
Według badaczy z grupy nadawczej KRO-NCRV przynajmniej 31 holenderskich restauracji szczycących się gwiazdką Michelin, otrzymało przez ostatnie 4 lata naganę od inspektorów holenderskiej inspekcji sanitarnej.
Badacze zbierając dane powołali się na artykuł zezwalający obywatelom na dostęp do informacji organów publicznych. W ten sposób stworzyli raporty z wizyt w “cenionych” lokalach.
Od 2012 roku, 79 ze 106 holenderskich restauracji z przynajmniej jedną gwiazdką Michelin sprawdzono w sposób losowy, bez uprzedzenia. 31 otrzymało oficjalne ostrzeżenia, a 30 może pochwalić się brakiem zastrzeżeń inspektorów. Pośród problemów wskazanych przez inspektorów pojawiły się m.in. brudne kuchnie, śmieci na podłogach, składziki wypełnione resztkami jedzenia, czy zapleśniałe maszyny do lodu. W jednej z restauracji bochenki chleba były pogryzione przez myszy.
Rzeczniczka holenderskiego związku konsumentów Consumentenbond wezwała do upublicznienia raportów inspektorów. „To absurdalne, że inspektorzy wiedzą o standardach higieny w restauracjach, a konsumenci nie mają o nich pojęcia” powiedziała.
źródło: dutchnews.nl

To może Cię zainteresować