). Wypiek ten jest uniwersalny, gdyż można go znaleźć także na stole podczas Bożego Narodzenia, wtedy jednak nosi nazwę Kerstbrood, chleba bożonarodzeniowego.  

Pasbrood to rodzaj słodkiego wypieku, nadzianego rodzynkami i bakaliami i migdałami.

Dekoracje

Odbiegając nieco od tematu stołu, podczas świąt ważne jest także zadbanie o otoczenie. Tradycyjnie w Niderlandach ozdabia się domy gałązkami, kolorowymi wstążkami i drewnianymi jajkami. 

Paastakken to bardzo prosta i efektowna dekoracja. Włożenie do wazonu kilku gałązek wierzby i przyozdobienie ich kolorowymi wydmuszkami z pewnością sprawi, że w domu zagości wielkanocny nastrój.
Gałązki i kolorowe jajka. Prosta, ale efektowna dekoracja
Gałązki i kolorowe jajka. Prosta, ale efektowna dekoracja Źródło: Pixabay.com/CC0 Creative Commons
Gość
Wyślij


Bliżej nas