Czytelnia
Wielkanocny stół w Niderlandach. Czego nie może na nim zabraknąć?
2
Jajka wielkanocne potrafią zachwycać pięknymi wzorami i kolorami Fotolia/Royalty free/Bea
Tegoroczne święta Wielkiej Nocy dla wielu z nas będą nieco smutniejsze i pozbawione zwyczajowej radości. Daleko od rodziny, przyjaciół, najbliższych nam osób, trudno będzie cieszyć się tym wyjątkowym czasem. Nie można jednak całkowicie dać się pogrążyć w melancholii i dla niewielkiego grona, z którym przyjdzie nam spędzać Wielkanoc, a nawet dla siebie samych, warto przygotować coś wyjątkowego. A czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole?
Jajka
Pisanki, kraszanki, paaseieren – kolorowych jajek wielkanocnych nie może zabraknąć na żadnym stole. Ani na niderlandzkim, ani na polskim. Tradycja dekorowania pisanek znana jest w wielu krajach i praktykowana jest także w kraju wiatraków.
A dla łasuchów jest jeszcze opcja jajek z czekolady. Świąteczny zajączek, czyli paashaas, ukrywa je zazwyczaj w ogródkach i dzieci w niedzielny ranek wyruszają na słodkie poszukiwania. Rodzice mają wtedy chwilę na zaparzenie w spokoju kawy.
A dla łasuchów jest jeszcze opcja jajek z czekolady. Świąteczny zajączek, czyli paashaas, ukrywa je zazwyczaj w ogródkach i dzieci w niedzielny ranek wyruszają na słodkie poszukiwania. Rodzice mają wtedy chwilę na zaparzenie w spokoju kawy.
Ser
Świąteczny brunch (w Niderlandach preferuje się późniejsze śniadanie) nie może odbyć się bez rzeczy, z której kraj wiatraków niewątpliwie słynie, czyli sera. Prawda jest taka, że Wielkanoc nie jest tam obchodzona bardzo hucznie i nie spędza się długich godzin w kuchni, przygotowując najróżniejsze, odświętne potrawy. Jest to po prostu odświętne śniadanie, a mieszkaniec Niderlandów bez sera śniadanio-lunchu nie przeżyje.
Symbole Wielkanocy: króliki, jajka i wiosenne kwiaty
Źródło: Pixabay.com/CC0 Creative Commons/haru9999
Chleb wielkanocny
Jedyną tak naprawdę tradycyjną, niderlandzką potrawą świąteczną jest chleb wielkanocny, czyli Paasbrood (lub Paasstol). Wypiek ten jest uniwersalny, gdyż można go znaleźć także na stole podczas Bożego Narodzenia, wtedy jednak nosi nazwę Kerstbrood, chleba bożonarodzeniowego.
Pasbrood to rodzaj słodkiego wypieku, nadzianego rodzynkami i bakaliami i migdałami.
Pasbrood to rodzaj słodkiego wypieku, nadzianego rodzynkami i bakaliami i migdałami.
Dekoracje
Odbiegając nieco od tematu stołu, podczas świąt ważne jest także zadbanie o otoczenie. Tradycyjnie w Niderlandach ozdabia się domy gałązkami, kolorowymi wstążkami i drewnianymi jajkami.
Paastakken to bardzo prosta i efektowna dekoracja. Włożenie do wazonu kilku gałązek wierzby i przyozdobienie ich kolorowymi wydmuszkami z pewnością sprawi, że w domu zagości wielkanocny nastrój.
Paastakken to bardzo prosta i efektowna dekoracja. Włożenie do wazonu kilku gałązek wierzby i przyozdobienie ich kolorowymi wydmuszkami z pewnością sprawi, że w domu zagości wielkanocny nastrój.
Gałązki i kolorowe jajka. Prosta, ale efektowna dekoracja
Źródło: Pixabay.com/CC0 Creative Commons